Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Kultūras akadēmijā licencēta jauna audiovizuālā un skatuves mākslas programma

Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) 8. augustā licencēta jauna Akadēmiskā maģistra studiju programma Audiovizuālā un skatuves māksla, kas izveidota uz līdzšinējo maģistra studiju apakšprogrammu Audiovizuālā māksla: filmu režija un producēšana un Teātra māksla bāzes, informēja LKA pārstāve Aija Melbārde.

Uzņemšana jaunajā programmā notiks šī gada augusta beigās – dokumentu iesniegšana no 20. līdz 24. augustam, bet iestājpārbaudījumi – no 27. līdz 30. augustam. Mācības sāksies 3. septembrī, savukārt 20. augustā plkst. 14 Ludzas ielā 24 notiks konsultācija, kurā varēs uzzināt gan par iestājeksāmeniem, gan par plānoto mācību procesu.

Lai studētu jaunajā maģistra programmā, jāizvēlas viena no tās tematiskajām jomām – audiovizuālā māksla, teātra māksla vai laikmetīgās dejas māksla – un viena no specializācijām – teorija, dramaturģija, teātra režija, filmu režija, horeogrāfija, filmu operatora māksla, aktiera māksla vai producēšana, vairākas no kurām maģistra līmenī tiek piedāvātas pirmo reizi.

Programmu kopīgi izstrādājušas un īstenos LKA Audiovizuālās mākslas katedra un Skatuves mākslas katedra. Programmā realizētās idejas vairākus gadus testētas līdzšinājās LKA maģistra studiju apakšprogrammās, veicinot sadarbību starp dažādu specializāciju studējošajiem un integrējot to mācību uzdevumos, ieviešot meistardarbnīcu principu un paplašinot starptautiskās sadarbības iespējas, tajā skaitā ārvalstu vieslektoru iesaiti.

Jaunajā maģistra studiju programmā īpaši akcentēta mākslinieciskās jaunrades sasaiste ar tēmu teorētisku izpēti, tiek attīstīta studējošo prasme argumentēt savu zinātniskās pētniecības un mākslinieciskās jaunrades metožu un izteiksmes līdzekļu izvēli, veicināta spēja kritiski un analītiski reflektēt par darbu tapšanas procesu un rezultātu. Novatoriska un laikmeta prasībām atbilstoša ir jaunās programmas starpdisciplinārā, uz studiju procesa atvērtību, jomu un specializāciju mijiedarbību vērstā struktūra – plaša profila speciālisti, kas spēj adaptēties un pielietot savas zināšanas, prasmes un kompetences strauji mainīgā darba vidē, ir īpaši pieprasīti gan Latvijā, gan arī Eiropas kultūras vidē.

Programmas struktūra veidota tā, lai sabalansētu teoriju, māksliniecisko pētniecību un praktisko darbību, radot labvēlīgu vidi teorētiskiem un mākslinieciskiem eksperimentiem. Galvenie programmas jauninājumi ir starpdisciplinārā pieeja, pētnieciskās komponentes stiprināšana radošajā darbā, atvērtā un uz horizontālu sadarbību balstītā struktūra un iespējami individuāla pieeja katram studējošajam.

LKA maģistra studiju programmas Audiovizuālā un skatuves māksla direktore ir LKA asociētā profesore Zane Kreicberga. Programmas izveidē un nodrošināšanā iesaistīti tādi LKA mācībspēki kā profesori Inga Pērkone-Redoviča, Pēteris Krilovs, Olga Žitluhina, Gunta Bāliņa, Daina Teters, Rūta Muktupāvela, Zane Žiliņa, Valda Čakare, Anda Laķe, asociētie profesori Dāvis Sīmanis, Līga Ulberte, docenti Antra Cilinska, Ramona Galkina, Elmārs Seņkovs, Anita Sproģe, lektori Ivo Briedis, Dainis Juraga, Liene Linde, Daiga Livčāne, Jānis Putniņš u.c. Paredzams, ka katru semestri tiks piesaistīti arī vairāki ārvalstu vieslektori un meistardarbnīcu vadītāji. Programmu vai atsevišķas tās daļas nākotnē plānots īstenot arī angļu valodā, piedāvājot to Erasmus+ apmaiņas programmas ietvaros, kā arī citiem ārvalstu studentiem.

Iesniedzot dokumentus, reflektantiem tiek prasīts pētnieciskās tēmas pieteikums un pamatojums, tādējādi jau no paša sākuma orientējot studējošos uz fokusētu māksliniecisko pētniecību jeb pētniecībā balstītu jaunradi. Iestājpārbaudījumu radošais konkurss notiek trijās kārtās. Pirmajā kārtā bez reflektanta klātbūtnes tiek izvērtēta iesniegtā motivācija, iepriekšējā radošā pieredze (CV un radošo darbu izlase) un pētnieciskās tēmas pamatojums. Otrajā kārtā tiek doti uz vietas izpildāmi radošie uzdevumi atbilstoši reflektanta izvēlētajai programmas studiju tematiskajai jomai (audiovizuālā māksla, teātra māksla, laikmetīgās dejas māksla) un specializācijai (teorija, dramaturģija, teātra režija, filmu režija, horeogrāfija, filmu operatora māksla, aktiera māksla, producēšana). Trešā kārta ir kolokvijs – individuālas pārrunas. LKA maģistra studiju programmā Audiovizuālā un skatuves māksla ir 15 budžeta vietas, kā arī iespēja studēt par maksu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja