Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lībiņa-Egnere: Par drošību uz ceļiem jālemj profesionāli un atbildīgi, nevis populistiski

Jautājumā par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem un sodiem ir nepieciešama profesionāla ekspertīze. Deputātiem ir jāieklausās speciālistu viedokļos, un nepieciešams panākt kompromisu starp Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju, kurām jānodrošina vienota politika šajā jautājumā, pārliecināta Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (Reformu partija). 

Kā zināms, 2012. gada 31.janvāra sēdē, izskatot likumprojektu „Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” otrajā lasījumā, Saeima neatbalstīja Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Klāva Olšteina priekšlikumu transportlīdzekļa vadītājiem izteikt brīdinājumu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā. 

Tajā pašā laikā Saeima atbalstīja pārējos trīs K. Olšteina priekšlikumus, kas ir saistīti ar iepriekš minēto, tādējādi otrajā lasījumā likumprojekta redakcija paredz, ka persona pie administratīvās atbildības saucama par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu tikai sākot no 11 līdz 20 kilometriem stundā. 

Jānorāda, ka atbildīgā Juridiskā komisija 2013.gada 16.janvāra sēdē pēc izvērstas diskusijas, kurā bija vērojamas būtiskas viedokļu sadursmes starp Satiksmes ministrijas un Valsts policijas pārstāvjiem, bija noraidījusi šos priekšlikumus. 

“Kopā ar vēl trijiem Juridiskās komisijas deputātiem – S.Āboltiņu, A.Judinu un G.Bērziņu - esmu iesniegusi priekšlikumu likumprojekta trešajam lasījumam, kura mērķis ir atgriezties pie šā brīža redakcijas,” uzsver Inese Lībiņa-Egnere, “Arī Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ir iesniedzis tādu pašu priekšlikumu, norādot, ka regulējuma, kas legalizē atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā, pieņemšana nav pieļaujama, tas radītu nopietnus draudus ceļu satiksmes drošībai. Katrā atsevišķā situācijā ceļu policisti var atbildīgi vērtēt izdarītā pārkāpuma smagumu, sabiedriskās drošības apdraudējumu un pārkāpuma izdarītāja subjektīvo attieksmi.” 

Vēl 2013.gada 16.janvāra un 13.marta Juridiskās komisijas sēdēs Valsts policijas pārstāve izteica bažas par šādu regulējumu, kas paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā ir paredzēts tikai brīdinājums, turklāt to paredzēts attiecināt arī uz smagajiem transportlīdzekļiem. Naudas sods kā alternatīva brīdinājumam viennozīmīgi pilda gan preventīvu funkciju, gan dod iespēju tiesību piemērotājam vērtēt katru situāciju individuāli un pieņemt atbilstošu lēmumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē