Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Aptauja: 32% iedzīvotāju Latvijā nav nekādu uzkrājumu

Nordea veiktā aptauja Baltijas valstīs par personīgajām finansēm, uzkrājumiem un ieguldījumiem atspoguļo nepieciešamību veidot uzkrājumus, lai nodrošinātu finansiālo drošību nākotnē. Rezultāti Latvijā rāda, ka, zaudējot savus ienākumus, 23 % respondentu vispār nespētu segt ikdienas tēriņus, savukārt 5 % spētu segt nepilna mēneša, bet 20 % līdz viena mēneša izdevumus.

Aptauja skaidri parāda izpratni par to, cik svarīgi ir veidot uzkrājumus. Latvijā 73 % respondentu noteikti vai drīzāk piekrīt, ka ir vērts veidot ilgtermiņa uzkrājumus vecumdienām. Vēl vairāk, 84 % respondentu, norāda, ka viņiem ir svarīgi veidot uzkrājumus nākotnei un 77 % piekrīt, ka ir svarīgi iegūt finanšu stabilitāti.

Diemžēl, par spīti pozitīvajai attieksmei attiecībā uz finanšu stabilitātes veidošanu, Latvijā 32 % respondentu nav nekādu uzkrājumu un 90 % nav gandrīz nekādu vai ir pavisam nelielas zināšanas par ieguldījumiem. Tas atspoguļojas arī rezultātos – 25 % respondentu joprojām veido uzkrājumus skaidrā naudā.

Latvijā 38 % respondentu uzticas neprofesionāliem vai nedrošiem informācijas avotiem attiecībā uz finanšu darījumiem un ieguldījumiem, piemēram, draugiem, viedokļiem internetā vai informācijai sociālajos medijos. Tas, savukārt, var radīt viedokli, ka ieguldīšana finanšu instrumentos nenes peļņu un noved pie riska vai zaudējumiem. 36 % respondentu ir pārliecināti, ka ieguldījumi ir riskanti vai domāti tikai profesionāļiem.

"Aptaujas rezultāti parāda, ka bankas profesionāļiem jābūt ļoti aktīviem, lai uzsvērtu nepieciešamību veidot uzkrājumus nākotnei. Mums ir visas nepieciešamās zināšanas un rīki, lai palīdzētu cilvēkiem plānot savas finanses. Interesanti, ka 48 % respondentu, ja pēkšņi laimētu  loterijā 10 000 eiro, tomēr kaut kādā veidā veidotu uzkrājumus", stāsta Anželika Dobrovoļska, Nordea bankas Ieguldījumu konsultāciju un risinājumu nodaļas vadītāja Baltijas valstīs. "Lielais zināšanu trūkums ir signāls tam, ka ir nepieciešams klientiem parādīt, kā pārvaldīt ieguldījumus, izmantojot mūsu zināšanas un pieredzi".

Par spīti pasaules ekonomiskajai nestabilitātei, Latvijā 25 % respondentu ir pārliecināti, ka viņu ienākumi tuvākajos 5 gados paliks līdzšinējā līmenī, bet 58 % atbild, ka ienākumi pieaugs. Nordea aicina izmantot šo iespēju un daļu ienākumu novirzīt uzkrājumu veidošanai vai ieguldīt instrumentos, kas var nest peļņu un ilgtermiņā stiprināt finansiālo drošību.

 

Top komentāri

Lasma
L
Verojot sos ikdiena satriecoso nabadzibu, visatveroso postu, bezceribu un lielo daudzumu cilveku, kuri dzivo pusbada ir maz ticams, ka tikai 32% nav uzkrajumu, ja jau Latvija no kopeja iedzivotaju reala sakita, kurs varetu vut 1,5 milijoni iedzivotaju, 80% cilveku pedejos 27. gadus dzivo nabadziba. Par kadiem uzkrajumie Latvija var runat, ja Latvija pastav bada, nabadzibas pensijas 300 eiro/menesi, ja minimala alga ir 380 eiro/menesi?
Jurijs
J
Šie 32% dzīvo un baro šeit citus.Tādēļ Latvija un atrasties tādā pēcpusē.
Vienotības paziņojums
V
Šie lumpeņi ir Kremļa aģenti, kuri neatzīst Diženā Veiksmes stāsta sasniegumus un tīšām neveido uzkrājumus lai ar negatīvu statistiku sabojātu Vienotības izveidoto, gaišo Latvijas tēlu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas