Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VIDEO: 100 dejotāju ieskandina Baltijas ceļa trīsdesmitgadi lidostā Rīga

Atzīmējot Baltijas ceļa trīsdesmitgadi, šorīt lidostā Rīga vairāk nekā 100 dejotāju no Mārupes un Babītes novadu deju kolektīviem emocionālā un saviļņojošā performancē uz lidostas skrejceļa izdejoja vienu no cēlākajām latviešu nacionālajām dejām – Gatves deju.

Deja ir lidostas Rīga un deju kolektīvu veltījums Latvijai Baltijas ceļa trīsdesmitgadē, simboliski sasaistot pagātni un nākotni un atgādinot par trīs Baltijas valstu vienotību gan tolaik, kad divi miljoni cilvēku sadevās rokās, lai parādītu pasaulei savu apņemšanos atgūt brīvību, gan šodien, kad Dzelzs priekškars sen ir kritis un Rīga kā centrālais aviosatiksmes mezgls savieno Baltiju ar visu pasauli.

Deju izpildīja Mārupes novada vidējās paaudzes deju kolektīvs Mārupieši, Mārupes novada jauniešu deju kolektīvs Mārupe un Babītes novada vidējās paaudzes deju kolektīvs Dārta. Lai dejas raksti iekļautos skrejceļa platībā, deju kolektīvi kopā ar saviem vadītājiem šim notikumam ir radījuši īpašu horeogrāfiju.

Gatves deja šai unikālajai performancei izvēlēta, jo, kā atzīst paši dejotāji, tā ir deju deja - vienkārša un vienlaikus visspilgtākā latviešu dejas būtības atklāsme. Sākotnēji radusies kā kāzu deja, tā ar augumu staltumu, tērpu greznumu un kustību cēlumu ataino solījumu, ko cilvēki dod cits citam – mūžu nodzīvot stalti, skaisti un gaiši. Taču mūsdienās Gatves deja nes arī daudz dziļāku vēstījumu, simbolizējot tautas gara spēku, pašapziņu un lepnumu par dzimto zemi, kas ļāvis latviešu tautai cauri kariem, okupācijām un deportācijām saglabāt nacionālās vērtības un ticību savai valstij.

1989. gada 23. augustā divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, ar 675,5 kilometru garu dzīvo ķēdi savienojot Baltijas valstu galvaspilsētas Tallinu, Rīgu un Viļņu, pieminot 1939. gada 23.augustā starp nacistisko Vāciju un PSRS parakstīto Molotova-Ribentropa paktu un vienam otru stiprinātu cīņā par kopīgu mērķi – Baltijas valstu neatkarības atgūšanu. Šī nepieredzētā nevardarbīgās pretošanās akcija pievērsa pasaules uzmanību Baltijas valstu okupācijai un kļuva par neatkarības kustības simbolu.

Top komentāri

.
.
Ar dejām tiek iezīmēta tā vieta, kurā pazūd daudzi latvju bāleliņi un zeltenītes, dodoties emigrācijā, lai varētu uzturēt savus tuviniekus un sevi. kādi 420 tūkstoši jau esot aizceļojuši, un vairums no lidostas. Tāpēc arī prieki un dejas.
Margarēta
M
Kad LV aktīvākue jaunieši (un ne tikai jaunieši) soctīklos sāka celties, ka RIX lidostā nevar ūdens pudeli uzpildīt pat wc no krāna, jo pudele nelien apakšā un ūdens temp. nevar regulet, RIX ar pompu paziņoja, ka uzstādīšot par pārsimts tūkstošiem dzeramā ūdens fontānus.... ielidošanas zālē!!!!! kur tos nevienam nevajag, jo tai tikai iziet cauri, dodoties ārā no lidostas. Tāaaaaaadu ņirgāšanos ir grūti iedomāties kaut kur citur pasaulē. Pilnigi iedomājos, kā RIX vadība un jumts Rīdzenes sarunu stilā ieņirdz, kā mēs tos zaļos mudakus apjājām bļ... un kā tie paši izdomāja tautisku h...uiņu bļ... uz to Baltijas ceļu, nu, tur mērkaķings un tā. Ja neticat, RIX lidostas darbinieki, kad domā, ka viņus nedzird, tieši tā arī runā!
Margarēta
M
Kā būtu, ja visas šīs sviestainās zīmēšanās vietā lidosta parūpētos par to, lai ir izlidošanas zālē iespēja uzpildīt dzeramā ūdens pudeles un cilvēki nebūtu spiesti vairot plastmasas kalnus? Kā būtu, ja mēs beidzot sāktu dzīvot šodienā ar skatu nākotnē, nevis pagātnē? Kā būtu, ja 30 gadus pēc Baltijas ceļa lidosta parūpētos par to, lai tā būtu civilizētas valsts vizītkarte: vieta, kur cilvēkiem nezog no bagāžas, kur ir pieejams dzeramais ūdens, kur darbinieki ir laipni pret pasažieriem un runā pareizā, saprotamā latviešu valodā un puslīdz pieņemamā angļu valodā, kur ir tīras tualetes un pieņemanaa cenas ēdienam un dzērieniem. Redz, tas nav tik vienkārši, kā pusstundu uzlaist uz skrejceļa dancotājus. Nez, cik reisus un kurus šīm jēlībām par godu nojūdza un kā atkratīsies no kompensāciju maksāšanas tiem pasažieriem, kam atcēla Cīrihes reisu, jo Vadonis bija pačolēt uz ļotenītēm 3 Baltijas valstu krāsās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas