Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielās mūzikas balvas kategorijā Gada koncerts nominēti trīs krāšņi koncerti

Lielajai mūzikas balvai 2020 (LMB 2020) kategorijā Gada koncerts ir nominēti trīs krāšņi aizvadītā gada koncerti - Jūrmalas festivāla koncerts Veltījums Marisam Jansonam, kas notika 29. jūlijā Dzintaru koncertzālē, dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts 10. oktobrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un festivāla ORGANismi 24. oktobrī notikušais koncerts Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO Latgales vēstniecībā Gors.

"Šogad Latvijas mūzikas laukā bijis vesels zvaigžņu birums, jo piespiedu pandēmijas apstākļi gan pasaulē, gan  pie mums Latvijā, atveduši mājās mūziķus, kurus citkārt Latvijas koncertzālēs neizdotos dzirdēt viņu lielās noslodzes dēļ dažādos pasaules operteātros vai koncertzālēs," saka LMB 2020 žūrijas locekle, teātra zinātniece, mūzikas pedagoģe Ingrīda Vilkārse. "Mūsuprāt, ļoti svarīgs un simbolisks pasākums bija Jūrmalas festivāla organizētais koncerts maestro Marisa Jansona piemiņai, kurā piedalījās izcilā vijolniece Kristīne Balanas, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Koncerta programma piedāvāja Pētera Čaikovska Sesto simfoniju (Patētiskā), kā arī Maksa Bruha Pirmo vijoļkoncertu ar izcilo Kristīnes Balanas solo. Bija liels prieks un gandarījums koncertā atkal dzirdēt vijolnieci Balanas, kuras vijoļspēle pārskanējusi gan Berlīnes un Parīzes filharmonijas, gan Bārbikena centru Londonā, kā arī citās prestižās koncertzālēs." 

Kā  vienu no gada augstvērtīgākajiem mūzikas notikumiem Latvijas kultūras un mūzikas dzīvē LMB žūrija izvēlējās arī 10.oktobrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 13. oktobrī Latgales vēstniecībā Gors notikušos koncertus, kuros satikās  pasaules operdīva Elīna Garanča un pianists – koncertmeisatrs Malkolms Martino.  Precīzi un iedvesmojoši ir Elīnas Garančas vārdi par šo laiku un koncerta programmu: "Manuprāt, tieši kamermūzikai ir vajadzīgs klusuma un miera periods, lai varētu tajā iedziļināties, lai nebūtu tā, ka starp operizrādēm mēģinām atrast mirkli, kā klavieru divvientulībā kļūt intīmiem un kaut ko uzburt sevī." Ingrīda Vilkārse saka: "Šis bija koncerts, kurā ārkārtīgi jūtīgi un intīmi, romantiski un niansēti, romantiski un dramatiski  izskanēja  filigrāni izstrādāta un atskaņota kamermūzikas programma ar Roberta Šūmaņa, Johannesa Brāmsa un Sergeja Rahmaņinova darbiem."

Šogad festivāls ORGANismi, svinot savu piekto gadadienu, apliecināja, ka ir kļuvis ne tikai par tradicionālu rudens notikumu Gorā, bet arī visas valsts mērogā. Par festivāla centrālo notikumu 24. oktobrī kļuva koncertprogramma, kurā kopā ar Ivetu Apkalnu uzstājās Raimonds Pauls un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.  Koncertprogrammā izskanēja arī tieši Apkalnai rakstīts Raimonda Paula jaundarbs. "Tas bija divu lielu un spožu personību ansamblis, kurš aizrāva ar augstu muzikālo inteliģenci un emocionalitāti. Mākslinieku sniegumā gan solo izpildījumā, gan duetos ērģelēm un klavierēm, gan arī kopīgi ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri klausījāmies maestro Raimonda Paula mūziku no kinofilmām, kā arī jau labi piemirstu mūziku, kas tapusi komponista jaunībā, tāpat komponistu Gijas Kančeli un Semjuela Bārbera mūzikas pārlikumus," saka Ingrīda Vilkārse.

Lielās mūzikas balvas 2020 pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 Klasika.

Portālā Delfi norisināsies Lielās mūzikas balvas 2020 publikas simpātijas balsojums, kas sāksies 8. februārī un noslēgsies 28. februārī plkst. 23.59.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA Latvijas koncerti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja