Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kaktiņš: 36% salīdzinoši turīgo Latvijas iedzīvotāju iegulda līdzekļus trešajā pensiju līmenī

36% salīdzinoši turīgo Latvijas iedzīvotāju iegulda līdzekļus trešajā pensiju līmenī, prezentējot pētījuma Latvijas iedzīvotāju viedokļi un rīcība dažādos ar ieguldījumiem saistītos jautājumos, šodien žurnālistiem sacīja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Raksturojot aptaujas dalībniekus, Kaktiņš norādīja, ka tie ir Latvijas iedzīvotāji, kuru vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir vismaz 500 eiro. "Tie ir salīdzinoši turīgie Latvijas iedzīvotāji, kam pēc visu ikdienas maksājumu veikšanas paliek pāri nauda, ko var kaut kur ieguldīt. Aptaujātie reprezentē 25% Latvijas turīgāko iedzīvotāju," sacīja sociologs.

No šīs iedzīvotāju grupas 76% ir ieguldījumi otrajā pensiju līmenī, 36% - trešajā līmenī, 9% veikuši ieguldījumus fondos, 6% - akcijās un obligācijās, bet 14% ieguldījuši citos finanšu instrumentos.

11% nav veikuši ieguldījumus nevienā no iepriekšminētajiem veidiem.

Uzkrājumus uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā veido 31% šīs grupas pārstāvju.

Izvēloties investīciju produktus, aptaujātajiem vissvarīgākā bijusi finanšu iestādes vai pakalpojuma sniedzēja reputācija un drošība, kam seko tīrais ienesīgums un komisijas maksas.

Aptauja pēc "Nordea Pensions Latvia" pasūtījuma veikta šā gada augustā, tiešsaistē aptaujājot 700 Latvijas iedzīvotājus, kuru vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir vismaz 500 eiro.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Top komentāri

njā...
n
Oooo, 500eur uz 1 cilvēku... tiešām NEIZMĒROJAMA turība!!! ;P Diez, tam "ekspertam" pašam kauns NAV par saviem murgiem???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē