Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Valdība ar sociālajiem partneriem spriedīs par nodokļu reformu

Šodien notiks kārtējā Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā izskatīs Finanšu ministrijas sagatavoto informāciju par izmaiņām nodokļu reformā, aģentūru LETA informēja Ministru kabinetā.

NTSP sēdi vadīs Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un tā notiks plkst.10 Ministru kabinetā. To varēs vērot tiešraidē.

Pēc NTSP sēdes paredzēta preses konference, kurā piedalīsies Kučinskis, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji. Preses konference notiks Ministru kabinetā, preses konferenču zālē.

LETA jau rakstīja, ka vadošā koalīcija pirmdien vienojās diferencēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi 20%, 23% un 31% apmērā.

"Koalīcija vienojās piedāvāt diferencēt IIN likmes - ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro - 23%, bet virs 55 000 eiro - 31%. Tajā pašā laikā lielo algu saņēmējiem netiks piemērots solidaritātes nodoklis," pēc koalīcijas padomes sēdes informēja Kučinskis. Iepriekš nodokļu reformas piedāvājums paredzēja ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā.

Tāpat koalīcija vienojās, ka reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% likme, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Pakāpeniski augs arī neapliekamais minimums. Ar nodokļi neapliekamo minimumu paredzēts palielināt līdz 200 eiro no 2018.gada, līdz 230 eiro no 2019.gada un 250 eiro no 2020.gada. Palielinātais neapliekamais minimums netiks piemērots sākot ar ienākumiem no 1200 eiro.

Lai nodrošinātu veselības nozares finansējuma pieaugumu, koalīcijas partneri vienojās, ka šis finansējums tiks rasts, paceļot par vienu procentpunktu sociālās iemaksas.

Kučinskis arī atzina, ka koalīcijas izstrādātais piedāvājums neradīs budžeta deficītu. "Piedāvājums ir sabalansēts tiktāl, lai neradītu negatīvu efektu," uzsvēra Ministru prezidents.

Vērtējot panākto vienošanos, Vienotības priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns žurnālistiem pauda viedokli, ka politiskajam spēkam ir izdevies panākt daudzus būtiskus uzlabojumus, no kuriem nozīmīgākais ir finansējums veselībai. Savā ziņā esot sakārtots jautājums par neatbilstoša budžeta deficīta nepieļaušanu, jo Vienotība vienmēr uzsvērusi, ka ilgtermiņā nav pareizi "iet dziļos parādos" konkrētu lietu finansēšanai, izteicās politiķis.

Partija kā pozitīvu "lēcienu uz priekšu" vērtē to, ka ar nodokļu reformas īstenošanu tiek celta minimālā alga, paaugstināts neapliekamais minimums un nodrošināta IIN progresivitāte. Vienotība ir aicinājusi sniegt precīzākus aprēķinus par nodokļu reformu, lai pēc pieprasījuma sasauktu politiskā spēka sanāksmes to apspriešanai.

Arī Nacionālā apvienība pamatā atbalsta šo virzību. Pēc partijas pārstāvju domām, svarīgākais ir pēc iespējas ātrāk virzīties uz priekšu, lai agrāk būtu pilnīga skaidrība par īstenojamo reformu, žurnālistiem sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA). Politiskā spēka uzstādījumi bija par minimālās algas paaugstināšanu, atbalstu daudzbērnu ģimenēm ar maziem bērniem un šie priekšlikumi pamatā ir ņemti vērā.

Valdībai un Saeimai attiecīgās nodokļu reformā paredzētās izmaiņas jāpieņem līdz septembrim, lai tas būtu pozitīvs signāls gan uzņēmējdarbības jomas pārstāvjiem, gan Latvijas sabiedrībai kopumā, norādīja ministrs.

Top komentāri

docents
d
izlasiet rakstu " Stradiņa slimnīcu varēs slēgt" žurnālā Ir un Jums būs skaidrs ka tas 1 procentpunkts ir pilnīgi tufta, tā saucamie oligarhi valsti noveduši situācijā , kad valsts budžetam iet garām milzu summas , kuras nonāk melnajā ekonomikā , pienācis brīdis , kad jāpieņem lēmums , attīrīt beidzot valsti no šiis trijotmes ietekmes, ja tas netiks izdarīts , nav nemazāko cerību , ka te kautkas mainīsies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas