Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Viljama Kentridža mākslas revolūcija Londonā

Londonas galerijā Whitechapel līdz 15. janvārim notiek Dienvidāfrikas mākslinieka un režisora Viljama Kentridža izstāde Thick Time.

61 gadu vecais Viljams Kentridžs ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu māksliniekiem. Viņš dzīvo un strādā Johannesburgā. Ekspozīcija Londonā iepazīstina ar darbiem, kuri tapuši 2003.–2016. gadā un kuros savienojas zīmējums, grafika, video, performance, deja, mūzika, tekstilmāksla un tēlniecība. Tās ir gan vērienīgas audiovizuālas instalācijas, gan lielformāta gobelēni.

Aplūkoto tēmu vidū ir paša mākslinieka pieredze dzimtajā Dienvidāfrikā (aparteīda laikā un pēc tā), koloniālisma vēsture, laika un relativitātes teorijas, modernisma utopiskās idejas. Viljama Kentridža māksla ir piepildīta ar literārām, muzikālām, vēsturiskām un filosofiskām atsaucēm. Darbos atspoguļojas viņa interese par agrīno kino un teātri.

2017. gadā šī izstāde būs skatāma modernās mākslas muzejā Louisiana Humblebekā Dānijā (16. februāris–18. jūnijs) un Modernās mākslas muzejā Zalcburgā (22. jūlijs–5. novembris). 2018. gadā ekspozīcija Thick Time būs aplūkojama Mančestras Universitātes galerijā Whitworth.

Līdz 19. novembrim Anglijas Nacionālajā operā Londonā var apmeklēt Viljama Kentridža iestudēto Albāna Berga operu Lulu. Izrādes iespaidīgā vizuālā risinājuma pamatā ir mākslinieka tintes zīmējumi, kuri ir pārvērsti monumentālās projekcijās. Šis uzvedums ar lieliem panākumiem jau izrādīts Nīderlandes Nacionālajā operā Amsterdamā un Metropolitēna operā Ņujorkā. Londonā opera Lulu skan diriģenta Marka Viglsvorta vadībā.

Nākamā gada vasarā Zalcburgas festivālā Viljams Kentridžs iestudēs Albāna Berga operu Voceks. Titullomu atveidos ievērojamais vācu baritons Matiass Gērne, pie Vīnes filharmoniķu diriģenta pults stāsies Vladimirs Jurovskis. Voceks Zalcburgā skanēs no 8. līdz 27. augustam.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja