Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ticamākais kompromiss premjera amatam ir Kariņš; parādās valdības melnraksts

Neraugoties uz partiju apvienības Jaunā Vienotība (JV) oficiālo nostāju, ticamākais kandidāts, kurš varētu gūt arī vismaz neliela vairākuma atbalstu, ir politiķis Krišjānis Kariņš (JV).

Vairākas partijas sarunā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paudušas, ka varētu izvērtēt Kariņa kandidatūru. Prezidents esot vaicājis arī par bezpartejisku premjera kandidatūru, tomēr partiju vairākums šādu ideju neatbalsta.

Neoficiāli tiek pausts, ka koalīcijas kodolu sākotnēji varētu veidot partiju apvienība Attīstībai/Par!, Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kā arī JV. Šīm partijām parlamentā ir 50 balsu. Atkarībā no tālākām sarunām un arī JKP "sarkanajām līnijām" pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), varētu būt runa arī par ZZS iesaisti un kādām KPV LV balsīm.

Pagaidām neesot vienošanās par atbildības jomu sadalījumu topošajā valdībā. Izskanējis, ka no JV tiekot saņemti pretrunīgi signāli par to, cik reāla būtu Kariņa kandidatūra premjera amatam.

Latvijas Televīzijas rīcībā nonācis kāds apritē esošs valdības melnraksts, kas gan ir tikai viens no iespējamajiem valdības sastāva plāniem, kas pavīd partiju sarunās.

Saskaņā ar šo plānu ppremjers būtu Kariņš no Jaunās Vienotības. Partijai būtu vēl arī ārlietu ministra amats, kas paliktu Edgara Rinkēviča rokās.

Partija Attīstībai/Par! varētu iegūt finanšu ministra portfeli, ko varētu uzticēt Jurim Pūcem, veselības ministra amats varētu būt Ilzei Viņķelei, bet aizsardzības ministra - Artim Pabrikam, un, iespējams, A/P!  atbildētu arī iekšlietu jomu.

Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) arī varētu piedāvāt iekšlietu ministra posteni, kā arī labklājības, tieslietu, izglītības ministra portfeļus, bet satiksmes ministra portfelis varētu tikt Tālim Linkaitam.

Partijai KPV LV varētu piedāvāt ekonomikas, zemkopības, iespējams, arī labklājības ministra amatus, bet Nacionālajai apvienībai - kultūras ministra amatu Dacei Melnbārdei, bet vides aizsardzību un reģionālo attīstības ministra - Kasparam Gerhardam.

Šajā modelī atklāts ir jautājums par iekšlietu un labklājības ministru posteņiem.

Politiķi uzsver, ka pagaidām neesot vienošanās par atbildības jomu sadalījumu nākamajā valdībā.

Kā ziņots, AP pārstāvis Artis Pabriks šodien paziņoja, ka vairs nepretendē uz Ministru prezidenta amatu. AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka neuzstās uz premjera amata kandidātu no savas partijas.

Savukārt JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis norādījis, ka vispirms jādod iespēja izveidot valdību lielākām frakcijām. Ja valstī būs politiskā krīze, un citas lielākas partijas nespēs izveidot valdību vai tām nebūs atbilstoša kandidāta, tad JV var šo darbu paveikt, sacīja Latkovskis, uzsverot, ka pašlaik Latvijā nav politiskās krīzes.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents vakar atsauca KPV LV pārstāvja Alda Gobzema nomināciju premjera amatam.

Papildināts par valdības izveides melnrakstu

Top komentāri

GG
G
Ja jau Vinķele iecerēta par veselības ministri, tad jau nav, uz ko cerēt. Tūlīt pateiks, ka pensionāri strādājuši citai valstij un neko nav pelnījuši. It kā pati nebūtu padomju laikos dzemdībās saspiesta.
kāds Kariņš!
k
Džeks sēdēja EP un stumdīja papīrus, un pilnīgi atrauts no parastās tautas. NEVAJAG mums Vienotības vecās sejas; izbaudidījām Dombrovska, Pavļuta, OIK un citus ekeprimentus 10 gadus! PIETIEK! Kā Krievijā tautai uzspiež Putinu, mums arī uzspiež Kariņus, Aboltiņas, Pavļutus utt, kas knapi tika Saeimā! Kādam beidzot jāpasaka; Vienotība ejiet trīs mājas tālāk. Vienotība ir kā ciemiņš, kas negrib iet projām un turpina terorizēt tautu!
Gunārs
G
Kāds ellē ratā kompromiss!!! Pabrika vietā iesmērēt Kariņu, kas būtībā ir no viena un tā paša grupējuma. Sashēmoja tomēr OIK mafija sev vietu atpakaļ pie siles.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas