Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā demonstrēs Kannu festivāla godalgoto filmu Zaglēni

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) programmā Festival Selection, kas veidota no pasaules filmu festivālos godalgotām un kritiķu atzinību ieguvušām filmām, 21. oktobrī plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēta slavenā japāņu režisora Kore-edas Hirokadzu šī gada Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru ieguvusī filma Zaglēni (Shoplifters), informēja Riga IFF pārstāve Elīna Kanela.

Filmas pamatā ir stāsts par kādu trūcīgu, bet saticīgu ģimeni, kas pieņem Tokijas bargajā salā atrastu meitenīti. Viņu dienas aizrit itin laimīgi, līdz notiek negadījums, cits pēc cita atklājas daudz noslēpumu un izrādās, ka ciešās saites, kuras saista tuviniekus, sabiedrības acīs ir vien noziegums.

Kore-eda Hirokadzu ir viens no Japānas talantīgākajiem un starptautiski atzītākajiem filmu veidotājiem, kurš savas karjeras laikā par režisora un scenārista darbu jau guvis vairāk nekā 40 nozīmīgu kinofestivālu apbalvojumus. Arī Kannu uzvara režisoram nav pirmā, jo 2013. gadā viņš ieguva Žūrijas balvu par filmu Kāds tēvs, tāds dēls (Like Father, Like Son)

Hirokadzu uzņemtie darbi sniedz iespēju uz brīdi patverties no savas dzīves un vienlaikus saskatīt tajā patiesi būtisko. Pasaule tiek atainota kā sarežģīta, skumja un nāves apdvesta telpa, tomēr šķietami nenozīmīgi mirkļi savieno cilvēkus un iegulst atmiņā uz mūžu. Savā radošajā rokrakstā viņš izjūt radniecību ar Narusi Mikio un Kenu Louču, kaut gan viņa filmas tiek salīdzinātas ar cita japāņu meistara – Odzu Jasudžiro darbiem, kurš arī galvenokārt pievēršas ģimenes un tās locekļu savstarpējo attiecību smeldzīgi klusam aplūkojumam.

Pats režisors par filmu Zaglēni saka: “Tas ir stāsts par ģimenes lomu mūsu dzīvē un par to, vai esam spējīgi veidot ģimeni ārpus asins radniecības saitēm. Japānā noziegumi, kuros iesaistītas ģimenes – piemēram, mirušu personu pensiju izkrāpšana vai bērnu izmantošana zādzībās – , izpelnās sevišķi bargu sabiedrības attieksmi. Jā, noziedznieki ir jānopeļ, bet neizprotu, kāpēc cilvēki ir tik saniknoti par šiem niecīgajiem kriminālpārkāpumiem, kaut gan ir daudz tādu, kuri izdara ievērojami smagākus noziegumus bez nosodījuma.”

Biļetes uz filmas Zaglēni seansu pieejamas iepriekšpārdošanā festivāla mājaslapā: http://rigaiff.lv/2018/lv/shoplifters/.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, KSuns, Kino Bize un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla ietvaros notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja