Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielajai mūzikas balvai šogad pieteikta jauna kategorija

Lielās mūzikas balvas 2020 žūrija šogad pieteica jaunu kategoriju – Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos, savukārt šogad nebūs kategorijas Gada uzvedums. Jaunajā kategorijā ir nominēti - koncerts Mālera Piektā un RIXC, kas notika 13. martā Lielajā ģildē; koncerts-performance Viens, kas notika 24. jūlijā koncertzālē Latvija un muzikāli performatīvs piedzīvojums Kamēr… upē, kuru varēja vērot Gaujas krastā 25. jūlijā.

"Šajā jaunajā kategorijā mēs vēlamies izcelt patiesi radošu, drosmīgu un inovatīvu pieeju, to – kā mūzikas ideja šajā laikā ir nodota klausītājiem neparastās formās, saglabājot augstāko kvalitāti," saka LMB 2020 žūrijas locekle, muzikoloģe, Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja – Ieva Rozentāle. "Šajā kategorijā žūrija izvirza pašu pirmo tiešraides koncertu Mālera Piektā un RIXC, kurš satricināja mūsu prātus un sirdis pirmajā dienā, kad tika slēgtas koncertzāles un atcelti koncerti. Tas bija brīdis, kad neviens nezināja, kā attīstīsies situācija. Tas bija vakars, kad daļa sabiedrības skrēja uz veikaliem pirkt griķus un pirmās nepieciešamības preces. Tajā vakarā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spēlēja emocionāli šokējošu koncertu tukšā zālē. Noskaņa bija īpaša arī izvēlētās mūzikas dēļ – Mālera piektā simfonija ar savu vēsturiski daudznozīmīgo Adagio un mums mazzināmais, spriegi traģiskais franču komponista Olivjē Greifa Četrkāršais koncerts Nāves deja, ko izcili atskaņoja klavieru kvartets RIXC un LNSO Andra Pogas vadībā. Tas bija dzīvs un pārsteidzoši patiess atskaņojums, kur visa mūsu dzīves neskaidrība atspoguļojās mūziķu acīs un īstenojās viņu tonī un pieskārienā savam instrumentam."

Koncerts - performance Viens notika 24. jūlijā Ventspils koncertzāles Latvija pirmajai jubilejai par godu. Ieva Rozentāle: "Pati ideja, šī izcili īstenotā koncepcija – viens, būt vienam – atspoguļo, reflektē šo laiku, kad vienatne ir nozīmīgāka nekā jelkad agrāk, kad nošķiršanās, nodalīšanās ir svarīga varbūt pat mūsu dzīvībai. Mūziķi atskaņoja Dāriusa Mijo Sešas mazās simfonijas, spēlējot katrs savu instrumenta partiju citā koncertzāles vietā, tā apgūstot visu jauno celtni, dažādas telpas, bet diriģents mūziķu spēli vadīja attālināti caur ekrānu, diriģējot viens tukšā Lielajā zālē. Skatītāji ierobežotā skaitā sadalījās pa visām telpām un sekoja atsevišķu instrumentu partijām, savukārt vēlāk viņiem bija iespēja doties uz lielo zāli, lai noklausītos skaņdarbus pilnā orķestra skanējumā. Šīs idejas īstenotāji bija mākslinieki Krista un Reinis Dzudzillo un diriģents Aigars Meri, bet iedvesmotājs – koncertzāles vadītājs Miks Magone."

Koris Kamēr… sajūsmināja klausītājus 25. jūlijā Gaujas krastā ar muzikāli performatīvu piedzīvojumu Kamēr… upē, ko rīkoja Cēsu Mākslas festivāls. Kamēr... nodziedāja pilna garuma latviešu kormūzikas koncertu, kur izskanēja mūzika, sākot no mūsu klasiķiem līdz pat mūsdienu autoriem - tādiem kā Andris Dzenītis un Evija Skuķe. "Koncerts izskanēja vēlā vasaras vakarā dziedātājiem basām kājām stāvot uz plosta, kas atrodas upes ūdenī, tālu no klausītājiem, taču ļaujot savām balsīm grezni atbalsoties Gaujas krasta klintīs. Skanējums bija tehniski perfekts, dzidrs, koris lieliski tembrēts, radot neaizmirstamu iespaidu – koris un diriģents Aivis Greters bija atraduši veidu, kā dziedāt kopā un reizē būt kopā ar klausītājiem klātienē, līdz arī klausītāji noslēgumā paši pievienojās dziesmai. Tas apliecina faktu, ka mūsu kormūzika ir dzīva, ka tā var izturēt visskarbākos apstākļus, arī tādus, kādos mēs esam šobrīd," atzīst Ieva Rozentāle.

Lielās mūzikas balvas 2020 pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 Klasika.

Portālā Delfi norisināsies Lielās mūzikas balvas 2020 publikas simpātijas balsojums, kas sāksies 8. februārī un noslēgsies 28. februārī plkst. 23.59.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA Latvijas koncerti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja