Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pabriks: Nebūsim naivi - Krievijas interesēs nav Eiropas transatlantisko līgumu noslēgšana

Krievijas interesēs nav Eiropas transatlantisko līgumu noslēgšana, tā Eiropas Parlamenta Informācijas biroja (EPIB) Latvijā rīkotajā diskusijā par Eiropas Savienības (ES) ārējās tirdzniecības līgumu ietekmi uz ģeopolitiku un ekonomiku norādīja EP deputāts Artis Pabriks (Vienotība), kurš ir EP galvenais ziņotājs par ES un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīgumu.

Pabriks diskusijas laikā pauda uzskatu, ka pēc būtības būtu jocīgi iebilst pret līgumu noslēgšanu ar ASV, Kanādu, Ķīnu vai kādu citu valsti, jo Latvijas eksportam un ekonomikai nebūtu "kur iet".

"Ja mēs runājam par tirdzniecības līgumiem kā tādiem, lietas ir jāsāk dalīt līmeņos. Mums ir jāredz līgumu stratēģiskā nozīme, tajā pašā laikā jābūt spējīgiem reflektēt uz dažādām detaļām, kas līgumā tiks iekļautas. Pēc tam būtu jāmēģina sabalansēt iespējamie ieguvumi, kā arī zaudējumi," skaidroja Pabriks, piebilstot, ka jebkurš starptautiskais līgums ir kompromiss.

Deputāts arī norādīja, ka katrai no pusēm ir savas vājās un stiprās vietas, kas motivē meklēt kompromisus.

"Ja mēs runājam par mazajām līguma detaļām, man ir svarīgi saprast, ko vēlas Latvijas politiskās aprindas un Ārlietu ministrija. Vēl svarīgāk man ir uzzināt, kas uzņēmējiem ir svarīgs," norādīja Pabriks, kurš jau ir sācis diskusijas ar Kanādas līguma ēnu ziņotājiem.

"Tāpat ir redzams, ka tie cilvēki, kuri iebilst pret Eiropas Savienības un ASV līgumu, sāk iebilst pret līdzīgu līgumu ar Kanādu, cerot, ka tas spēs nokaut līgumu ar ASV. Mēs esam ievērojuši vēršanos pret Kanādas līgumu, jo viņi apzinās, ka tam sekos vēl kaut kas," sacīja Pabriks, aicinot iedomāties, kā izskatītos noteiktās sankcijas, ja līgumi ar ASV un Kanādu jau tagad būtu spēkā.

"Tas būtu pavisam cits svars, un Krievija to ļoti labi apzinās," sacīja deputāts, piebilstot, ja šāda veida tirdzniecības līgums tiks noslēgts, Krievijas iespējas iespaidot Eiropas Savienību būs daudz mazākas, un Krievija to ļoti labi apzinās.

"Nebūsim naivi - Krievijas interesēs nav transatlantisko saišu nostiprināšana," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka ES pie sarunu galda par Transatlantiskās tirdzniecības un ieguldījumu partnerību (TTIP) pārstāv EK, bet EP, kam nolīgums sarunu beigās būs jāapstiprina, seko, lai sarunas būtu pārredzamas un tiktu ievērotas iedzīvotāju intereses. Paredzēts, ka balsojums EP par TTIP notiks 2016.gadā.

Eiropai ASV ir lielākais tirdzniecības partneris, savukārt līgums ar Kanādu ir uzskatāms par sava veida priekšvēstnesi TTIP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē