Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No Pērkona līdz zinātniskai konferencei. Barikādēm – 30

Tas bija drausmīgi auksts janvāris. Īsta spelgoņa. To tik labi atceros, jo vienīgo reizi dzīvē uzvilku tautiskās baltās adītās zeķubikses ar cauro vīli visā garumā. 1991. gada ziemā biju vidusskolniece – tautumeita, kas līdzīgi kā tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju bija gatava atdot savu dzīvību par Latviju. Ja vajadzēs. Ļoti jau visi cerēja, ka nevajadzēs, bet nopietnajās sejās bija lasāms, ka iekšēji lēmums ir pieņemts.

Drīz gan pienāca brīdis, kad visi radioaparāti ziņoja, ka bērniem un sievietēm Doma laukums un citi stratēģiski izšķirīgie un bīstamie punkti ir jāpamet. Gatavība mirt par Latviju toreiz nebija nekāda patriotiska metafora. Ar to rēķinājās visi tie neskaitāmie Latvijas iedzīvotāji, kas līdz ar smago tehniku bija ieradušies Rīgā. Par laimi, Latvijā nenotika Lietuvas scenārijs, kur zem tanku kāpurķēdēm gāja bojā 13 cilvēku.

Barikāžu apšaudē dzīvību zaudēja arī skolnieks Edijs Riekstiņš, kuru kanālmalas apstādījumos līdz ar kinooperatoru Andri Slapiņu ķēra nežēlīgi trula un bezjēdzīga lode. Latvijas Televīzijas Programmu daļas vadītāja Rita Ruduša atklāj, ka pirmo reizi televīzija ar barikāžu stāstu mēģinās uzrunāt arī jauniešu auditoriju digitālajā vidē. Latvijas Televīzijās kanālā 16+. Lai barikāžu piemiņas stāsti nekļūtu par garlaicīgiem vien pienākuma pēc noklausāmiem stāstiem, tiks veidotas dzīvās fotogrāfijas. "Ņemam fotogrāfijas no barikāžu laika un inscenējam ar šodienas jauniešiem, paaudzi, kura to nav piedzīvojusi vai piedzīvojusi pavisam neapzinātā vecumā," stāsta Rita Ruduša. Barikāžu jēgu viņa summē vienā teikumā: "Latvijas Televīzija un Latvijas Radio bija barikāžu notikumu epicentri – neapbruņoti cilvēki bija gatavi janvāra salā sargāt preses brīvību pret bruņotu varu."  Valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu dēļ 1991. gada barikāžu 30 gadu atceres pasākumi notiks interneta tiešraidēs un Latvijas Televīzijā. Ir sagatavota daudzveidīga programma dažādu paaudžu uztverei – koncerti, virtuālas izstādes, dokumentālas filmas, portretintervijas un diskusijas radio, u. c.

No 13. līdz 25. janvārim Brīvības laukumā notiks fotogrāfa Ilmāra Znotiņa kūrēta fotoizstāde Barikāžu četrpadsmit dienas un naktis, Doma laukumā – Barikāžu stāsti.

13. janvārī no plkst. 10 līdz 14.30, atzīmējot 30 gadus kopš 1991. gada janvāra barikādēm, tiešraidē no Nacionālās bibliotēkas norisināsies konference X stunda. Barikādēm 30. Tajā piedalīsies tā laika aktīvie barikāžu dalībnieki, Tautas frontes, bijušie valdības un Augstākās Padomes pārstāvji, atskatoties uz 1991. gada janvāra notikumiem un caurskatot galvenokārt iepriekš vēl plaši neapspriestas tematiskās līnijas – gatavošanos barikādēm un mediju kā ziņneša lomu. Tiešraide būs skatāma sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī LNB mājaslapā un Facebook profilā.

Latvijas Televīzija un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina dalīties ar fotogrāfijām no barikāžu laika, augšupielādējot fotogrāfijas muzeja izveidotajā vietnē Gadsimta albums – https://www. latvijasgadsimts.lv/albums.

Īpašu programmu ir sagatavojusi Latvijas Televīzija, kurā īpaši izceļama ir dokumentālās filmas Tautas cietoksnis. Barikādes 1991 pirmizrāde (20. janvārī LTV1 plkst. 19.05). Tajā būs skatāmi unikāli arhīva kadri un iepriekš nedzirdētas vēsturiskas liecības. Filmu veidojuši Gundars Rēders un Odita Krenberga. Plkst. 21.20 – pirmizrāde Barikādēm 30. 1991. gada barikāžu rekonstrukcija. 20. janvāra vakarā LTV1 22.15 – koncertuzvedums 1991. gada barikāžu sajūtu rekonstrukcija. Tāpat kā pirms 30 gadiem, ugunskuru, kravas auto un barikāžu ieskauti, ar dziesmām un atmiņu stāstiem piedzīvosim tā laika noskaņas, atcerēsimies sajūtas un garaspēku. Muzicēs grupa Pērkons, bet atmiņās un sajūtās skatītājus vadīs notikuma vadītāji Esmeralda Ermale un Jēkabs Reinis.

LTV Programmu daļas vadītāja Rita Ruduša atklāj, ka 20. janvāra programmu vainagos koncerts Mana uguns, kuries! no Rīgas Doma baznīcas. Brīvības stāstā piedalīsies arhibīskaps Jānis Vanags, kamerkoris Ave Sol, Valsts akadēmiskais koris Latvija un Latvijas Radio koris. Muzicēs Agnese Pauniņa, Jānis Stazdiņš, Ieva Nīmane, Aigars Reinis, Rihards Zaļupe, Edvards Paulis Muzikants un Mārcis Lipskis. Mākslinieciskais vadītājs un diriģents – Sigvards Kļava, režisors un scenogrāfs – Roberts Rubīns. Tiešraides būs skatāmas www.barikades.lv un facebook.com/barikades1991.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja