Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Somijas Stikla muzejā atklās mākslinieka Arta Nīmaņa personālizstādi Saule un Mēness

Ceturtdien, 15. novembrī, Somijas Stikla muzejā par godu Latvijas simtgadei tiks atklāta vērienīga mākslinieka Arta Nīmaņa personālizstāde Saule un Mēness, informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Izstādē Saule un Mēness (Sun and Moon) materializējušies mākslinieka pēdējā laika eksperimenti un jaunās idejas: pateicoties oriģinālai autortehnikai, stikla virsmai tiek piešķirts spoguļa efekts, kas, laužot gaismas starus, rada iluzori optiskas spēles. Ekspozīcijas objektiem ir tikai divas lakoniskas formas – aplis un elipse, kas nosacīti simbolizē sauli un mēnesi, tomēr katrs no tiem savā formā un krāsā ir unikāls. Atstarojošo virsmu atspīdumi maina priekšmetu un cilvēku atspulgus, arī pašu telpu, savā veidā “uzsūcot” visu apkārtējo.

Skatītājam šī izstāde piedāvā meditatīvu piedzīvojumu un iepazīšanos ar šķietami zināmā materiāla neparastām transformācijām. Artis Nīmanis veic rituālu laika cilpu no pagātnes uz nākotni: iedvesmojoties no senajām leģendām un mītiem par spoguļu maģiskajām īpašībām, viņš liek paskatīties uz tiem nevis kā uz banālu ikdienas lietu, bet kā uz arhetipisku un universālu cilvēciskās esības zīmi.

Arta Nīmaņa mākslinieciskās izteiksmes amplitūda ir plaša. Kopš 2004. gada viņš ir zīmola an&angel stikla trauku galvenais dizainers. Mākslinieks veido stikla dizaina objektus un rotas, viņa darbības fokusā ir arī monumentālāki projekti – funkcionālas un dekoratīvas stikla dizaina detaļas interjeram un arhitektūras objektiem, ekskluzīvas vitrāžas, apgaismes ķermeņi un virsgaismas risinājumi.

Arta Nīmaņa veidoto an&angel trauku estētika balstās formas lakonismā un stiklam netradicionālā apstrādes tehnoloģijā, kas ļauj to pārklāt ar titānu vai tēraudu, radot virsmu ar spoguļa efektu. Trauku kolekcijas Deco, Black&White, Northern Lights un In Between atrod interesentus daudzviet pasaulē – Eiropā, Krievijā, ASV, Dienvidamerikas valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Honkongā, Singapūrā, Indonēzijā un Japānā. Kolekcija Deco 2013. gadā apbalvota ar prestižo Red Dot Award dizaina balvu, savukārt 2014. gadā – ar Vācijas Dizaina balvu. Autora darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dizaina mākslas kolekcijā.

Arta Nīmaņa izstāde Saule un Mēness Somijas Stikla muzejā būs skatāma no 16. novembra līdz 26. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja