Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

NDP Zatleram iesaka vienu ģenerāli uz NBS komandiera amatu, viņa vārds pagaidām netiek atklāts

Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē trešdienas pēcpusdienā Valsts prezidentam Valdim Zatleram ieteikts viens ģenerālis uz NBS komandiera amatu, viņa vārds pagaidām gan netiek atklāts.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis aģentūrai BNS teica, ka padomē tika vērtēti četri NBS ģenerāļi. Pašreizējais NBS komandieris Juris Maklakovs ir atteicies vēlreiz kandidēt uz šo amatu.

"Padomē bijis vienots viedoklis par izvirzāmo kandidātu," sacīja Lieģis, taču viņa vārdu kategoriski atteicās izpaust, jo padomes sēdē iztirzātā informācija ir slepena.

Arī Valsts prezidenta Preses dienestā aģentūrai BNS paziņoja - kamēr prezidents nebūs pieņēmis lēmumu par kandidāta virzīšanu apstiprināšanai Saeimā, plašāki komentāri netiks sniegti. Nav arī zināms, kad prezidents savu lēmumu pieņems.

Lieģis prezidentam ieteikto kandidātu raksturoja kā pieredzējušu, un šis no iespējamiem kandidātiem bijis vislabākais. Viņš atbilstot visiem kritērijiem, kas nepieciešami NBS komandiera amata kandidātam, - liela pieredze, nevainojama reputācija, autoritāte karavīru vidū.

Pats ģenerālis gan vēl nezinot, ka padomes locekļi viņu ieteikuši prezidentam.

Pašlaik armijā ir pieci ģenerāļi: Aizsardzības ministrijas izpildsekretārs militāro spēju attīstības jautājumos Raimonds Graube, pašreizējais Baltijas Aizsardzības koledžas komandants Gundars Ābols, Latvijas militārais pārstāvis NATO un Eiropas Savienībā Juris Kiukucāns, NBS Apvienotā štāba priekšnieks Andis Dilāns un pašreizējais NBS komandieris Juris Maklakovs.

Prezidents un Lieģis iepriekš vienojušies, ka NBS jaunajam komandierim jāatbilst vairākiem kritērijiem, proti, kandidātam jābūt ar attiecīgu pieredzi, ģenerāļa pakāpi, "pilnīgi nevainojamu reputāciju", kā arī viņam jābūt autoritātei NBS aprindās.

NBS komandiera amata kandidātu izvirza Valsts prezidents, bet viņu amatā uz četriem gadiem ieceļ Saeima. Neviens likums gan neparedz, ka par kandidātiem jālemj arī Nacionālās drošības padomes sēdē, šādu vēlmi izteicis prezidents.

Pašreizējam komandierim pilnvaru termiņš beidzas jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas