Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Būtiski pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, darbotos tikai pirmās nepieciešamības preču veikali

Latvijai nonākot augstākajā no četrām valdības šodien atbalstītajām Covid-19 izplatības riska kategorijām, līdz ar citiem ierobežojumiem darbotos tikai pirmās nepieciešamības preču veikali, slēgtu izklaides vietas un tiktu ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi.

Kā vēstīts, ministri otrdien pieņēma Veselības ministrijas piedāvāto stratēģiju Covid-19 apkarošanā. Tā paredz četras riska kategorijas, no kurām pirmā ir viszemākā un ceturtā visaugstākā. Šobrīd esam trešajā riska kategorijā, skaidroja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Plānā, kurā skaidrota ierobežojumu ieviešana pie konkrētiem saslimstības rādītājiem, ir izvirzīti trīs faktori, kas vainu atsevišķi vai arī kombinācijā ar citiem noved pie ceturtās riska kategorijas jeb ļoti augsta riska situācijas.

Viens no šiem faktoriem Covid-19 hospitalizēto pacientu skaits. Tam sasniedz 80% no slimnīcu kapacitātes, tiktu sasniegta ceturtā riska kategorija. Tāpat ceturtā riska kategorija tiktu sasniegta, ja saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju par 50% pārsniegtu vidējo Eiropas Savienības (ES) rādītāju. Pēdējais faktors ir mirstības rādītājs. Ļoti augsts risks iestātos, ja mirstība Covid-19 pacientu vidū pārsniegtu vidējo ES rādītāju.

Plāns paredz, ka šādā situācijā nāktos kopā ar iepriekš minētajiem ierobežojumiem noteikt 50 cilvēku pulcēšanās limitu gan iekštelpās, gan ārtelpās.

Tāpat šādā situācijā nenotiktu nedz publiski, nedz privāti pasākumi, ar izņēmumu attiecībā uz bērēm. Kultūras jomā notiktu tikai grāmatu izsniegšana bibliotēkās, kamēr pārējie pasākumi būtu atcelti.

Tāpat šādā situācijā reliģiskās darbības vietas pārtrauktu darbību un dievkalpojumi notiktu tikai attālināti. Sabiedriskās ēdināšanas vietās ēdienu izsniegtu tikai līdzņemšanai, savukārt darbavietās, papildu tām, kurās patlaban jau ir spēkā šāda prasība, būtu jāvalkā mutes un deguna aizsegi. Darbību pārtrauktu ne tikai bāri vai šāda tipa iestādes, bet arī aktīvās izklaides vietas, piemēram, baseini un piedzīvojumu takas.

Minētais plāns, kā šodienas preses konferencē skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP), "ietver ne vien epidemioloģiskus kritērijus, bet tas ir komplekss, vairāku nozaru redzējums uz ierobežojumiem, kas ir jāpiemēro noteiktās infekcijas izplatības fāzēs".

Vizuālas uztveres labad plānā tika izmantotas krāsas - sarkanā krāsa nozīmē, ka izplatība ir ļoti augsta, savukārt zaļa, ka zema. Patlaban, vadoties pēc Viņķeles paustā, "esam oranžajā zonā - tieši pa vidu", bet attiecīgie ierobežojumi jau ir pieņemti. Tādējādi, epidemioloģiskajai situācijai būtiski pasliktinoties, Latvija nonāktu pēdējā ļoti augsta riska situācijas fāzē, kas tiek apzīmēta ar sarkanu krāsu.

"Mēs ceram, ka ar šo izdosies inficēšanās līkni, pirmkārt, stabilizēt un tad, divu līdz trīs nedēļu laikā, novērot arī kritumu," par esošajiem ierobežojumiem komentēja ministre. Tikmēr pretējā scenārijā - beidzoties krāsu zonām - valdībai būs jālemj par ārkārtējās situācijas ieviešanu, skaidroja politiķe.

"Esmu pārliecināta, ka Latvijas sabiedrība ir ļoti līdzestīga, apzinīga un sadarbīga, un mēs no šāda scenārija spēsim izvairīties," piebilda Viņķele, atzīmējot, ka efektu varēs redzēt ne ātrāk nekā divu nedēļu laikā. Savukārt attiecībā uz slimnīcās ievietoto skaita samazināšanas, politiķe prognozē nobīdi.

Tāpat ministres ieskatā ir svarīgi, lai "mēs netestētu dabā un realitātē Latvijas veselības aprūpes sistēmas izturību", jo Covid-19 dēļ citas slimības nav pazudušas.

Jau ziņots, ka nesen ieviesta virkne ierobežojumu tostarp attiecībā uz pulcēšanos skaitu, masku valkāšanu un sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī sportu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas