Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Gavars: Par politisko divkosību un atbalstu rīdziniekiem

Publiskajā telpā jau ilgāku laiku asi diskutējam, vai ir godīgi un ekonomiski pamatoti no ārpus Rīgas deklarētiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri galvaspilsētā strādā, apmeklē valsts institūcijas, kultūras pasākumus vai vienkārši atpūšas, prasīt divas reizes lielāku biļešu cenu sabiedriskajā transportā nekā rīdziniekiem.

Esmu pārliecināts, kam mēģinājums ar krasi atšķirīgo sabiedriskā transporta cenu nošķirt rīdziniekus un pārējos Latvijas iedzīvotājus ir valstiski kaitīgs. Tajā pat laikā uzskatu, ka rīdziniekiem jābūt kādām priekšrocībām par ilgstošo, iespējams pat vairākās paaudzēs Rīgas attīstībā un uzplaukumā ieguldīto spēku un enerģiju.

Dabisks, labi saprotams un valsts vienotību nešķeļošs veids, kā atbalstīt rīdziniekus, ir nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Šis līdzeklis savu iedzīvotāju atbalstam ir labi zināms Eiropas Savienības valstīs un sabiedrībā nerada satraukumu. Tādēļ jau trīs gadus piedāvāju Rīgas domes vairākumam noteikt, ka vienīgā mājokļa īpašniekiem, kuri ir deklarējuši savu dzīvesvietu šajā īpašumā, tiktu piešķirta nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 25% apmērā. Tātad runa ir par vienīgo dzīvokli vai ēku, kurā rīdzinieks reāli dzīvo, nevis par nekustamā īpašuma tirgotājiem, kuriem pieder vairāki īpašumi un kuri ar to tirdzniecību pelna. 

Uzskatu, ka NĪN atlaide 50% apmērā pienākas tiem rīdziniekiem, kuriem nekustamais īpašums piederējis līdz 1940. gada 21. jūlijam un kuriem tika atjaunotas īpašuma tiesības, kā arī šo personu mantiniekam.

Šīs atlaides būtu reāls atspaids galvaspilsētas iedzīvotājiem, daļa no kuriem ir ar nelieliem ienākumiem. Tajā pat laikā neviens citur Latvijā dzīvojošs cilvēks to neuzskatītu par diskrimināciju, jo par NĪN savā dzīvesvietā būtu jārunā ar savu pašvaldību. 

Diemžēl domes vairākums jau vairākkārt ir noraidījis šo priekšlikumu. Varbūt, ka šoreiz rīdzinieku intereses nav svarīgas, jo iesniedzējs ir no opozīcijas? Tātad vairākuma vietā un nevietā dzirdētā lielīšanās ar sūro darbu rīdzinieku labā ir izteikti politiski motivēta, un pilsētnieki vairs nav svarīgi, kad kādu rīdziniekiem vajadzīgu priekšlikumu iesniedz deputāts no opozīcijas. 

Šie nav vienīgie nozīmīgie opozīcijas priekšlikumi, kuri ir noraidīti pat īsti neuzklausot. Arī aicinājumu palielināt kapu apsardzi vairākums noraida jau ceturto gadu pēc kārtas, lai gan tas prasītu tikai 70 000 latu salīdzinājumā ar 109 miljoniem eiro, kurus subsīdijās nākamgad saņems Rīgas satiksme. Arguments nebija pat apgānītais Čakstes piemineklis. Kā noraidījuma iemeslu RD vadība domes sēdē minēja versiju, ka it kā piešķirot naudu papildus drošības pasākumiem kapos, nebūšot iespējams līdzekļus šajā gadā apgūt. Nu un, ka nebūs iespējams? Kā liecina atbilde no RD Finanšu departamenta, tad līdzekļi, kuri šogad nav apgūti tiks iekļauti nākamā gada budžetā, konkrēto projektu pabeigšanai. Kārtējā atrunāšanās un sabiedrības mānīšana!

Tika noraidīts arī priekšlikums ieviest 90% NĪN atlaidi, ja privātajā īpašumā ir izveidots sabiedrībai pieejams muzejs. Tādu privāto muzeju ar nozīmīgu sociālo lomu nav daudz, tomēr arī tas ir veids kā pilnveidot kultūras dzīvi Rīgā. 

Līdz šim RD vadība kopā ar pārējiem Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai deputātiem šī sasaukuma laikā nav atbalstījusi nevienu Vienotības deputātu priekšlikumu. Tie tiek noraidīti neiedziļinoties saturā un visbiežāk bez argumentācijas. Atliek tik izteikt cerību, ka agri vai vēlu domes vairākums sapratīs, ka sadarbība ar opozīciju ir izdevīga gan pašiem, gan kopumā Rīgas iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē