Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nekā personīga: Pasažieru vilciens gadiem nav atguvis pusmiljona parādu no Rīgas domes

Rīgas dome jau četrus gadus ir parādā AS Pasažieru vilciens (PV) 563 000 eiro par pilsētnieku pārvadāšanu. Parāds radās eksperimenta laikā 2013.un 2014.gadā, kad Rīgas dome un Satiksmes ministrija vienojās, ka pašvaldības atlaides senioriem, studentiem un vēl 11 pasažieru kategorijām darbosies arī vilcienos, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

PV un Autotransporta direkcija jau gadiem raksta vēstules un lūdz, lai Rīgas dome naudu samaksā. Jau divus gadus tiek spriests, ka domi vajadzētu iesūdzēt, taču līdz tiesai valsts uzņēmumi vēl nav tikuši. 

Īsi pirms pašvaldību vēlēšanām Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) ar tā brīža satiksmes ministru Anriju Matīsu (Saskaņa) parakstīja nodomu protokolu, ka vilcienos varēs norēķināties ar Rīgas e-talonu. Abas amatpersonas tīksminājās, ka tas ir tikai pirmais solis ciešākai piepilsētas vilcienu integrācijai Rīgas sabiedriskā transporta sistēmā. 

Pie izpildes ķērās Rīgas dome, Autotransporta direkcija un PV. 2013.gada 1.oktobrī sistēma tika palaista. Tiesības maksāt ar e-talonu ieguva personas, kam pašvaldība bija piešķīrusi atlaides braucieniem Rīgas sabiedriskajā transportā. Pensionāriem, skolēniem un citiem atlaižu saņēmējiem ar vilcienu  braukt iepatikās. Rīdzinieku skaits vilcienos strauji auga, taču pēc gada sistēma tika atcelta.

Slēdzot līgumu, puses lēsa, ka ar Rīgas domes atlaidēm apdāvinātie rīdzinieki vilcienā varētu iekāpt 600 000 līdz vienam miljonam reižu. Par to pašvaldība PV apņēmās maksāt 38 000 eiro mēnesī. Tomēr priviliģētie pilsētnieki izrādījās aktīvāki un vilcienu gada laikā izmantoja pusotru miljonu reižu. Popularitāte pieauga un pēdējā mēnesī sasniedza jau 180 000. 

Līgumu 2014.gada 1.septembrī pārtrauca PV, jo braucēju skaits bija divkārt lielāks, nekā prognozēts, bet Rīgas pašvaldība atteicās par tiem maksāt. 

"Līgumā, protams, bija atruna, ka gadījumā, ja kādai no pusēm rodas pretenzijas vai domstarpības, līgums tiek pārskatīts, tai skaitā arī apmaksas kārtība. Taču par apmaksas palielināšanu neizdevās vienoties, līdz ar to līgumu nācās lauzt un pasūtītāja puse palika mums parādā," raidījumam stāstīja PV pārstāvis Egons Ālers.

PV nodarīti 563 000 eiro zaudējumi, taču uzņēmums nesteidzas tos piedzīt no domes. Četrus gadus rakstītas vēstules Autotransporta direkcijai, Rīgas domei, jautājums cilāts Sabiedriskā transporta padomē, kur jau 2016.gadā spriests, ka būtu jātiesājas. Taču līdz šim nekāda progresa nav. 

Kad radās domstarpības ar Rīgas domi, PV vadīja Andris Lubāns. Viņš sājā amatā bija līdz 2017.gada 15.oktobrim. Tagad viņš strādā Rīgas domes Satiksmes departamentā par Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas priekšsēdētāju. Lubāns saka, ka prasību pret Rīgas domi celt nav varējis, tādas tiesības esot Autotransporta direkcijai. 

"Pasažieru vilciens šo naudu pieprasīja no maksātāja. Maksātājs šī līguma izpratnē bija Autotransporta direkcija, līdz ar to tas palikās kā nesegtais parāds no pasūtītāja, no Autotransporta direkcijas puses PV. Par tālākajām darbībām attiecībā uz Rīgas pašvaldību, tad Autotransporta direkcijai un Sabiedriskā transporta padomei vajadzēja pieņemt kādus lēmumus un arī rīkoties," Nekā personīga norādīja Lubāns.

Autotransporta direkcija saka, ka ar Rīgas domi jācīnās PV, jo tam nodarīti zaudējumi. 

"Īstenībā jau ir tā, ka zaudējumi ir PV. Kāpēc Autotransporta direkcija ir līguma trešā puse, tāpēc ka PV nedrīkst veikt pasažieru pārvadājumus regulārajā maršruta tīklā bez Autotransporta direkcijas pasūtījuma. Mēs šajā gadījumā esam tā pārvadājuma pasūtītājs, bet līguma nosacījumi un norēķinu kārtība šinī gadījumā - tas ir jautājums starp Rīgas domi un PV," sacīja  Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Rīgas dome jau četrus gadus pieturas pie vienas atbildes, ka dome ir izpildījusi savu līguma daļu un nevienam neko nav parādā. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (Saskaņa) uzskata, ka PV dabūja sev krietni vairāk pasažieru, kas maksāja par braucienu, lai gan ar atlaidi, bet maksāja.

"Tā PV toreiz saņēma jaunus pasažierus, pie tam neieviešot nekādu papildu transportu, tie maršruti un tie reisi palika tie paši, līdz ar to šobrīd runāt par to, ka uzņēmums cieta zaudējumus, manuprāt, diezgan neloģiski," piebilda Baraņņiks.

Top komentāri

Drošība
D
Tā iet, kad Satiksmes ministri un daudzi darbinieki ir slēpti Saskaņas ietekmes aģenti.
virgo
v
Kamēr Rīgā valda sītie čaļi, tikmēr parādu neredzēt kā savu ausi.
ja
j
tādi un citādi Lubāni-blatmaņi paliks valsti pie vadības-te nekad nekas nemainīsies...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas