Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

RIGA IFF aicina uz sievietēm kino mākslas vēsturē veltītu filmu izlasi un izstādi

Rīgas Starptautiskais kino festivāls sadarbībā ar Zviedrijas Karalistes vēstniecību Latvijā, Zviedru institūtu un Zviedrijas Filmu institūtu projekta Pioneering Women in Film ietvaros, šī gada festivālā pievērš īpašu uzmanību sieviešu režisoru darbiem un nozīmei kino vēsturē, informēja festivāla rīkotāji.

Pioneering Women in Film filmu izlasē festivāla programmā ir iekļauti trīs kinodarbi, kurā trīs režisores parāda savu skatupunktu un rokrakstu dažādas stilistikas un žanru ietvaros.

Filmu izlasi pavadīs arī visa festivāla norises laiku apskatāma ekspozīcija kinoteātra Splendid Palace iekšpagalmā, Elizabetes ielā 61. Izstāde ļaus iepazīties ar izcilām sievietēm kino mākslas vēsturē, sākot ar brāļu Limjēru laikabiedri Alisi Giju-Blašē – pirmo kinorežisori pasaules vēsturē.

Filmu izlasē sestdien, 17. oktobrī, plkst. 13.30 k/t Splendid Palace un, paralēli, tiešsaistē būs iespējams redzēt režisores Majas Seterlingas Mīlas pārus – stāstu par trim sievietēm dzemdību namā XX gadsimta sākumā. Darbs nekautrīgi pietuvojas daudzām tēmām, kas tiek uzskatītas par ne pārāk "pieklājīgām" arī mūsdienās, un tika nominēta 1965. gada Zelta palmas zaram, kā arī uzjundīja Kannu kinofestivālā nelielu skandālu saistībā ar pārāk izaicinošām ainām tā laika izpratnē par piedienīgo.

Pirmdien, 19. oktobrī, plkst. 18 k/t Splendid Palace un, paralēli, tiešsaistē tiks demonstrēta režisores Kārinas Svānstrēmas 1926. gada filma Meitene frakā – viens no Zviedrijas mēmā kino izcilākajiem paraugiem, pēdējā Kārinas Svānstremas (1873–1942) pilnmetrāžas filma. Režisore pati tajā spēlē gan godājama garīdznieka atraitni, gan arī nešpetnu krietno tikumu uzraudzi vietējā sabiedrībā, kur jaunietes mēdz uzvesties "vēl nekaunīgāk kā renesanses laikmetā". Režisore turpināja savu aktrises karjeru, kā arī kļuva par Zviedrijas lielākās filmu studijas Svensk Filmindustri radošo direktori un vadošo producenti – ietekmīgāko sievieti valsts kinoindustrijā.

Ceturtdien, 22. oktobrī, plkst. 19 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē un paralēli tiešsaistē gaidāma Aniara, režisoru Pellas Kogermanes un Hugo Liljas futūristiskais stāsts par cilvēkiem, kas bēg no pašu izraisītām dabas katastrofām uz Marsu, taču noklīst no maršruta un zaudē atbalstu pat no mākslīgā intelekta iekārtas MIMA, kas piedāvā virtuālā realitātē vērot pašu ceļotāju atmiņas par Zemi.

Vairāk RIGA IFF mājaslapā: rigaiff.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja