Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LPS pārstāvji ar premjeru pārrunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, veselības nodokli un transportu reģionos

Piektdien, 26.aprīlī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes pārstāvji tikās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), lai pārrunātu aktuālo jautājumos par vidēja termiņa budžeta ietvaru pašvaldībām, par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, kā arī par iespējamo veselības nodokli un sabiedriskā transporta organizāciju plānošanas reģionos.

LPS portālu Diena.lv informēja, ka sarunā par vidēja termiņa budžeta ietvaru premjers uzdeva Finanšu ministrijai (FM) nosūtīt LPS detalizētu skaidrojumu par finanšu pozīcijām, ko tieši ietver konkrētais FM piedāvātais solījums.  Premjers sacīja, ka vidējā termiņa budžeta izstrādes gaitā tiks nodrošināts pašvaldību budžetu pieaugums proporcionāli ar valsts pamatbudžeta pieaugumu. LPS pārstāvji izteica bažas - ja pašvaldību budžeta proporcionālais pieaugums ietver sevī arī valsts mērķdotācijas pedagogu algām un Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu, tad diemžēl tas nenozīmēs pašvaldību pusē budžeta piegumu proporcionāli valstij.

LPS priekšsēdis pauda gandarījumu, ka FM pārstāvji pauž vienādu nostāju ar pašvaldībām jautājumā par pašvaldību budžetu konkrētāku, paredzamāku un precīzāku plānošanu, jo tas pilnībā sasaucas ar LPS lūgumu Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā noteikt pašvaldību patstāvīgo ieņēmumu proporciju attiecībā pret visu nodokļu ieņēmumu kopsummu, tādējādi nepieļaujot pašvaldību finansējumu pēc pārpalikuma principa kārtējā gada budžetā. "Nenostiprinot šo principu, pašvaldības nav spējīgas ilgtermiņā plānot savus budžetus, jo nav zināmi konkrēti finanšu apjomi," norādīja LPS valdes pārstāvji.

Jautājumā par Iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadali vēl tiks turpinātas diskusijas, tomēr LPS pārstāvji pauž gandarījumu, ka valdība nodrošinās, lai iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņas, kas saistītas ar iespējamo veselības nodokļa ieviešanu, neuzliek papildu slogu mazo algu saņēmējiem, kā tas šobrīd izriet no Veselības ministrijas koncepcijas.

Par sabiedriskā transporta organizāciju plānošanas reģionos puses vienojās, ka 0,8 miljonu latu parāds pārvadātājiem tiks segts, līdz ko Saeima pieņems lēmumu. Sarunās nolemts, ka vēl jāturpina darbs pie vienotā modeļa izstrādes sabiedriskā transporta pārvadājumos. LPS uzskata, ka nepieciešams veidot padomi, kuras sastāvā ietilpst pieci plānošanas reģioni un pieci valsts pārstāvji, kuri var lemt par finanšu nepieciešamību vietējiem reģionālajiem maršrutiem, kā arī ir tiesīgi lemt par reģionālo vietējo un starppilsētu, un dzelzceļa pārvadājumiem, kā arī par to finansiālo sadalījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas