Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Laura Groza-Ķibere Liepājas teātrī iestudē drāmu Ziloņcilvēks

Liepājas teātrī režisores Lauras Grozas-Ķiberes vadībā pašlaik notiek intensīvs darbs, lai 26. februārī pirmizrādi piedzīvotu Bernarda Pomeransa lugas Ziloņcilvēks iestudējums ar Egonu Dombrovski titullomā, informēja teātra pārstāve Zanda Borga.

Ziloņcilvēks ir Bernarda Pomeransa zināmākā luga, sarakstīta 1977. gadā (1979. gadā saņēmusi Tonija balvu kā labākā luga). 1979. gadā veidotais iestudējums Brodvejā, kurā kādu laiku Merika lomu atveidoja Deivids Bovijs, divu gadu laikā ticis nospēlēts 916 reizes, atkārtoti iestudēts 2002. un 2014. gadā (ar Bredliju Kūperu titullomā), 1980. gadā tapusī Deivida Linča filma ar šādu pašu nosaukumu atzīta par vienu no režisora izcilākajiem kinodarbiem.

Luga vēsta par reālu vēsturisku personu Džonu Meriku (īstajā vārdā Džozefu Meriku (1862 – 1890)), kurš savas iedzimtās slimības deformētā, kroplā ķermeņa dēļ ticis iesaukts par Ziloņcilvēku. Tajā aprakstīts Merika dzīves gājums – viņa dzīve pie cirka īpašnieka, kurš pelnījis līdzekļus Merika kroplā izskata dēļ, kā arī ārsta Frederika Trīvsa klīnikā, kurā viņš uzturas pēc tam. Lugā spilgti attēlots, kā mainās cilvēks, šajā gadījumā Meriks, sajūtot pret sevi labdabību un cilvēcisku attieksmi – "kroplā radījuma" vietā atklājot inteliģentu, gudru, talantīgu cilvēku ar skaistu dvēseli. 

"Džons Meriks kā tāds 19. gs. jaunais Mesija, kā skolotājs, kurš pauž mīlestības vēsti, atgādina par nepieciešamību paskatīties uz citādo bez bailēm un nosodījuma. Viņš māca sabiedrībai iejūtību un garīgo inteliģenci, ko pats iemieso, par spīti atbaidošajai ārienei. Viņš atdod sevi, lai pēc vairāk kā simts gadiem mēs izmantotu viņa personības stāstu kā aicinājumu uz draudzību un mīlestību," - tā režisore raksturo izrādes galveno varoni.

"Egons Dombrovskis kā aktieris strādā caur sirds centru, ne prātu, viņā viss plūst, viņš ir atvērts. Tāpat arī Džons Meriks visu dara caur sirdi. Kad izvēlējos šo materiālu, zināju, ka Meriku var spēlēt tikai viņš. Savukārt Edgars Ozoliņš, kurš atveidos Frederiku Trīvsu, ir jauns, ļoti perspektīvs aktieris, kurš nu ir sasniedzis briedumu. Ceru, ka ar šo lomu viņš sevi pārradīs jaunā aktieriskā kvalitātē. Ir visi apstākļi skaistas un nozīmīgas lomas radīšanai," viņa turpina, pamatojot aktieru izvēli galvenajām lomām.

Izrādē piedalās arī aktieri – Inese Kučinska, Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Mārtiņš Kalita, Rolands Beķeris, Gatis Maliks un Kaspars Gods.

Ar režisori pie šī iestudējuma kopā strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, komponists Kārlis Auzāns, horeogrāfe Liene Grava un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis. 

Izrādē skarto tēmu dēļ, to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem līdz 14 gadu vecumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja