Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

BIOR: Nav pierādījumu par Covid-19 izplatību kaķu starpā vai no kaķiem uz cilvēkiem

Patlaban nav pierādījumu tam, ka Covid-19 varētu izplatīties no viena kaķa uz otru vai no kaķa uz cilvēku, aģentūrai LETA sacīja pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR direktors Aivars Bērziņš.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā pirmo reizi inficēšanās ar Covid-19 atklāta kaķim, turklāt vēl vairākiem kaķiem atrastas koronavīrusa antivielas, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Bērziņš uzsvēra, ka trauksmei nav pamata, jo kaķa inficēšanās ar Covid-19 nerada briesmas cilvēkiem. Tomēr mājsaimniecībās, kurās ir Covid-19 pozitīvi slimnieki, būtu jāievēro visi drošības pasākumi ne tikai attiecībā pret cilvēkiem, bet arī Covid-19 uzņēmīgām dzīvnieku sugām.

Tāpat viņš uzsvēra, ka cilvēkiem nevajag uzskatīt, ka tādēļ mājdzīvnieks ir lieks vai būtu jāatdod patversmē. Mājdzīvnieku joprojām var turēt mājās, bet cilvēkiem ir jāievēro visi Slimību profilakses un kontroles centra higiēnas un epidemioloģiskās drošības pasākumi. Ņemot vērā pašreizējo epidemioloģisko situāciju valstī, Bērziņš arī aicināja kaķu īpašniekus nevest masveidā mājdzīvniekus pie vetārstiem.

Bērziņš atklāja, ka par dzīvnieku saslimšanu ar Covid-19 ziņo valstis visā Eiropā, tomēr kopumā šādu ziņojumu nav daudz. Zināms, ka kaķi un ūdeles var saslimt ar Covid-19, tomēr tieši ūdelēm inficēties esot vieglāk. Ja par ūdeļu inficēšanos ar Covid-19 ir ziņojušas jau vairākas Eiropas valstis, par kaķiem šādu ziņu esot mazāk. Pēc Bērziņa paustā, šādi ziņojumi līdz šim nav saņemti Austrumeiropā, bet tikai Rietumeiropā.

"Mēs redzam, ka ik pa brīdim kāda valsts ziņo par kādu atsevišķu gadījumu, bet tā nav tendence," par kaķu inficēšanos ar Covid-19 sacīja eksperts. Reizē viņš norādīja, ka dzīvnieku inficēšanās ar Covid-19 gadījumos tieši cilvēks ienes šo infekciju. Piemēram, ja saslimušais ir ilgstoši kontaktā ar savu kaķi.

Pēc viņa paustā, Covid-19 simptomi kaķiem ir līdzīgi kā cilvēkiem.

Šāds atklājums noticis valsts pētījumu programmas veikto projektu laikā.

Jau ziņots, ka Dumpis komisijas sēdē atzīmēja, ka Latvija ir pirmā valsts šajā Eiropas daļā, kas kaķim atklājusi inficēšanos ar Covid-19.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas