Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

59 Eiropas kinoteātros vienlaicīgi izrādīs filmu 1989 par Berlīnes mūra krišanu

5. novembrī par godu 25. Berlīnes mūra krišanas gadadienai, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) Latvijā sadarbībā ar CPH:DOX un Dānijas Kultūras institūtu piedāvā filmas 1989 bezmaksas seansu, kas notiks vienlaicīgi 59 kinozālēs visā Eiropā, informēja _Riga IFF _pārstāvis Kaspars Beķeris.

Dāņu režisora Andersa Ostergarda un ungārietes Eržēbetas Rādžes dokumentālās filma 1989 piedāvā ieskatu politiskajā spēlē, kas noveda pie dzelzs priekškara un attiecīgi – Berlīnes mūra – krišanas un ataino arī traģiskos cilvēku upurus, kas maksāja par politiskajiem lēmumiem.

Vēstures inscenējums stāsta par jauno tehnokrātu Miklošu Nemetu, kas kļūst par Ungārijas premjerministru ar uzdevumu izglābt valsts sagruvušo ekonomiku. Lai glābtu budžetu viņš nolemj nojaukt pārlieku dārgo robežas kontroles iekārtu. Jauns pāris no Austrumvācijas, dzirdot baumas par to, ka atvērusies Ungārijas robeža ar Austriju, pieņem lēmumu bēgt uz Rietumiem. Taču Nemeta lēmums nepatīk daudziem ietekmīgiem valstsvīriem un komunisma reakcionāru vidū gan Ungārijā, gan citās soc-bloka valstīs. Jauno cilvēku pāris neko daudz nezina par politiķu spēlēm, taču kļūst par to upuriem, kad jaunais vācietis tiek nošauts uz robežas. Tomēr izrādās šī viena cilvēka nāve nospēlē lielu lomu tālākajā notikumu attīstībā, kas ietekmēja visu pasauli.

Filmas 1989 izrādīšana 5. novembrī plkst. 20 Kino Citadele tiks ievadīta ar diskusiju par 25 gadus senajiem notikumiem, kas izraisīja Berlīnes mūra krišanu. Diskusiju vada politologs un filozofs Gints Grūbe, piedalās politikas zinātnieks un publicists Ivars Ījabs un vēsturnieks, starptautisko norišu pārzinātājs Atis Lejiņš.

Pēc filmas skatītāji visā Eiropā un arī Latvijā varēs tiešsaistē uzdot jautājumus filmas režisoram Andersam Ostergardam, jo arī Kino Citadele kinozālē notiks tiešā pieslēgšanās studijai Kopenhāgenā.

No 2.–12. decembrim pirmoreiz notiks Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas piedāvās plašu filmu un pasākumu programmu gan ārvalstu viesiem, gan vietējiem skatītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja