Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par Jāzepa Vītola 7. starptautiskā pianistu konkursa uzvarētāju kļuvis Aleksandrs Kašpurins no Krievijas

Noslēdzies Jāzepa Vītola 7. starptautiskais pianistu konkurss, un par tā uzvarētāju un Grand Prix ieguvēju kļuva Aleksandrs Kašpurins no Krievijas, informēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Starptautiskā žūrija konkursa Grand Prix un 3000 eiro lielo balvu piešķīra 21 gadus jaunajam pianistam Aleksandram Kašpurinam no Krievijas. Aleksandrs kļuva arī par labāko Jāzepa Vītola skaņdarbu interpretu, kā arī ieguva iespēju šajā koncertsezonā vēlreiz uzstāties kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri.

Pirmo vietu un 2000 eiro ieguva pianiste no Norvēģijas – Marina Kana. Marina tika atzīta arī kā konkursa obligātā skaņdarba – Jāņa Zandberga jaundarba Gaistošais akvarelis – labākā interprete. Otrā vieta un 1500 eiro tika piešķirta Antonam Jašinam no Krievijas, trešo prēmiju 1000 eiro apmērā ieguva Latviju pārstāvošais pianists - Iļja Domņins. Finālistu diplomus un 500 eiro veicināšanas prēmijas ieguva Darja Kovala no Baltkrievijas un Rihards Plešanovs no Latvijas. Visiem finālistiem konkursa partneris un atbalstītājs, zīmols Yamaha, dāvināja austiņas.

Šogad Jāzepa Vītola 7. starptautiskais pianistu konkurss norisinājās divās pilsētās. Sacensību uzsāka 32 dalībnieki, kas sīvā konkurencē konkursa pirmajās divās kārtās Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā cīnījās par vietu finālā. No 32 palika tikai 6, kuru sniegumu žūrijas pārstāvji vērtēja Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars. Kopā ar konkursa finālistiem uz skatuves muzicēja Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā.

Piektdien, 3. novembrī, koncertzālē Lielais dzintars notika Jāzepa Vītola starptautiskā pianistu konkursa noslēguma koncerts un apbalvošana. Pēc svinīgās apbalvošanas sekoja konkursa finālistu koncerts. Pirmo trīs vietu ieguvēji atskaņoja solo skaņdarbus, bet koncerta otrajā daļā Grand Prix ieguvējs Aleksandrs Kašpurins uzstājās ar orķestri, atskaņojot Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu.

Jāzepa Vītola 7. starptautisko pianistu konkursu organizēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Liepājas Simfonisko orķestri un Borisa un Ināras Teterevu fondu.

Jāzepa Vītola 7. starptautiskā konkursa dalībniekus vērtēja starptautiska žūrija: Klavierspēles nodaļas un Augstākā līmeņa atskaņotājmākslas studiju departamenta vadītājs Gildholas Mūzikas un Drāmas skolā Londonā, profesors Ronans O’Hora (žūrijas priekšsēdētājs, Lielbritānija), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedras vadītājs, profesors Juris Kalnciems (Latvija), Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas rektors, profesors Ivari Ilja (Igaunija), Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas Klavieru katedras vadītājs, profesors Jurģis Karnavičs (Lietuva) Uzbekistānas Valsts konservatorijas Speciālo klavieru nodaļas asociētā profesore Madina Faizijeva (Uzbekistāna)  un Džuzepes Verdi konservatorijas Komo Klavieru nodaļas profesors Pjērs Frančesko Forlenca  (Itālija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja