Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēlētāju aptauja: Jaunajā Rīgas domes sasaukumā varētu iekļūt pat astoņi saraksti

Jaunajā Rīgas domes sasaukumā ārkārtas vēlēšanu rezultātā varētu iekļūt pat astoņi partiju un to apvienību saraksti, liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ar pētījumu aģentūras SKDS atbalstu veiktās vēlētāju aptaujas rezultāti.

Aptauja tika veikta šodien pie vēlēšanu iecirkņiem, un tās rezultāti liecina, ka lielāko atbalstu vēlēšanās varētu iegūt partiju apvienības Attīstībai/Par! un partijas Progresīvie kopīgais saraksts. Par to varētu būt nobalsojuši 26,6% vēlētāju.

Otrajā vietā varētu ierindoties partija Saskaņa, kas varētu būt saņēmusi 18,9% vēlētāju balsu. Tās ilggadējā partnere partija Gods kalpot Rīgai vēlēšanās varētu finišēt piektajā vietā, iegūstot 7,4% balsu, tādējādi abas partijas kopā nesaņemtu vairākumu balsu, lai izveidotu koalīciju domē.

Trešajā vietā vēlēšanās varētu būt ierindojusies partiju apvienība Jaunā Vienotība, par kuru varētu nobalsot 14,8% pilsoņu. Tālāk seko nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības kopīgais saraksts, kas varētu būt saņēmis 8,8% vēlētāju balsis.

Jaunā konservatīvā partija šajās vēlēšanās varētu būt ieguvusi 6,2% balsu. Jaunajā domes sasaukumā varētu iekļūt arī Latvijas Krievu savienība, par ko varētu būt nobalsojuši 5,2% vēlētāju.

Iespējams, domē varētu tikt pārstāvēta arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kurai līdz 5% latiņas pārvarēšanai aptaujā pietrūkst tikai 0,2 procentpunkti.

Zem piecu procentu robežas ir partija Alternative, par ko varētu būt nobalsojis 3,1% vēlētāju, valdībā pārstāvētā partija KPV LV ar 1,2% balsu, partija Jaunā saskaņa ar 1,2% balsu, partija Vienoti Latvijai ar 0,4% balsu, Rīcības partija ar 0,3% balsu. Savukārt partija Taisnīgums un Centra partija katra varētu būt saņēmušas 0,2% balsu.

Aptaujā piedalījās 2186 vēlēšanās jau nobalsojuši cilvēki, no kuriem savu izvēli neatklāja 654 vēlētāji jeb 30% no aptaujātajiem.

Deviņas personas atzina, ka vēlēšanās nebalsoja, proti, neiemeta urnā aploksni, iemeta tukšu aploksni vai apzināti bojātu vēlēšanu zīmi u.tml.

Salīdzinot ar iepriekšējām Rīgas domes vēlēšanām, šogad nedaudz - līdz 30% - pieaudzis tādu cilvēku skaits, kuri nevēlējās atklāt savu izvēli. Starp viņiem savukārt nedaudz - līdz 45% - ir pieaudzis krievvalodīgo īpatsvars. Pirms trim gadiem Saskaņai identiska vēlētāju aptauja uzrādīja būtiski zemāku rezultātu, nekā tā ieguva patiesībā, savukārt Vienotībai un Attīstībai/Latvijas Reģionu apvienībai tas bija augstāks nekā vēlēšanu iznākums. Tādēļ var prognozēt, ka šogad Saskaņa, Latvijas Krievu savienība un, iespējams, arī Gods kalpot Rīgai un Alternative oficiālais rezultāts būs augstāks nekā uzrāda aptauja, savukārt Attīstībai/Par!/Progresīvajiem, Jaunajai Vienotībai un Nacionālajai apvienībai/Latvijas Reģionu apvienībai tas samazināsies.

Vienlaikus gan jāņem vērā, ka pieaudzis tādu vēlētāju skaits, kas nobalsoja iepriekšējās balsošanas laikā un kuri šajā aptaujā netika iztaujāti.

Turklāt iepriekšējā balsošanā ievērojami straujāk audzis vēlētāju skaits tādos iecirkņos, kuros Saskaņai vēsturiski bijis zemāks atbalsts nekā citur.

Aptauju veica LETA, LTV, Latvijas Radio un RSU ar SKDS atbalstu.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas