Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Bijušie Augstākās Padomes deputāti aicina veidot jaunu Satversmi

Augstākās Padomes deputāti no Tukuma rajona Juris Celmiņš, Agris Jaunkļaviņš un Vilis Seleckis nākuši klajā ar aicinājumu veidot jaunu Satversmi.

Daudzus gadus dzīvojām ar pārliecību, ka pats galvenais ir Saeimā ievēlēt godīgus un krietnus deputātus, ka ar to pietiks, lai aizstāvētu sabiedrības intereses un veicinātu valsts attīstību, norāda bijušie parlamentārieši. Taču līdz pat šim laikam vēl nav izdevies ievēlēt tādu Saeimu, kas uz ilgāku laiku saglabātu tautas vairākuma uzticību. It īpaši zems partiju un politiķu prestižs ir pašlaik, ekonomiskās krīzes laikā.

Ja 1991.gadā ļaudis no visiem novadiem plūda uz Rīgu, lai aizstāvētu savu parlamentu, tad tagad Saeima gatavojas pieņemt īpašu likumu, kas to pasargātu no pašu tautas dusmām. Līdz kritiskajai robežai ir noslīdējusi ļaužu uzticība ne tikai Saeimai, partijām, politiķiem, bet arī valsts politiskajai iekārtai un demokrātijai. Sakuplo nihilisms, vienaldzība, naids, bezspēcības apziņa, kas vairo ilgas pēc stipra vadoņa kā vienīgā glābēja.

Pēc bijušo deputātu domām, nav pamata cerībām, ka situācija uzlabosies pēc jaunās Saeimas ievēlēšanas. Visticamāk, arī 10.Saeimā turpināsies līdzšinējā partiju andele to īpašnieku - oligarhu - interesēs, mazsvarīgi ķīviņi dominēs pār valsts attīstībai akūtu problēmu risināšanu.

Lai atjaunotu uzticību demokrātijai, radikāli uzlabotu valsts pārvaldi un sekmētu Latvijas uzplaukumu, pēc bijušo deputātu domām, iespēja ir tikai viena - "būtiski mainīt Satversmi, negrozītus atstājot tikai pirmos četrus pantus".

Vēstules autori atgādina, ka Latvijas politiķi Satversmes grozīšanas plānus loloja jau pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, taču tie palika neīstenoti. Demokrātiskā iekārta gāja bojā, drīz pēc tam arī Latvijas valsts. "Mums vajadzīga Konstitūcija, kas daudz labāk atbilst moderno laiku prasībām un sekmētu valsts vispusīgu attīstību," norāda bijušie parlamentārieši. Pašreizējā Satversme, pēc viņu domām, vairs nespēj garantēt mūsu kopīgās intereses, tā pārvērtusies par juridisko bāzi patvaļai, politikānismam, korupcijai.

Pēc vēstules autoru domām, jaunajā Satversmē jāietver daudz plašākas pilnvaras Valsts prezidentam, jāmaina tā ievēlēšanas kārtība; jāmaina politisko partiju darbības principi, mazinot to atkarību no naudas varas, paplašinot iekšējo demokrātiju, atbrīvojot tās no oligarhiem vai tiem pietuvinātu vadonīšu patvaļas. Jāmaina Saeimas ievēlēšanas kārtība, panākot deputātu atkarību no vēlētājiem, nevis no naudas sponsoriem. Jāievieš daudz precīzāka varas dalīšana, jānosaka skaidrāka Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanas kārtība. Jāpaplašina tiešās demokrātijas iespējas, dodot tautai iespēju rīkot referendumus gan visas valsts, gan pašvaldību līmenī.

Satversmē jāietver arī daudzi citi akūti, valsts attīstībai svarīgi tiesiskie regulējumi par pašvaldībām, tiesu varu un daudziem citiem jautājumiem.

Pašlaik Latvijā palielinās nabadzība un bezdarbs, paplašinās emigrācija, saasinās sociālās pretrunas. Tauta iet bojā pati savā valstī. Tāds posts nav pieredzēts pat drūmākajos okupācijas gados. "Godīgi atzīsim, ka pašreizējā Latvija nav tā valsts, par kuru cīnījāmies, kad dibinājām Tautas fronti," saka parlamentārieši, kuri balsoja par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu. Varu esot pārņēmusi "korumpantu un izzadzēju kliķe, kas novedusi Latviju līdz kaunpilnai atpalicībai, bet tautu - līdz nabadzībai un izmisumam". Tā nav spējīga valsti izvest no krīzes, novērst sociālos nemierus, politisko haosu, kas tuvojas un var beigties ar sūri grūti izcīnītās valsts sabrukumu.

"Glābt Latviju varam tikai mēs paši, visi tie, kuri šo valsti radījuši un stiprinājuši ar savu krietno darbu. Tāpat kā Atmodas, Tautas frontes gados mums, skolotājiem, zemniekiem, uzņēmējiem, ārstiem, strādniekiem, policistiem - visiem, visiem - atkal jāsāk rīkoties, lai kopīgiem spēkiem atgūtu savu valsti, ko nozaguši oligarhi un viņu pakalpiņi - korumpētie politisko partiju vadonīši, aicina vēstules autori. Sāksim ar jaunas Satversmes sagatavošanu! Tā būs pamats labākas, taisnīgākas Latvijas tapšanai."

"Mēs pieļaujam, ka būs jācīnās nevis par Saeimas, bet Satversmes sapulces vēlēšanām, lai, tāpat kā 1920.gadā, apkopotu tautas priekšlikumus un pieņemtu jaunu valsts Pamatlikumu," norāda bijušie parlamentārieši.

"Nelolosim naivu ilūziju, ka politiskās partijas pašas labprātīgi atteiksies no savām privilēģijām. Tāpēc aicinām sākt plašu tautas kustību jaunas Satversmes pieņemšanai. Visos novados veidosim šīs kustības atbalsta kopas. Pulcēsimies, diskutēsim gan par jaunu Pamatlikuma saturu, gan pieņemšanas kārtību. Ar savām idejām, viedokļiem, aktivitātēm veicināsim taisnīgākas Latvijas tapšanu. Tikai kopīgiem spēkiem panāksim Satversmes sapulces vēlēšanas un jaunu Satversmi labākā Latvijā," aicina bijušie deputāti.

Mums ir tikai viena Latvija, un mēs visi esam atbildīgi par tās likteni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas