Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atsūtiet man šo fotogrāfiju! Londonā piekto reizi pasniegta Starptautiskā operas balva

Piektā ikgadējā International Opera Awards pasniegšanas ceremonija notika 7. maijā Anglijas Nacionālās operas mājvietā – greznajā Londonas teātrī Kolizejs.

Balvu, kura pretendē uz "operas Oskara" titulu, dibinājis britu uzņēmējs un operas cienītājs Harijs Haimens kopā ar domubiedru – mūzikas kritiķi un žurnāla Opera redaktoru Džonu Elisonu. Uzvarētājus nosaka prominenta starptautiskā žūrija, kurā darbojas kritiķi, teātru un festivālu vadītāji no visas pasaules. Lai nostiprinātu pasākuma nozīmi un nopietnību, izveidots Operas balvas fonds, kas atbalsta jaunos māksliniekus.

7. maijā Anglijas Nacionālajā operā notikušajā International Opera Awards pasniegšanas ceremonija slavenākie laureāti par sevi atgādināja ar prombūtni. Tāda ir opermākslas specifika – mūziķu darba grafiks tiek plānots vairākus gadus uz priekšu, viņi nevar visur paspēt. Turklāt tajā pašā dienā tika svinēta Ņujorkas Metropolitēna operas ēkas 50 gadu jubileja, un gandrīz visas prominences, arī Anna Ņetrebko un Lorenss Braunlijs, kuri ceremonijā Londonas Vestendā tika kronēti par gada dziedātājiem, 7. maijā mirdzēja Linkolna centrā Manhetenā. Latvijas publika ar spožo bel canto meistaru Lorensu Braunliju drīz varēs iepazīties klātienē – 16. jūlijā viņš uzstāsies Dzintaru koncertzālē.

Tāpat varam priecāties, ka esam bijuši vieni no pirmajiem, kas aplaudēja jaunajam Dienvidāfrikas soprānam Pritijai Jendei, kad viņa pirms vairākiem gadiem uzstājās Latvijas Nacionālajā operā un Cēsu festivālā. Pašlaik Pritija Jende ir pieprasīta labākajos teātros Eiropā un ASV. Dziedātājai piešķirta Operas balva par labāko soloalbumu – kompānijas Sony Classical pērn izdoto disku A Journey.

No latviešu mūziķiem par balvas laureātu šogad kļuva maestro Mariss Jansons – viņa vadībā tapušais Čaikovska Pīķa dāmas ieskaņojums pasludināts par labāko operas ierakstu. Mecosoprāns Elīna Garanča pretendēja uz žurnāla Opera lasītāju simpātiju balvu, taču šajā kategorijā visus finālistus apsteidza peruāņu tenors Huans Djego Floress.

Par ceremonijas galveno varoni kļuva opermākslas ikona itāļu soprāns Renāta Skoto, kurai tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu. 83 gadus vecā dziedātāja, kura pievērsusies operas režijai un aktīvi sniedz meistarklases, atlidoja uz Londonu no ASV, kur pašlaik dzīvo. Operas zelta laiku superdīva Renāta Skoto daudz smaidīja, smējās un nevienam neatteica ne autogrāfu, ne iespēju nofotografēties kopā. "Atsūtiet man šo fotogrāfiju!" viņa teica gandrīz katram fanam un neslēpa savu e-pasta adresi.     

Balvu klātienē saņēma gada labākais režisors vācietis Kristofs Lojs (Operas balva māksliniekiem tiek piešķirta nevis par kādu konkrētu darbu, bet par sniegumu kopumā). Kristofs Lojs izteica pateicību Frankfurtes, Amsterdamas un Stokholmas operas teātriem, Vīnes Theater an der Wien un visiem dziedātājiem, kuri viņu iedvesmo un bagātina viņa dzīvi.

Ar savu klātbūtni ceremoniju pagodināja viena no ietekmīgākajām personībām Eiropas kultūrā un politikā – Zalcburgas festivāla prezidente Helga Rabla-Štadlere. Viņa saņēma balvu par gada labāko pasaules pirmizrādi – 2016. gada vasarā Zalcburgā pirmatskaņoto britu komponista Tomasa Adesa operu Eņģelis iznīcinātājs.

Šā gada aprīlī un maijā Eņģelis iznīcinātājs ar pašu autoru pie diriģenta pults guva panākumus arī Londonas Karaliskajā operā. Nākamās sezonas sākumā šis iestudējums papildinās Ņujorkas Metropolitēna operas repertuāru, vēlāk to piedāvās Kopenhāgenas Karaliskā opera.

Saņemot balvu par Eņģeli iznīcinātāju, Helga Rabla-Štadlere uzaicināja visus klātesošos uz Zalcburgu, kur drīz varēs baudīt gada labākā režisora Kristofa Loja jaunāko iestudējumu – Georga Frīdriha Hendeļa Ariodanti ar izcilo Čečiliu Bartoli titullomā.

Par gada labāko operteātri nosaukta Lionas opera, kuru vada viens no erudītākajiem Eiropas intendantiem, leģendārā Žerāra Mortjē tradīciju turpinātājs Seržs Dornī. Šis teātris piedāvā oriģinālu, gudri veidotu repertuāru, kurā svarīga loma tiek atvēlēta jaundarbiem un reti atskaņotām operām.

Par labāko festivālu atzīts kopš 50. gadu sākuma operas entuziastu Īrijas laukos rīkotais Veksfordas festivāls, kurš vilina nevis ar hitiem, bet mazāk pazīstamiem darbiem. 

Ceremonijā tiek apbalvoti arī labākie mecenāti, bez kuriem mūsdienās nebūtu iedomājama operas māksla. Godalga piešķirta Eiropas Operas un baleta filantropu apvienībai Fedora, kura dibināta Parīzē 2014. gadā. Tajā ir 80 biedru, tie ir gan uzņēmumi, gan privātpersonas no 20 valstīm. Organizācijas misija ir veicināt novatorisku jaundarbu rašanos. Katru gadu Fedora pasniedz balvas labākajiem operas un baleta projektiem, kurus rada jaunie mākslinieki un kuri tiek īstenoti kopražojumu formā. Apvienības Fedora operas balvu finansē apdrošināšanas koncerns Generali, baleta balvu – dārglietu ražotājs Van Cleef & Arpels. Šo iespēju var izmantot arī Latvijas mākslinieki. 

Starptautiskās operas balvas 2017 laureāti

Gada dziedātājs – tenors Lorenss Braunlijs

Gada dziedātāja – soprāns Anna Ņetrebko

Gada diriģents – Filips Žordāns (Parīzes Nacionālā opera)

Gada koris – Arnolda Šēnberga koris (Vīne)

Gada režisors – Kristofs Lojs

Gada mākslinieks – scenogrāfs un gaismu mākslinieks Klauss Grīnbergs

Gada teātris – Lionas opera

Gada festivāls – Veksfordas festivāls

Pasaules pirmizrāde – Tomasa Adesa opera Eņģelis iznīcinātājs Zalcburgas festivālā (diriģents Tomass Adess, režisors Toms Kernss)

Gada jauniestudējums – Kaijas Sāriaho opera Tālā mīla Ņujorkas Metropolitēna operā (diriģente Suzanna Melki, režisors Robērs Lepāžs)

No jauna atklātais darbs – Vladislava Želeņska opera Goplana Varšavas Lielajā teātrī

Operas ieraksts – Pētera Čaikovska Pīķa dāma (diriģents Mariss Jansons; Bavārijas Radio simfoniskais orķestris)

Gada soloalbums – soprāns Pritija Jende, A Journey

Gada jaunais mākslinieks (diriģents vai režisors) – diriģents Lorenco Vjoti

Gada jaunais mākslinieks (vokāls) – soprāns Luīze Oldere

Žurnāla Opera lasītāju simpātiju balva – tenors Huans Djego Floress

Balva par mūža ieguldījumu – soprāns Renāta Skoto

Piemiņas balva – diriģents Alberto Dzeda

Labākie izglītības, operas popularizēšanas un auditorijas piesaistīšanas projekti – Natālijas Sacas Maskavas Bērnu muzikālais teātris

Balva mecenātiem – Eiropas Operas un baleta filantropu apvienība Fedora

Gada līderis – Ēksanprovansas festivāla direktors Bernārs Fokruls

Informācija: www.operaawards.org

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja