Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

papildināta - CVK: balsu skaitīšana noritējusi pietiekami operatīvi

Šobrīd vēlēšanu rezultāti ir apkopoti gandrīz visos iecirkņos, izņemot vienu iecirkni Rīgā. Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa norāda, ka pilnīgi iespējams, ka rezultāti jau visur ir saskaitīti, vien nav ievietoti kopīgajā sistēmā. CVK uzskata, ka rezultātu skaitīšana ir bijusi pietiekoši operatīva un kvalitatīva. Turklāt CVK noteikusi, ka sākotnēji jāapkopo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultāti un tikai pēc tam varēja ķerties pie pašvaldību vēlēšanu biļetenu skaitīšanas.

Šorīt CVK mājas lapā parādījās rezultāti par Baldones novada iecirkņa vēlēšanu rezultātiem. Pēc pusnakts nu jau pirmdienā rezultātus apkopoja abos Babītes novada iecirkņos. Ilgi balsu skaitīšana šajās pašvaldību vēlēšanās noritēja Ādažu novada vēlēšanu iecirknī, vienīgajā Garkalnes novada iecirknī, abos Inčukalna novada iecirkņos, visos piecos Ķekavas novada iecirkņos, Mālpils novada abos iecirkņos, Salaspils novada iecirkņos, kā arī Stopiņu novada visos trijos iecirkņos. Šajos iecirkņos rezultāti līdz svētdienas pēcpusdienai nebija apkopoti.

Tāpat līdz svētdienas pēcpusdienai nebija pieejamas ziņas par provizoriskajiem rezultātiem vienā no 12 Ventspils novada iecirkņiem, kā arī Rīgā rezultāti bija apkopoti par 141 no 158 iecirkņiem. Aģentūrai BNS Arnis Cimdars norādīja, ka ļāvis vēlēšanu komisijām svētdien pēcpusdienā dažas stundas atpūsties, lai līdz galam saskaitītu rezultātus.

K. Bērziņa norāda, ka šoreiz vēlēšanu komisijām bija dubulta slodze, jo paralēli notika divas vēlēšanas - gan pašvaldību, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Turklāt komisijām darbs bija jāsāk sestdien no plkst. 7 rītā, tāpēc var saprast, ka nogurums bijis liels un skaitīšana nav bijusi tik raita kā to vēlētos iedzīvotāji.

Runājot par vienīgo iecirkni Rīgā, par kuru vēl nav pieejami rezultāti, viņa ir pārliecināta, ka rezultāti tajā ir apkopoti. "Ja rezultātus kādu iemeslu dēļ nebūtu iespējams saskaitīt, mēs par to noteikti būtu informēti. Šobrīd mums nav ziņu, ka šajā iecirknī būtu kādas problēmas. Tas nozīmē, ka vienīgās problēmas ir ar pievienošanos mūsu datu bāzei," skaidro K. Bērziņa. Viņa piebilst, ka skaitīšanu Rīgā veic Rīgas vēlēšanu komisija un CVK ir vien starpnieks, kurš tikai apkopo informāciju.

Tāpat arī par kļūdām, kuras radušās balsu skaitīšanas laikā, kad, piemēram, Sējas novada vēlēšanu rezultāti pēcāk tika izlaboti, neesot kas neparasts. "Tāpēc tie arī ir provizoriskie rezultāti, ka tie var mainīties pēc pārbaudes ar kontrolskaitļiem," uzsver K. Bērziņa.

Arī Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins kavēšanos ar rezultātu paziņošanu skaidro tieši ar darba milzīgo apjomu, jo vēlēšanu komisijai reizē jāapkopo divu lielu vēlēšanu rezultāti. Turklāt CVK noteikusi, ka pirmos jāapkopo EP vēlēšanu rezultātus, bet tos drīkstēja publiskot tikai svētdienas vakarā.

Viņš pastāstīja, ka šajās dienās vēlēšanu komisijas darbojušās bez pārtraukuma - no trīsdesmit līdz piecdesmit stundām. “Varat iedomāties, kas par slodzi, šie cilvēki taču nav profesionāli apmācīti karavīri, kas trenēti ilgu laiku izdzīvot bez miega! Vienīgā recepte šajā gadījumā ir netaisīt divas lielas vēlēšanas vienlaicīgi,” uzsver Kokins. Rezultātu apkopošana ievilkusies arī tādēļ, ka vēlēšanu komisijā var būt tikai septiņi locekļi. Protams, iespējams vēl pieņemt arī cilvēkus, kuri palīdzētu skaitīt balsis, tomēr tas atkarīgs no vēlēšanu iecirkņa izmēriem. Bez šaubām, arī šajā jomā jūtama krīzes ietekme un “līdzekļi ir ierobežoti, nedzīvojam vairs “treknajos gados””, uzsver J. Kokins.

Kā vēl vienu klupšanas akmeni vēlēšanu norisē J. Kokins min partiju novērotājus, kuri ne vienmēr ir tik profesionāli kā gaidīts, pieredzēti arī  : “uzskrūvēti, nelīdzsvaroti cilvēki, kuri mēģina skatīties kabīnēs kā cilvēki balso un raustīt aiz piedurknes un aģitēt”. Kokins uzskata, ka īpaši “jaunizceptajām partijām” būtu nopietnāk jāpievērš uzmanība savu novērotāju izglītošanai, vismaz iepazīstinot viņus ar vēlēšanu norisi.


(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas