Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atbalsta oficiālā laikraksta "Latvijas Vēstnesis" izdošanu tikai elektroniskā formātā

Valdība otrdien atbalstīja oficiālā laikraksta "Latvijas Vēstnesis" izdošanu tikai elektroniskā formātā.

Valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepciju, kas paredz atteikties no oficiālās publikācijas laikraksta papīra formas - laikraksta "Latvijas Vēstnesis" - kā oficiālās publikācijas avota un arhivēšanas vajadzībām veidot oficiālo publikāciju kontrolkopijas.

Paredzēts, ka par oficiālo publikāciju un tās informācijas sistematizēšanu maksā oficiālās publikācijas iesniedzējs, izņemot Saeimas kanceleju, Valsts prezidenta kanceleju, Satversmes tiesu (ST), Valsts kanceleju un ministriju.

Koncepcija paredz pēc valsts oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanas sākt VSIA "Latvijas Vēstnesis" reorganizāciju, to pārveidojot par publisko aģentūru.

TM tika noteikta par atbildīgo institūciju valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcijas ieviešanai un uzdeva TM sadarbībā ar Finanšu ministriju līdz 2013.gada 31.decembrim iesniegt Ministru kabinetā (MK) izvērtējumu par valsts budžeta dotācijas piešķiršanas iespējamību valsts oficiālās elektroniskās publikācijas finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat TM tika uzdots izstrādāt un tieslietu ministram līdz 2010.gada 1.jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā izskatīšanai MK likumprojektus, kas nepieciešami koncepcijas atbalstīto risinājumu īstenošanai.

Valdība atbalstīja to TM izstrādāto koncepcijas variantu, kas paredz valsts pārvaldes uzdevuma pašfinansēšanu ar stabilu ieņēmumu politiku no publikāciju maksām un citiem ieņēmumiem - informācijas atkalizmantošanas, reklāmas u.c., nosakot, ka oficiālais izdevējs no pašu ieņēmumiem sedz sešu veidu tiesību aktu publicēšanu un sistematizēšanu.

Paredzēts, ka oficiālais izdevējs segs likumu un citu Saeimas pieņemti aktu publicēšanu, MK un Ministru prezidenta tiesību aktu, tostarp MK sēžu protokolu, publicēšanu, kā arī Latvijai saistošo starptautisko līgumu, to tulkojumu un Ārlietu ministrijas paziņojumu par konkrēto starptautisko līgumu spēkā stāšanos, Valsts prezidenta pieņemto aktu, ST spriedumu, atsevišķu ministru un ministriju tiesību aktu un to grozījumu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", publicēšanu.

Paredzēts, ka visus pašvaldību saistošos noteikumus oficiālās elektroniskās publikācijas vietnē publicē pēc plāna, kura pirmais posms paredz līdz ar oficiālās elektroniskās publikācijas ieviešanu oficiālās elektroniskās publikācijas vietnē obligāti publicēt visus republikas pilsētu domju pašvaldību saistošos noteikumus (tas, kas šobrīd ir normatīvi noteikts), izņemot pašvaldību budžetus un nolikumus (šāds izņēmums pastāv arī šobrīd), bet citu pašvaldību saistošos noteikumus - pēc brīvprātības principa.

Savukārt otrajā posmā noteikts, ka pēc trijiem gadiem TM atkārtoti jāizvērtē situācija attiecībā uz visu pašvaldību saistošo noteikumu izsludināšanu vienuviet oficiālajā interneta vietnē.

Koncepcija paredz nodrošināt ikvienam sasniedzamu, skaidru, saprotamu, kvalitatīvu, drošu un ticamu oficiālo publikāciju informāciju, kas ietver vairākus pasākumus, tostarp valsts oficiālās elektroniskās publikācijas informācijas sistēmas izveidošanu ar valsts informācijas sistēmas statusu uz esošās VSIA "Latvijas Vēstnesis" izveidotās datubāzes pamata un ar 2011.gadu nodrošināt oficiālo elektronisko publikāciju tiešsaistē internetā, piešķirot šādai publikācijai juridiski saistošu oficiālās publikācijas spēku.

Paredzēts noteikt oficiālās elektroniskās publikācijas interneta vietni un interneta vietnes funkcionālās prasības, oficiālo publikāciju apjomu, noteikt, ka sākotnēji vienotajā oficiālās publikācijas interneta vietnē publicē oficiālo informāciju, kas patlaban tiek publicēta oficiālajā laikrakstā un, lai novērstu informācijas dublēšanos, noteikt, ka oficiālo publikāciju interneta vietnē netiks publicēta informācija par valsts varas, pārvaldes institūciju un pašvaldību darbību, Eiropas institūciju aktualitātēm.

Tāpat paredzēts noteikt, ka oficiālās publikācijas statuss piešķirams likumiem un citiem Saeimas, Valsts prezidenta un MK pieņemtiem aktiem, valsts institūciju iekšējiem normatīvajiem aktiem, kuri nosaka ārējo normatīvo aktu piemērošanu, pašvaldību saistošajiem noteikumiem, ST spriedumiem un nolēmumiem, publisko reģistru ierakstiem, kuru oficiālu publicēšanu nosaka ārējie normatīvie akti, valsts institūciju un privātpersonu sludinājumiem un paziņojumiem, kuru oficiālu publicēšanu nosaka ārējie normatīvie akti, kā arī citai informācijai, kuras oficiālu publicēšanu nosaka ārējie normatīvie akti.

Atbalstītais koncepcijas variants arī paredz noteikt, ka oficiālās publikācijas statusu nepiešķir informācijai, kurai saskaņā ar Informācijas atklātības likumu, likumu "Par valsts noslēpumu" vai citu normatīvo aktu ir piešķirts ierobežotas pieejamības statuss, tāpēc tā nevar būt vispārpieejama.

Tāpat tiks noteikts, ka valsts nodrošina ārējos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sistematizētu oficiālo publikāciju informāciju, un paredzēts, ka šāda sistematizēta oficiālo publikāciju informācija, tajā skaitā konsolidētie tiesību aktu teksti, ir publiski ticama, bet nav juridiski saistoša un paredzēta dokumentācijas vajadzībām. Pretrunu gadījumā jāvadās pēc oficiālās publikācijas pamatteksta un tā grozījumu vai labojumu teksta.

Tāpat paredzēts noteikt oficiālās publikācijas sasniedzamības prasības - datu izplatīšanas un pieejamības nosacījumus, oficiālo publikāciju informācijas atkalizmantošanas nosacījumus, lai nodrošinātu kvalitatīvu un efektīvu informācijas atkalizmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas