Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Eksperts: Sprūdža idejas ir simpātiskas, bet rīcība - puiciska

E. Sprūdža rīcībā nav vērojams rupjš populisms, viņš patiesi ir ieinteresēts, lai būtu labāk. Taču viņam trūkst sistēmiska, stratēģiska redzējuma par reģionālo attīstību, viņa rīcība bieži ir nepārdomāta un puiciska, tā vides un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (Reformu partija) darbību portālam Diena.

lv novērtēja reģionālās attīstības eksperts, LU asociētais profesors Pēteris Šķiņķis.Eksperts atzina, ka Sprūdža entuziasms, risinot problēms, ir simpātisks, taču "mulsinošs ir veids, kā ministrs ķeras pie problēmu risināšanas. Piemēram, E.Sprūdžs uzsāka diskusiju par administratīvi teritoriālo reformu, kas ir nepieciešama, taču ne jau pirms pašvaldību vēlēšanām. Nepiemērotāku laiku šādas diskusijas uzsākšanai ir grūti atrast. Tāda rīcība ir puiciska."P.Šķiņķis arī norādīja, ka pilnībā nepiekrīt ministra pieteiktajai reformai atkritumu apsaimniekošanā pašvaldībās, proti: nozares atdošanu brīvajam tirgum. "Es pilnībā nepiekrītu šādai ministra idejai. Atkritumu apsaimniekošanai ir jābūt tikai pašvaldību pārziņā. Jo atkritumu apsaimniekošana nevar būt peļņu nesoša, tad tā nebūs cilvēkorientēta." Savukārt E.Sprūdža virzīto iniciatīvu ierobežot pašvaldību deputātu, pret kuriem uzsākta kriminālvajāšana, pilnvaras, profesors vērtē visnotaļ pozitīvi, lai gan piebilst, ka ideju, lai tā gūtu atbalstu Saeimā, vajadzēja labāk izstrādāt. P.Šķiņķis arī norādīja, ka ir saskatāmas zināmas līdzības starp E.Sprūdžu un bijušo izglītības ministru Robertu Ķīli:"Abiem bija idejas un griba, taču tīri institucionāli neprata to īstenot."Bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns portālam Diena.lv atzina, ka E.Sprūdža darbību nevar vērtēt pozitīvi. "Problēma ir ar ideju, ar kurām ministram ir pilna galva, realizāciju. Šeit var vilkt paralēles ar Ķīli. E.Sprūdžs ir tipisks Reformu partijas pārstāvis."Attiecībā uz reformu atkritumu apsaimniekošanas jomā arī E.Zalāns norādīja, ka tā ir nepārdomāta. "Viņš nepārzina šīs sistēmas izveides vēsturi, kādi publiskie līdzekļi tur piesaistīti, kā darbojas Regulators, kurš reformas rezultātā būtu jālikvidē. Tas viss ir nepārdomāti, bez argumentiem." E.Zalāns arī atzina, ka politikā viens nav karotājs, un nevar veiksmīgi strādāt tāds ministrs, kurš pārstāv partiju, kurai nav autoritātes koalīcijā. Rīgas plānošanas reģiona administrācijas vadītājs Jānis Miezeris portālam Diena.lv  atzina, ka kopumā E.Sprūdža darbību novērtē pozitīvi, izņemot pieteikto atkritumu apsaimniekošanas reformu, kuru nevar atbalstīt. "Sprūdža reformas gadījumā var iedzīvotājiem pieaugt cenas par šo paklapojumu, kā rī neatbildēts ir jautājums, vai uzņēmēji vēlēsies darboties attālākos un mazapdzīvotos novados." J.Miezers gan pilnībā atbalsta iniciatīvu noteikt ierobežojumus pašvaldību deputātiem, pret kuriem sākta kriminālvajāšana par apsūdzību smagos noziegumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas