Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EY: Latvija šogad būs sestā straujāk augošā ekonomika Eirozonā

Jaunākais EY Eirozonas ekonomiku pētījums Eurozone Economic Forecast (EEF) liecina, ka Latvijas ekonomika šogad augs par 2,6%, bet tuvākajos gados izaugsmei vajadzētu pieņemties spēkā un sasniegt 3,8% izaugsmes līmeni nākamgad un 4,5% pieaugumu ik gadu laikā no 2017. līdz 2019. gadam. EY eksperti norāda, ka Eirozonas ekonomika kopumā šogad augs par 1,4%, vienotās valūtas zonas valstīm iegūstot no zemākām enerģijas cenām, augoša pieprasījuma ASV un Lielbritānijā un konkurētspējīgāka valūtas kursa.

  EY pētnieki uzskata, ka nākamgad turpinās pieaugt uzņēmēju pārliecība par ekonomikas stabilitāti, kā rezultātā augs investīcijas, kas, savukārt, kopējai IKP izaugsmei nākamgad ļaus pakāpties līdz 1,7% atzīmei. EY atzīmē, ka šis līmenis gan kļūs par tuvāko gadu augstāko punktu, izaugsmei 2017. gadā saglabājoties 1,7% apmērā, kam sekos mērenāka ekonomikas ekspansija 1,5% apmērā nākamajos divos gados.   "Dekādē līdz 2007. gadam Eirozonas ekonomika auga vidēji par 2,4%, bet turpmāk par normu kļūs stipri mērenāks temps 1,5 - 1,7% pieauguma līmenī, kas nebūs īpaši jūtams uzlabojums Eiropas iedzīvotāju dzīvē. Eirozonas izaicinājums tuvākajos gados būs atgūt izaugsmes tempu. Viena no jomām, kur nepieciešami uzlabojumi, ir uzņēmējdarbības vide – tikai četras Eirozonas valstis ir 20 labāko valstu lokā Pasaules bankas Ease of Doing Business sarakstā un globālajā sacensībā par investīcijām Eiropas valstīm ir ļoti sīva konkurence," norāda EY partneris Baltijā Guntars Krols.EY pētījumā atzīmēts, ka viens no galvenajiem valūtas zonas ekonomiku pieauguma iemesliem ir bijis mājsaimniecību patēriņš, kas ieguva no zemākām naftas cenām. Šogad mājsaimniecību patēriņš Eirozonā augs par 1,6%, kas ir augstākā izaugsme kopš 2007. gada.EY eksperti norāda, ka Eirozonas valstis ir ieguvušas arī no eiro valūtas kursa vājināšanās, stiprinot eksportu, taču valūtas kursam stabilizējoties, lielāka nozīme būs pieprasījuma pieaugumam Eirozonas partnervalstu ekonomikās. Šeit ziņas ne vienmēr ir labas – kamēr attīstītās ekonomikas (ASV, Lielbritānija, citas Eiropas valstis) uzrāda jūtamu izaugsmi, ekonomikas tempi palēninās tradicionāli straujas attīstības tirgos. EY pētnieki secina, ka šo faktoru ietekmē Eirozonas eksporta izaugsmes temps būs ierobežots."Latvijas gadījumā mūsu ekonomikas uzdevums nemainīgi ir tuvoties attīstīto Eiropas valstu dzīves līmenim un gan šogad, gan pērn uzrādītā izaugsme mūs šim mērķim faktiski netuvina. Mūsu ekonomikai nav ātras darbības veiksmes formulas, taču, piesaistot investīcijas, reformējot izglītības sistēmu, stiprinot eksportu un gan jaunu, gan jau esošo uzņēmumu izaugsmi, IKP pieaugums ap 4% gadā ir ilgtermiņā reāli sasniedzams," uzskata Krols.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē