Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kremerata Baltica jubilejas koncerta Lielajā ģildē recenzija. Ceriņu smarža

Gidonam Krēmeram – 70. Kremerata Baltica – 20. Vijolnieks un viņa izveidotais kamerorķestris dubultjubileju atzīmē ar globālu vērienu.

Pasaules koncertturnejā kopš gada sākuma Gidons Krēmers un Kremerata Baltica jau uzstājušies daudzās Ziemeļamerikas un Eiropas pilsētās, arī Viļņā, Tallinā un Rīgā.

Gluži kā ārsts – iedomājos, kad uz Lielās ģildes skatuves koncertā 3. aprīlī parādījās pats galvenais jubilārs neparasti garā, baltā kreklā. Līdzās izsmalcināti jūtīgajai, emocionāli piepildītajai un vienlaikus gaisīgajai, romantiski apgarotajai un ārkārtēji niansētajai vijoļspēlei, kas arvien bijusi Gidona Krēmera mākslinieciskā vizītkarte, varētu cildināt arī viņa vienkāršo eleganci, tomēr būtiskāka ir pirmā asociācija.

Viņš patiešām ir dziedinātājs: liek vijolei dziedāt un dziedina savu klausītāju laikabiedru dvēseli. Šoreiz – kaisles pilnajos Astora Pjacollas tango ritmos, uz klusuma robežas piedevā uzburtajā japāņu komponista Sigeru Umebajasi miniatūrā In the Mood of Love, dzīvespriecīgajā Mečislava Veinberga mūzikā multfilmai Bonifācija brīvdienas un Andrjus Žlabja jaundarbā, kas pieticīgi nosaukts izpildījuma tempa apzīmējuma vārdā: Ceturtdaļa – 87. Lietuviešu komponists to veidojis polistilistikas lielmeistara Alfrēda Šnitkes mākslinieciskajā (postmodernajā) estētikā kā baroka un laikmetīgās mūzikas stilu dialogu, iztēlojoties baroka melodiju Gidona Krēmera interpretācijā kā "tālu sapni par to laiku", un tas tiešām piepildās pirmatskaņojumā. Jūsmīgās, tīrās, gaišās plaukstošo ziedu izjūtas Georga Pelēča jaundarba Ceriņu dārzi pirmatskaņojumā šoreiz uzticētas lieliskajai vijolniecei, Gidona Krēmera jaunības līdzgaitniecei Tatjanai Grindenko.

Dialogs, cilvēciska saruna un patiesas savstarpējās attiecības ir Gidona Krēmera un "kremeratiešu" muzicēšanas pamatvērtība. To apliecināja gan dzīvi pulsējošais Astora Pjacollas Greizsirdības (un arī mīlestības un sapratnes) stāsts, kuru personificēja Gidona Krēmera vijole, Ģiedres Irvanauskaites čells un Andreja Puškareva vibrofons, gan konstruktīvi disciplinējošā, atsvešināti hipnotizējošā garīguma dimensija Arvo Perta koncertā Tabula Rasa divām vijolēm, sagatavotām klavierēm un stīgām; šo opusu Gidons Krēmers kā sendienās atskaņoja kopā ar Tatjanu Grindenko, sagatavoto klavieru "zvanu" spēles bija Reinuta Tepa ziņā. Savukārt orķestra izkoptā prasme klausīties citam citā dara iespējamu Mečislava Veinberga Otrās simfonietas (kā arī daudzu citu skaņdarbu) izpildījumu perfektā ansamblī bez diriģenta.

Gidons Krēmers un Kremerata Baltica pierāda šķietami neiespējamo. To, ka iedziļināšanās var vest ne tikai dziļumā, bet arī plašumā. Jo rūpīgāk, smalkāk un pašatdevīgāk mākslinieki koncentrējas mūzikas būtībai, jo lielāks ir ne tikai klausītāju saviļņojums, bet arī pozitīvais vēriens, ar kādu Latvijas vārds izskan un atbalsojas pasaulē. Modernajā Rietumu pasaulē, kur ir vecmodīgi afišās ierakstīt mākslinieka dzimteni un pat uz pārtikas produktu iepakojuma nekonkrēti norāda izcelsmes valsti, Gidons Krēmers un viņa orķestris ir spilgti un neatlaidīgi Baltijas valstu mūzikas vēstnieki. Turpinot svinēt, viņi vēl dosies uz Turciju, Portugāli, Ungāriju, Ķīnu, Koreju un Taivānu. Jubilejas vainagojums būs šovasar Rīgā un Cēsīs, septembrī – Dzintaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja