Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pieaug ar ĀCM slimo mežacūku skaits; rekordists - Rencēnu pagasts

 Laikā no 22.maija līdz 1.jūnijam Latvijā konstatēti 29 jauni gadījumi mežacūku saslimšanā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienestā (PVD).

Lielākais saslimušo dzīvnieku skaits - 19 gadījumi - konstatēts Burtnieku novada Rencēnu pagastā, kurš kopumā iezīmējas kā novads, kur šogad visbiežāk atklāts ĀCM. Saskaņā ar PVD datiem laikā no 1.janvāra šajā pagastā atklātas kopumā 95 slimas mežacūkas.

Līdz ar to šogad ĀCM vīruss konstatēts 217 dzīvniekiem 14 novadu 32 pagastos. Tikmēr kopš kaites uzliesmojuma kopumā saslimušas 434 mežacūkas.

Kā ziņots, mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika atklātas inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.janvāra vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās. Tomēr mēra skartajās zonās līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana. Novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas