Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jauns, vērienīgs klasiskās mūzikas festivāls Latvijā

Jau šķita, ka līdz ar Latvijas simtgades svinību pēdējiem akordiem pasaules ievērojamo orķestru un diriģentu vieskoncerti pie mums ir beigušies, taču nu ir izziņots jauns un ļoti ambiciozs starptautisks mūzikas festivāls Rīgas Jūrmala.

Jaunais festivāls, kura atklāšanas koncertu Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā, 21. jūlijā diriģēs maestro Mariss Jansons pie viņa vadītā Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pults, aptvers četras nedēļas nogales Rīgā un Dzintaru koncertzālē Jūrmalā. Tās tiks veltītas pasaulē vadošiem orķestriem un diriģentiem, programmā ietverot gan simfoniskos un kamermūzikas koncertus, gan klasiskās mūzikas zvaigžņu un jaunu talantu uzstāšanās.

"Esmu pārliecināts, ka šis nozīmīgais notikums kļūs par vēl vienu ļoti svarīgu latviešu kultūras tradīciju. Es aicinu jūs uz šo daudzsološo festivālu!" video apsveikumā saka maestro Mariss Jansons. Jaunais festivāls balstās uz koncertu sērijas Baltijas Muzikālās sezonas panākumiem. Jaunā festivāla fonda priekšsēdētājs Pjotrs Avens norāda: "Latvija ir slavena ar tās mīlestību pret mūziku, un no tās nāk izcili mūzikas talanti, kas snieguši prieku un kļuvuši nozīmīgi cilvēkiem visā pasaulē. Pēc diviem koncertu sērijas Baltijas Muzikālās sezonas gadiem mēs izaicinājām paši sevi turpināt attīstību nākamajā pakāpē – izveidot jauno festivālu kā pateicību Latvijas mūzikas mīļotājiem, vienlaikus piesaistot šim īpašajam notikumam arī starptautisku auditoriju."

Jaunā festivāla mākslinieciskā vadība ir slavenā Verbjē festivāla (Šveicē) dibinātāja un vadītāja Martina Engstrēma rokās. Viņa sadarbības partneris festivāla Rīgas Jūrmala veidošanā ir Verbjē festivāla līdzdibinātājs, britu producentu uzņēmuma Idili Live vadītājs Migels Estebans. Viņš pastāstīja, ka festivāls iecerēts kā ikgadējs notikums. "Pirmo sezonu pēc Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertiem Rīgā (19.–21. jūlijā) augustā Dzintaru koncertzālē turpinās Krievijas Nacionālais simfoniskais orķestris Mihaila Pļetņeva vadībā (16.–18. augustā). Dzintaru koncertzālē atgriezīsies Izraēlas Filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, kurš jau vairāk nekā pusgadsimtu ir šī orķestra galvenais diriģents (23.–25. augustā).  Jauno festivālu 2019. gada vasarā vainagos Londonas simfoniskais orķestris un diriģents Džanandrea Nozeda (30. augustā – 1. septembrī)."

Kā solisti uzstāsies gan ievērojamas klasiskās mūzikas zvaigznes, gan jaunie talanti. Pirmajā festivālā 2019. gada vasarā piedalīsies pianisti Marejs Peraija, Judzja Vana, Seong Jin Cho, vijolnieki Vadims Repins un Leondīds Kavaks, kā arī čellists Miša Maiskis, kurš tāpat kā Mariss Jansons ir dzimis Rīgā. Jaunos talantus pārstāvēs pianisti Jans Liseckis, Lukas Geņušs un Deniss Kožuhins, vijolniece Aleksandra Konunova, čellists Edgars Moro un soprāns Jinga Fanga. Kā atklāja Migels Estebans, jau turpmākajos divos gados festivāls tiks paplašināts līdz sešām nedēļas nogalēm, bet 2021. gadā spoži klasiskās mūzikas notikumi piepildīs jau astoņas nedēļas nogales. Sarunā ar Dienu Migels Estebans neslēpa, ka viena no vērienīgākajām nākotnes iecerēm ir operas megazvaigžņu Jonasa Kaufmana un Diānas Damrau kopīga uzstāšanās. Festivāla komanda uzsākusi attīstīt arī sadarbības platformu jauniem talantiem no Baltijas un ārvalstīm, gādājot iespējas gūt pieredzi meistarklasēs ar pasaulē izcilākajiem māksliniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja