Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Saskaņas kandidātu sarakstā teju puse - latvieši

Sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa priekšsēdētāja un Rīgas mēra Nila Ušakova attēls drīzumā atkal varētu rotāt lielu namu sienas. Šoreiz tas radītu mazāk jautājumu nekā 2011. gadā, kad pamatoti tika vaicāts, kāpēc partija piesaka sevi vēlēšanās ar cilvēku, kurš tajās nekandidē, bet trešdien Saskaņas dome Ušakovu oficiāli izvirzīja par savu premjera kandidātu, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Arī šajās vēlēšanās Ušakovs nekandidē, līdz ar to neriskē zaudēt Rīgas domes deputāta mandātu, kas notiktu automātiski līdz ar ievēlēšanu parlamentā. Rīgas pašvaldību viņš atstātu tikai tādā gadījumā, ja patiešām kļūtu par valdības vadītāju. Rīgas mērs nav vienīgais premjera kandidāts, kurš nepiedalās vēlēšanās. Visu Latvijai!-TB/LNNK plāno pieteikt kā premjera kandidātu EP deputātu Robertu Zīli.

Saskaņas nodaļas uz šo augsto posteni bija izvirzījušas arī Jāni Urbanoviču un Saeimas deputātu Andreju Elksniņu, bet viņiem nebija tik pārliecinoša ierindas biedru iepriekšējā atbalsta. Jāatgādina, ka valdības vadītājam nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, kuru abi minētie 11. Saeimā nesaņēma.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Ušakova klātbūtnes kampaņas plakātos partijai pietrūka, tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc tā piedzīvoja vilšanos, iegūstot vienu mandātu Eiropas Parlamentā. Saeimas vēlēšanās Saskaņas līderi noskaņoti uzvarēt un saņemt vismaz 30 vietu parlamentā. Grūti paredzēt, vai šīm prognozēm būs lemts piepildīties, jo Saskaņas pieteikumu vēlēšanās var uzskatīt par zināmu eksperimentu. Sarakstā no 115 kandidātiem ir 51 latvietis - arī visos apgabalos ar pirmo numuru kandidē latvieši, izņemot Kurzemi, kur tradicionāli galvgalī ir Saeimas deputāts Valērijs Agešins, tāpat kā Rīgā - Urbanovičs.

Daļa šķēršļu, ko iepriekš varēja izmantot par argumentu Saskaņas atstāšanai ārpus valdības, ir noņemti, jo sarakstā nav personu, kuru politiskie uzskati būtu dažādi vērtējami, piemēram, Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova. Saskaņas rindās vairs nav arī Saeimas deputātes Irinas Cvetkovas, kura tagad startēs no Latvijas Krievu savienības. Tas liecina, ka Saskaņa var zaudēt daļu no sev līdz šim lojālajiem vēlētājiem, ko, iespējams, paņems Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas vadītā Latvijas Krievu savienība. Taču Ušakovs bija pārliecināts, ka šādu zaudējumu nenāksies ciest.

Visu rakstu Ušakovs būs Saskaņas seja lasiet ceturtdienas, 17.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas