Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pirmajā pusgadā pašvaldību budžeta ieņēmumi auguši par 4,2%, izdevumi - par 8,4%

Šā gada pirmajā pusgadā pašvaldību budžeta ieņēmumi auguši par 4,2%, bet izdevumi - par 8,4%, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, pašvaldību budžeta ieņēmumi auguši par 52,6 miljoniem eiro, sasniedzot 1,29 miljardus eiro, savukārt izdevumi auguši par 95,7 miljoniem eiro, sasniedzot 1,24 miljardus eiro.

Šogad pirmajā pusgadā pašvaldību budžetā bija vērojams 57,8 miljonu eiro pārpalikums, kas ir par 43,1 miljonu eiro mazāks nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Mazāks budžeta pārpalikums skaidrojams ar intensīvu Eiropas Savienības (ES) fondu projektu ieviešanu pašvaldībās.

Nodokļu ieņēmumi šajā periodā auguši par astoņiem miljoniem eiro jeb 1%. Lielākās nodokļu ieņēmumu pozīcijas veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), kas vēsturiski veido gandrīz 99% no nodokļu ieņēmumiem. IIN ieņēmumi pašvaldību budžetā auguši par 7,1 miljonu eiro jeb 1,1%. Savukārt NĪN ieņēmumi, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, samazinājušies par 1,3 miljoniem eiro jeb 0,9%.

Ministrijā skaidroja, ka IIN izpildi ietekmēja vairāki faktori, tajā skaitā nodokļu reforma, kas stājās spēkā ar šā gada 1.janvāri. Nodokļu reformas rezultātā tika veiktas vairākas izmaiņas, kas būtiski ietekmē IIN ieņēmumus, kā piemēram, paaugstinātā minimālā alga no 380 eiro līdz 430 eiro, ieviests progresīvais ienākuma nodoklis, paaugstināts diferencētais neapliekamais minimums, paaugstināts atvieglojums par apgādībā esošām personām un paaugstināts arī neapliekamais minimums pensionāriem.

Nodokļu reformas ietekmes uz pašvaldību budžetiem kompensēšanai pašvaldībām 2018.gada pirmajā pusgadā paredzēta speciālā dotācija 10,9 miljoni eiro, kuras apmērs aprēķināts tādā apmērā, lai pašvaldību kopējie nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju veidotu 19,6% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem, neieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas valsts pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai.

IIN ieņēmumus būtiski ietekmēja arī IIN atmaksas. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem šā gada pirmajā pusgadā tika veiktas atmaksas 110,9 miljonu eiro apmērā. Tas ir par 31,8 miljoniem eiro jeb 40,2% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. FM piebilda, ka šā gada pirmajā pusgadā netika sasniegta valsts budžeta likumā noteiktā IIN prognoze pašvaldībām, līdz ar to no valsts pamatbudžeta tika kompensēti 7,8 miljoni eiro pašvaldībām, lai sasniegtu valsts budžeta likumā noteikto IIN ieņēmumu līmeni.

NĪN ieņēmumi pirmajā pusgadā samazinājušies pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā. Samazinājumu 1,3 miljonu eiro apmērā daļēji skaidrojams ar Valsts zemes dienesta lēmumu par 30% samazināt kadastrālo vērtību zemei, kuras lietošanas mērķis ir dzīvojamā apbūve un kurai Kadastra informācijas sistēmā reģistrēts apgrūtinājums - kultūras piemineklis.

Šā gada pirmajā pusgadā būtiski pieaudzis valsts transfertu apjoms, kas palielinājies par 46,6 miljoniem eiro jeb 12,6% un sasniedzis 415,6 miljonus eiro. Par 48,1 miljoniem eiro pieauguši valsts transferti ES politikas instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajiem projektiem.

Nenodokļu ieņēmumi pirmajā pusgadā samazinājušies par 4,2 miljoniem eiro jeb 13% un veidoja 27,9 miljonus eiro. Samazinājums ir saistīts ar zemes pārdošanu 2017.gada pirmajā ceturksnī. Savukārt ieņēmumi no maksas pakalpojumiem uzrādīja pieaugumu 2,9 miljonu eiro apmērā jeb 4,4%, sasniedzot 67,4 miljoni eiro.

FM skaidroja, ka pašvaldību budžeta izdevumi pieaugumu temps šā gada pirmajā pusgadā bijis lēnāks nekā 2017.gada pirmajā pusgadā. FM piebilda, ka augsto pieauguma tempu 2017.gadā nodrošināja zemā izdevumu bāze 2016.gadā, it sevišķi zemi bija ES fondu izdevumi 2016.gadā.

Savukārt šā gada pirmajā pusē kopējie ES fondu projektu izdevumi uzrādīja 47,5 miljonu eiro pieaugumu jeb palielinājās vairāk kā 2,7 reizes, sasniedzot 75,4 miljonus eiro. Tieši, pateicoties aktīvai ES fondu projektu īstenošanai, pieauguši arī kapitālie izdevumi, kas palielinājās par 46,4 miljoniem eiro jeb 32,7%, sasniedzot 188,5 miljonus eiro. Lielāko kapitālo izdevumu pieaugumu nodrošināja izdevumi kapitālajam remontam un rekonstrukcijai, kas pieauga par 29,2 miljoniem eiro.

Uzturēšanas izdevumi, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, pieauguši par 49,2 miljoniem eiro jeb 4,9%, sasniedzot 1,05 miljardus eiro. Lielāko uzturēšanas izdevumu pieaugumu nodrošināja izdevumi atalgojumam, precēm un pakalpojumiem. Pieaugums izdevumiem atalgojumam pamatā saistīts ar minimālās darba algas paaugstināšanu ar šā gada 1.janvāri.

 

Top komentāri

Pašvaldības=korupcija+izšķērdība
P
Pašvaldības Latvijā ir korupcijas un izšķērdības perēkļi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas