Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Demokrātija ir ielieta Latvijas identitātē," atzīmēja Levits.

Levits: Demokrātija nav pašsaprotama, par to ir jācīnās

Demokrātija nav pašsaprotama, tā ir izcīnīta un to jāspēj noturēt, piektdien Latvijas Universitātes (LU) 75.konferences atklāšanas akadēmiskajā plenārsēdē teica Eiropas Savienības (ES) tiesas tiesnesis Egils Levits. Levits norādīja, ka savam priekšlasījumam izvēlējies tēmu Cīņa par demokrātiju - Latvijas un Eiropas Savienības tuvākās nākotnes izaicinājumi, jo ne tikai Latvija, bet arī ES un visa Rietumu pasaule nonākusi nemierīgākos ūdeņos kā līdz šim.

ES Tiesas tiesnesis norādīja, ka demokrātija nav pašsaprotama un nav darbojusies ilgu laiku, tāpēc jāapzinās, ka tās apdraudējumu apmērs ar laiku palielinās. Esošajiem demokrātijas apdraudējumiem klāt nāk jauni, tāpēc jārod politiski un sabiedriski risinājumi, lai ar tiem cīnītos.

Levits norādīja, ka vieni no jaunajiem apdraudējumiem ir populisms, viltus ziņas, kā arī puspatiesību izplatīšana.

Populisms izmanto demokrātijas diskursu, vienlaikus manipulējot un deģenerējot to, tāpēc šiem pārmetumiem sabiedriskajā telpā jānonāk racionālā diskursā, tomēr jāatceras arī, ka, ielaižoties šādās diskusijās, zaudē arī racionālais priekšlikums, norādīja Levits.

Savukārt, runājot par viltus ziņām, viņš minēja Vāciju, kur par viltus ziņu izplatīšanu plānots krimināli sodīt, tomēr arī šim risinājumam varot rasties dažādas juridiskas problēmas, piemēram, grūtības nodalīt viltus ziņas no vienkārši muļķībām.

Pēc Levita domām, lielāks apdraudējums demokrātijai ir nevis viltus ziņas, bet puspatiesību izplatīšana, kas ir komplicētāks jautājums. Viens no iespējamajiem risinājumiem Latvijas mediju telpā varētu būt "mēslu vietnes" ieviešana, proti, mediji varētu nodalīt reģistrētu cilvēku komentārus no tiem, kas vēlas rakstīt anonīmi.

Vienlaikus ES tiesnesis atzīmēja, ka nepieciešams veidot institūcijas un instrumentus, kas nodarbojas ar manipulāciju, viltus ziņu un puspatiesību identificēšanu.

Levits atzīmēja, ka Latvija ir dibināta kā demokrātiska valsts, jo tā balstās uz pašnoteikšanās idejām. Turklāt Latvijai, atšķirībā no citām valstīm, līdzīgi kā Igaunijai un Somijai, nebija vēsturiska valstiskuma un savas aristokrātijas, tāpēc cita veida valsti dibināt nebija iespējams. "Demokrātija ir ielieta Latvijas identitātē", atzīmēja Levits.

Top komentāri

Es
E
tad saprotu,ka demokrātija nav pašsaprotama, ka par to ir jācīnās.Bet kurš tad vēl Latvijā ir tik gudrs,ka to lietu saprot no savas apzināšanās?Kas tad demokrātijai ir pretējs,jā,dzīvnieciskās tieksmes,dabas dabiskuma akla virzība savu tieksmju apmierināšanā bez to virzītājspēku apzināšanās.
Demokrātija ir vēsture
D
Tagad valda liberālteroristu režīms.
Edge
E
"Muļķis pat baznīcā pērienu dabūs!" Kurš te 25 gadus kladzināja par "vēstures beigām"? Kad ūdens sāk mutē smelties, tad nu levitieši ar populistiem baidēs? Prātiņ, nāc mājās - neviens nevar momentā visu patiesību saprast, pat liel-lielajam demokrātam Obamam tas neizdevās, neizdosies arī Levitam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē