Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arī Nacionālā apvienība, Jaunā vienotība un ZZS pirms amatu dalīšanas vēlētos vienoties par darāmo

Līdzīgi kā partiju apvienība Attīstībai/Par! arī Jaunā Vienotība (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) pirms amatu dalīšanas jaunajā valdībā vēlētos panākt vienošanos par darāmajiem darbiem, aģentūrai LETA atzina politisko spēku pārstāvji.

Attīstībai/Par! pirmdienas vakarā paziņoja, ka nepieņems Jaunās konservatīvās partijas (JKP) piedāvāto valdības modeli, jo nav vienošanās par darāmajiem darbiem. Attīstībai/Par! līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce skaidroja, ka apvienība rosinās sākt sarunas par darāmajiem darbiem ar visām parlamentā iekļuvušajām tā dēvētajām centriski labējām jeb latviskā spārna partijām. Proti, ar visām, izņemot Saskaņu.

Tikmēr JKP piedāvājums paredz veidot koalīciju bez Saskaņas un Zaļo un ZZS, turklāt tā arī piedāvājusi konkrētu ministriju sadalījumu starp politiskajiem spēkiem.

Kamēr AP ir atteikusi JKP piedāvājumam, pārējās partijas, kuras JKP aicinājusi darboties jaunajā koalīcijā, vēl nav formulējušas viedokli par to. Vienlaikus daļa sliecas piekrist, ka pirms amatu dalīšanas valdībā būtu jāvienojas par darāmajiem darbiem.

JV priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš aģentūrai LETA teica, ka ir grūti komentēt Attīstībai/Par! lēmumu nepieņemt JKP piedāvāto valdības modeli, jo tas viņam ir jaunums. Vienlaikus viņš piekrita, ka no sākuma partijām jāvienojas par darāmajiem darbiem, tostarp veicamajām reformām, budžetu, tajā skaitā sociālās politikas finansēšanas avotiem.

Pēc Kariņa teiktā, līdz šim starp Saeimā iekļuvušajām partijām sarunas bijušas cerīgas, rasti kopsaucēji, tāpēc tās jāturpina. "Jāatceras, ka šajā Saeimā viens nav karotājs, jāmācās visiem kopā strādāt," viņš uzsvēra.

VL-TB/LNNK politiķis Roberts Zīle piekrita, ka no sākuma nepieciešama vienošanās par darāmajiem darbiem un tikai pēcāk var ritēt sarunas par amatu sadalījumiem valdībā.

No JKP piedāvātā koalīcijas modeļa izstumtās ZZS līderis Augusts Brigmanis aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS laba saruna ar AP iesākās jau pirmajā tikšanās reizē, un partijas turpinās sarunas. Viņš piekrita, ka no sākuma jāpanāk vienošanās par darāmajiem darbiem un to izpildes termiņiem, atliekot krēslu sadalījumu valdībā uz vēlāku laiku.

"Pirmais darbs, par ko jāspriež, jārunā, ir nākamā gada budžets. Jāvienojas, līdz kuram datumam budžetu plānojam pieņemt. Tālāk jāturpina strādāt pie jau iesāktajiem jautājumiem, tostarp par obligātā iepirkuma komponenti (OIK) jautājumu, kas saistīts ar novadu reformu. (..) Šo darbu ir daudz un tie negaida. Pēc tam spriežam un lemjam, kā šos jautājumus risināt. Vēl ir būtiski sastādīt jaunās Saeimas atbildīgās institūcijas, komisijas, lai tās sāk strādāt," teica Brigmanis.

Tikmēr KPV LV līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš aģentūrai LETA norādīja, ka šī viņam ir jauna informācija, kuru viņš varēs komentēt otrdien pēc apspriešanās ar partijas biedriem un politiskajām partijām, ar kurām KPV LV rīt plānota tikšanās.

Vienlaikus KPV LV Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems pirmdien pa dienu norādīja, ka JKP soli uzskata par pārsteidzīgu un ka vispirms jāvienojas par darba plānu. Gobzems arī teica, ka jāsagaida otrdienas tikšanās ar JKP.

Savukārt JKP līderis Jānis Bordāns aģentūrai LETA sacīja, ka vēlas sagaidīt oficiālu Attīstībai/Par! atbildi JKP piedāvājumam, jo pagaidām ir dzirdējis vien ziņas no medijiem.

Top komentāri

Manuprāt
M
Vēlēšanu lūzeru saiets (ekonomisko bandītu shodka), lai glābtu savas pakaļas un izplanotu nākošo shēmu iespējamību.
Tamāra
T
Vienoties par darāmo ir neko neizsakošs formulējums, zem kāda var pavilkt jebko. Ir pilnīgi loģiski, ka sākotnēji jānošķir, kurš par ko atbild, jo nekādas šai līdzīgas tikšanās neko nevar prognozēt par praktisko darbību. Sanāca uz trim stundām un gatavs: mēs zinām, kā valsti vadīt. Skaidrs, ka tikai velk katrs deķi (iekārotās ministrijas ) uz savu pusi un to skaisti apraksta. Vienošanās par darāmo - nav pat vairs smieklīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas