Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs būs skatāma somu fotogrāfa Harri Pelvirantas personālizstāde Vardarbības horeogrāfija

No 8. oktobra līdz 8. novembrim Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma somu fotogrāfa Harri Pelvirantas personālizstāde Vardarbības horeogrāfija, informēja muzeja pārstāvji.

Vardarbības horeogrāfija ir fotoprojekts, kurš pievērš uzmanību vēsturiskām preses fotogrāfijām, kurās ir attēlota vardarbība, un vizuāli pārinterpretē tajās redzamo, kombinējot jaunus darbus ar atrastām un pielāgotām fotogrāfijām. Pēdējos divdesmit gadus Harri Pelviranta ir interesējies par fotogrāfijām, kurās redzama vardarbība, ik pa laikam šādus attēlus iegādājoties. Šo dīvaino un spokaino preses fotogrāfiju kolekciju veido jau 120 attēli. Tajās redzami tādi notikumi, kā rasistiski uzbrukumi pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, vēderā sašauts vīrietis lielveikala priekšā septiņdesmitajos gados, zēns, kuru piekāva policisti, četrdesmitajos gados un konflikts starp studentiem un policiju demonstrāciju laikā sešdesmitajos gados.

Šī kolekcija ir aizsākums izstādei Vardarbības horeogrāfija, vizuālā veidā parādot stāstījumu par to, kā melnbalto preses attēlu laikmetā galvenajos ziņu medijos tika attēlota faktiskā vardarbība. Lai gan Pelvirantas kolekcija nav nedz visaptverošs, nedz zinātniski pamatots arhīvs, tajā tomēr ir novērojamas noteiktas iezīmes, kuras atkārtojas. Pelviranta ir analizējis šīs fotogrāfijas, īpašu uzmanību pievēršot tam, kā upuris tiek attēlots un kā viņa ķermenis reaģē uz spēka pielietojumu. Balstoties uz šo analīzi, autors ir izveidojis jaunus darbus. Tādējādi kolekcija darbojas gan kā atsauce, gan kā darba materiāls. Pelviranta uzglabā, griež, pārfotografē un no jauna interpretē fotoattēlus.

Šīs daudzveidīgās pieejas mērķis ir vizualizēt faktisko vardarbības aktu attēlošanas praksi. Vēsturiskie preses fotoattēli sniedz liecības ne tikai par pagātni, bet tie var arī kalpot kā materiāls, lai izprastu vardarbības vizualizācijas veidus mūsdienās. Projekts ir pilnībā balstīts uz pētniecību, tādējādi pētījuma "izejmateriālus" un "rezultātus" ir iespējams apstrādāt un pasniegt ļoti burtiskā veidā. Tā vietā, lai zinātniski analizētu kolekciju un rakstiski apkopotu secinājumus, autors ir izvēlējies prezentēt savu gala analīzi vizuālā formātā. Tas izriet no viņa pārliecības, ka attēli spēj atspoguļot svarīgus stāstus un faktus par mūsu sabiedrību ar ļoti atšķirīgu uzsvaru: ilustratīvās prezentācijas sniedz alternatīvus veidus, kā konceptualizēt un redzēt pasauli. Rakstiskai pētījumu analīzei ir tendence mēģināt retoriski pārliecināt lasītāju, toties attēli pauž ne tikai faktus, bet arī emocijas, miesīgumu, dīvainības, kaislības un nedrošību. Attēli šķiet pretrunīgāki, nežēlīgāki, uzmācīgāki un šokējošāki par tekstiem. Viņi atstāj citādu iespaidu. Šādā veidā tie var radīt lielāku patiesumu nekā parastie pētniecības ziņojumi.

Harri Pelviranta (dz. 1971. gadā) ir somu fotogrāfs un pētnieks. Viņa mākslinieciskā izpēte balstās uz jautājumiem, kas saistīti ar vardarbību un vīrišķību, un bieži savos darbos viņš šos divus motīvus apvieno. Daudzi viņa mākslas darbi var būt klasificēti kā dokumentāli, tomēr viņa darbs ir vērsts uz kritiskās metodes aktivizēšanu dokumentālajā diskursā. Viņš ir ieguvis Mākslas zinātņu doktora grādu fotogrāfijā Ālto Universitātes Mākslas, dizaina un arhitektūras fakultātē Helsinkos (2012. gads), un maģistra grādu Plašsaziņas līdzekļu studijās Turku Universitātē (2005. gads). Viņa darbi izstādīti neskaitāmās solo un starptautiskās grupu izstādēs. Daži no viņa līdzšinējiem sasniegumiem ietver PhotoEspana Descubrimientos apbalvojums 2007. gadā, LeadAwards balva Hamburgā 2010. gadā un 2020. gadā Somijas Kultūras fonds viņam piešķīra pilna laika darba dotāciju četriem gadiem (2020-2023).

Vairāk: www.harripalviranta.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja