Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Arodbiedrību savienība atbalsta mediķu vēlmi gan rīkot protesta akcijas, gan streikot

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vēlmi rīkot gan protesta akciju, gan arī streikot, informē LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

Viņš norādīja, ka LBAS piedalītos mediķu rīkotajā piketā pie Saeimas, tomēr arī piebilda, ka streiks būtu efektīvāks instruments mērķu sasniegšanai. "Mēs uzskatām, ka bez tā [streika] valdība nesadzirdēs, viņi atradīs simts un vienu citu vajadzību, kas nebūs prioritāšu sarakstā. Mēs jau nesakām, ka viņi iztērēs kaut kur pilnīgi lieki, tomēr mums ir divas prioritāras nozares, kurām papildu finansējuma nav," sacīja Baldzēns.

Viņš atgādināja, ka veselība un izglītība tika nosauktas kā divas no četrām valsts prioritātēm, tomēr darba samaksas jautājums, kas ir būtisks jebkurai arodbiedrībai, ir risināts tikai pārējo divu prioritāšu sakarā - iekšlietu un aizsardzības.

Valsts ir aizmirsusi, ka tā ir darba devējs arī pedagogiem, mediķiem, kultūras darbiniekiem, sacīja Baldzēns un norādīja, ka LBAS ir pārliecināta, ka algu jautājums ir jārisina arī šajās nozarēs.

Vaicāts, vai LBAS varētu organizēt arī vairāku nozaru kopīgu streiku, Baldzēns norādīja, ka "kādu politisko streiku vai solidaritātes streiku" rīkot nav iespējams, jo to neatļauj likums. Tomēr protesta akciju "atbalstīsim ar visiem līdzekļiem, jo prasības ir pamatotas un darba samaksa ir nepiedodami zema, un darba devējs ir valsts", sacīja Baldzēns.

Kā ziņots, LVSADA otrdien padomes sēdē lēma rīkot protesta akciju pie Saeimas un gatavoties nozares streikam.

"Galvenais protestu iemesls ir valdības plānotā veselības aprūpes budžeta tālāka samazināšana," norādīja arodbiedrības pārstāve. Protesta akcija sapulces veidā plānota 3.novembrī, kad Saeima pirmajā lasījumā skatīs nākamā gada budžeta projektu.

Ņemot vērā, ka neapmierinātību ar nākamā gada budžeta projektu ir izteikusi arī LIZDA, LVSADA padome izteica ierosinājumu rīkot apvienotas protesta akcijas. Tomēr šodien LIZDA paziņoja, ka kopīgu protesta akciju ar mediķiem nerīkos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē