Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzālē Latvija novembrī notiks muzikas festivāls Ecstatic Music Ventspils

Pirmajā pārsteidzošās mūzikas festivālā Ecstatic Music Ventspils, kas koncertzālē Latvija notiks no 8. līdz 10. novembrim, muzicēs Deerhoof, TIGUE, Zola Jesus, Kerolaina Šo (Caroline Shaw) no ASV, kā arī latviešu mūziķu festivāla kolektīvs Ecstatic Quartet, informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Antra Lācberga.

Sadarbībā ar Kaufmaņu Mūzikas centru (Kaufman Music Centre) Ņujorkā un komponistu, kuratoru Džadu Grīnsteinu (Judd Greenstein) novembra sākumā Ventspilī tiks atvērta festivāla Ecstatic Music Latvijas filiāle.

Zināms, ka pirmajā festivālā kopīgas performances sniegs amerikāņu neatkarīgās rokmūzikas kulta apvienība Deerhoof un perkusiju trio TIGUE, avangarda popmūzikas māksliniece Nika Danilova (Nika Roza Danilova) jeb Zola Jesus kopā ar festivāla stīgu kvartetu Ecstatic Quartet no Latvijas, kā arī pazīstamā komponiste, mūziķe, vokālās grupas Roomful Of Teeth dalībniece Kerolaina Šo ar jau minēto kvartetu, kurā apvienojušies dažādu Latvijas profesionālo simfonisko kolektīvu dalībnieki – Arvīds Zvagulis (pirmā vijole), Indulis Cintiņš (otrā vijole), Artūrs Gailis (alts) un Pēteris Ozoliņš (čells).

Festivāls tiks atklāts piektdien, 8. novembrī, kad uz koncertzāles Lielās zāles skatuves koncertu sniegs perkusiju trio TIGUE no Ņujorkas un pazīstamais Kalifornijas kvartets Deerhoof. Koncerta pirmajā daļā izskanēs Kārsona Mūdija (Carson Moody), Eimijas Garapikas (Amy Garapic) un Meta Evansa (Matt Evans) jeb TIGUE oriģinālkompozīcijas un kopīgi ar Deerhoof šī gada sākumā radītais jaundarbs (pirmatskaņojums notika festivāla Ecstatic Music ietvaros šī gada februārī Ņujorkā). Koncerta otrajā daļā kolektīvi kopīgi atskaņos grupas Deerhoof albumu Friend Opportunity tā pilnā garumā, īpaši aranžētu septiņu mūziķu sastāvam.

Kā mūziķi sevi dēvē paši – powerhouse perkusiju trio – TIGUE no Bruklinas ir daļēji jaunās mūzikas ansamblis, daļēji ārtroka grupa. Pirms četriem gadiem izdevniecības New Amsterdam Records klajā laistajā trijotnes debijas albumā Peaks skan gan minimālisma pionieru, gan ārtroka leģendu iedvesmota mūzika, kas faktiski nepakļaujas kategorizācijai. 

Bundzinieka Grega Sonjēra (Greg Saunier) dibinātais ansamblis Deerhoof tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām neatkarīgās rokmūzikas apvienībām jaunāko laiku vēsturē. Ar sev piemītošo, bieži divdomīgo humoru rakstītā apvienības “oficiālā biogrāfija” ietilpst vien dažos teikumos: “Satomi Macuzaki (Satomi Matsuzaki) spēlē basģitāru un dzied. Gregs Sonjērs spēlē bungas. Džons Dītrihs (John Dietrich) un Eds Rodrigezs (Ed Rodriguez) spēlē ģitāras. Bet kas īsti ir Deerhoof? Velns, ja mēs zinātu!”.

Gadu gaitā izdotie četrpadsmit studijas albumi un vairāki citi ieraksti, neskaitāmas turnejas un koncerti nozīmīgākajos pasaules festivālos, vēl jo neskaitāmākas sadarbības ar citiem mūziķiem un māksliniekiem un vietas ietekmīgāko gada albumu apkopojumos beigu beigās tomēr būtu ierakstu virkne biezajā Deerhoof radošajā biogrāfijā. Enerģiskās un dullās koncertuzstāšanās ārpus iepriekš virspusēji piesauktās “rokmūzikas” žanra robežām atstāj neaizmirstamu iespaidu. 

Sestdien, 9. novembrī, kopīgā koncertā muzicēs amerikāņu dziesminiece, avangarda un tumsnējās popmūzikas māksliniece Zola Jesus, kopā ar festivāla stīgu kvartetu Ecstatic Quartet izpildot gan savas kompozīcijas, gan koncerta pirmajā daļā kvartetam atskaņojot amerikāņu laikmetīgās mūzikas opusus.

N. Danilova, kuras dzimtas saknes rodamas Krievijā, Ukrainā, Vācijā un Slovēnijā, ar skatuves vārdu Zola Jesus pazīstama jau vairāk nekā desmit gadus. Klasiskās operdziedāšanas pieredze apvienojumā ar trokšņainu, tumsnēju un melodramatisku popmūziku, ko kāds, iespējams, dēvēs arī par “avangardisku”, ātri vien pēc pirmo singlu klajā nākšanas pievērsa māksliniecei ne tikai itin plašu klausītāju, bet arī kolēģu uzmanību. Debijas albumā ieklausījās Karina Elizabete Dreijere (Karin Elisabeth Dreijer) un uzaicināja Zola Jesus par Fever Ray Eiropas turnejas īpašo viešņu. Tāpat arī britu apvienība The xx. Savukārt M83, Orbital un citi Nikas neatkārtojamo balsi vēlējušies dzirdēt savos studijas ierakstos.

Pirms pāris gadiem mūziķe ir atgriezusies Viskonsinas štatā, uz kurieni kopā ar vecākiem bērnībā tik ļoti nav gribējusi pārcelties no saulainās Fīniksas. Kā atzīst pati, mežā, pašas celtā mājiņā viņa šobrīd jūtas vislabāk, un tur tapis arī Zola Jesu” pēdējais, tumšākais un personīgākais albums Okovi, kurā ietvertie skaņdarbi kopā ar stīgu kvartetu izskanēs arī koncertā Ventspilī.

Pirmais festivāls Ecstatic Music Ventspilī noslēgsies ar koncertu svētdienas pēcpusdienā, kad Ecstatic Quartet pirmo reizi Latvijā atskaņos gan Kerolainas Šo darbus, piedaloties pašai autorei, gan festivāla kuratora un komponista Džada Grīnsteina (Judd Greenstein) mūziku.

Kerolaina Šo ir mūziķe no Ņujorkas. Vokāliste, vijolniece, komponste un producente, kura 2013. gadā saņēma Pulicera balvu mūzikā par darbu Partita astoņām balsīm. Viņa ir gados jaunākā māksliniece, kura šo balvu saņēmusi, turklāt, saņemtā atzinība ir vismaz ar divkāršu svaru – kompozīcija radīta viņas pašas pārstāvētajam, Grammy balvu ieguvušajam vokālajam ansamblim Roomful Of Teeth.

Ne tikai iegūtie apbalvojumi un formālie ieraksti radošajā biogrāfijā (piemēram, studijas Jeila universitātē un Prinstonā, pasniedzējas darbs Ņujorkas universitātē), bet arī klausītāju un kritiķu atzinība, nerimstošās radošās sadarbības ar izcilākajiem pasaules mūziķiem un personībām Kerolainu Šo padara par vienu no spilgtākajām savas paaudzes amerikāņu māksliniecēm akadēmiskajā mūzikā. Viņa sacer skaņdarbus izcilajam amerikāņu soprānam Renē Flemingai (Renee Fleming) un pianistam Ainonam Barnatanam (Inon Barnatan), viņai opusus pasūta Sietlas simfoniskais orķestris, Losandželosas filharmonija un Džuljarda skola, kuras radošā partnere viņa ir. Bez tā, ka viņa kā producente ir strādājusi pie Kanjes Vesta (Kanye West) un NAS (!) albumiem un dzirdama The National ierakstos, Kerolainai Šo patīk dzeltenā krāsa, ūdri, Bēthovena 10. Stīgu kvartets, Mocarta operas, Kinheivena, rozmarīna smarža un draņķīgas mandolīnas skaņa.

Plānots, ka festivāls, kas Ņujorkā notiek kopš 2011. gada turpmāk arī Ventspilī kļūst par ikgadēju novembra mēneša tradīciju. Ja latviski tulkots uz “ekstātiskās mūzikas festivāls” nosaukums varētu šķist neviennozīmīgs, tad visai precīzi tā būtību raksturo epitets “pārsteidzošā mūzika” un kuratora Dž. Grīnsteina paustais: “Kad māksliniekiem uzdodu jautājumu par to, ko viņi gribētu izdarīt tādu, ko nav darījuši nekad iepriekš, festivāla koncerti sniedz atbildes uz šo jautājumu!”

Biļetes uz pirmā pārsteidzošās mūzikas festivāla Ecstatic Music Ventspils koncertiem tirdzniecībā Biļešu paradīze tīklā nonāks 10. septembrī plkst. 12. Pārdošanā arī visu trīs koncertu abonementi par izdevīgāku cenu. Tuvojoties festivālam, biļešu cena pieaugs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja