Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Kur ir ausu aizbāžņu seifs. Kokaru zālē spēlēs grupas Tribes of the City un Sonntags Legion

Atjaunotās Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zāli pieskandinās rokmūzikas cikls Ceļabiedri. Pirmajā koncertā piektdien, 11. martā, uzstāsies grupas Tribes of the City un Sonntags Legion.

Pirms daudziem gadiem Vecrīgas klubā Depo pēc grupas Soundarcade koncerta pie tās ģitāristiem – Laura un Raita Ābelēm – pienāca klāt tolaik jau pazīstamās grupas Tribes of the City muzikālais līderis Sergejs Jaramišjans un atzina, ka viņam no abiem brāļiem ir daudz ko mācīties. Lauris viņam toreiz atbildēja apmēram to pašu: ka labprāt nāktu uz privātstundām pie Sergeja. Tas bija laiks, kad arī Latvijā beidzot ģitārmūzikā vairs nebija tik aktuāla pirkstu veiklība, lai nospēlētu sarežģītas partijas ar iespējami lielāku nošu daudzumu, ko pieņemts uzskatīt par meistarības kritēriju klasiskajā hārdrokā, bet prasme ar ģitāras vibrācijām radīt atmosfēru – pārvērst mūzikas audeklu par tādu kā nesatricināmu skaņas sienu, kas pārakmeņo arī klausītāju, atstājot viņa nospiedumu šajā sienā, no kuras pēc koncerta nemaz vairs nav tik viegli tikt prom, turklāt parasti šie koncerti, lai sasniegtu vēlamo efektu, ir arī ļoti skaļi. My Bloody Valentine un Sunn O))) uzstāšanās aculiecinieki visā pasaulē tos dēvē par apdullinoši skaļākajiem koncertiem, kādus jebkad dzirdējuši, pat ja dzirdējuši ir ļoti daudz. Jācer, ka vismaz Kokari savā zālē zina, kur ir ausu aizbāžņu seifs.

Bieži tā nebūs 

Nu viņi satiksies uz vienas skatuves Ziemeļrīgas kultūras apvienības šogad piedāvātajā sezonālā cikla Ceļabiedri pirmajā koncertā Ziemas ceļš atjaunotās Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē 11. martā (koncerta dalībnieka slimības dēļ pasākums pārcelts no 18. februāra).

Tā būs viena no retajām reizēm, kad ar savu 2019. gada albumu Rust and Gold (apbalvots ar Zelta mikrofonu un Austras balvu) šūgeiza grupa Tribes of the City uzstāsies pilnā sastāvā, jo soliste Ksenija Sundejeva jau daudzus gadus dzīvo Vācijā. Albuma atklāšanas koncertā Stricka villas dārzā viņas balss skanēja no tālienes, un to, protams, nevarēja uzskatīt par pilnvērtīgu grupas sniegumu. Vienīgi koncerts pagājušovasar Kaņepes Kultūras centrā bija ar Ksenijas piedalīšanos. Ap to laiku publicētā dziesma Take Me to That Beach ir pirmais singls no topošā piektā albuma, un tas ir veltījums Sārnates pludmalei Kurzemes piekrastē. Kopā ar Sergeju un Kseniju grupā joprojām spēlē bundzinieks Ints Barkāns, savukārt jaunpienākušie papildspēki ir basists Jānis Liepiņš un ģitārists Ivars Pommers.

2000. gadā Sergejs Jaramišjans ienāca Latvijas mūzikā ar grupu Rubin Carter (nosaukta par trim slepkavībām notiesātā un pēc divdesmit gadu cietumsoda attaisnotā boksera vārdā), kas ienesa svaigas vēsmas tā laika roka skaņu ainavā, bet vēlāk viņš kopā ar Kseniju izveidoja jaunu grupu, kuras sākotnējais nosaukums bija The Movies. Tikai pēc pirmā sen izpārdotā albuma (Running to the Sun, Melo Records, 2005) izdošanas tā kļuva par Tribes of the City.

Sergejs savā ikdienas darbā ir šefpavārs, par šo tēmu veidojis arī televīzijas raidījumu Garšas ekspresis un sarakstījis grāmatu par svaigēšanu. Ksenija ir paspējusi spilgti debitēt kā aktrise vienā no galvenajām lomām Jāņa Norda 2008. gada filmā Amatieris, un arī pati kā režisore veidojusi videoklipus.

Brīvdienas no kino

Savukārt brāļi Ābeles, kuri tagad jau kļuvuši pazīstami kā kinorežisori (drīz gaidāma viņu spēlfilmas Nemierīgie prāti Latvijas pirmizrāde), koncertā 18. februārī uzstāsies ar grupu Sonntags Legion, ko viņi izveidojuši saturīgai brīvdienu pavadīšanai kopā ar bijušo Soundarcade vokālistu Ģirtu Strumpmani, kurš ir arī viens no dueta Čipsis un Dullais dalībniekiem, basistu Ivaru Kalvi no grupas Band Versus Music un pēdējos gados kā solomākslinieci pazīstamo čellisti Madaru Fogelmani. Pie sitamajiem instrumentiem ir, iespējams, pats labākais šī laika roka bundzinieks Jānis Burmeisters. Viņš spēlē arī grupās Laika suns un Nesen, piedalījies Alises Jostes pēdējā soloalbumā ŠāKāTā, bet Janča galvenā muzikālā apvienība ir trio Tesa, kas uzstāsies Ceļabiedru cikla otrajā koncertā Pavasara ceļš 1. aprīlī kopā ar balss saišu un klavieru stīgu vibrāciju valodā signālus raidošās Kristiānas Kārkliņas trio Pamirt.

Cikls turpināsies 9. jūlijā – Vasaras ceļā spēlēs grupas Eschatos un Zintnieks. Cikla noslēdzošais koncerts Rudens ceļš notiks 9. septembrī, un tajā tiek solīts kāds īpašs pārsteigums. Koncertu uzvedumus papildinās īpaši šim pasākumam izveidoti videomākslas darbi, kas paspilgtinās katru rūpīgi izvēlēto skaņdarbu.

Ciklā iesaistītās apvienības pieteikumā tiek dēvētas par alternatīvās mūzikas grupām, bet šis vairāk nekā pirms trim gadu desmitiem žanru klasifikācijā postpankroka ietekmē ieviestais apzīmējums pats par sevi sen neko nepasaka, jo šai plūsmai šodien var pieskaitīt lielāko daļu rokmūzikas, kas vairs nevarēja rasties, izliekoties, ka nav dzirdēts par tādu pankroka revolūciju 70. gadu beigās. Taču alternatīva apnikušajam terminam "alternatīvs" joprojām nav atrasta, un droši vien tas nemaz nav iespējams citādi, kā šādu klasifikāciju aizmirstot un vienkārši klausoties – kas šodien iespējams katram ar dažu klikšķu palīdzību –, lai saprastu: būs mums pa ceļam vai tomēr ne.

Grupas Tribes of the City un Sonntags Legion
Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē 11.III plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 18

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja