Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Deputāta Kļaviņa mājās un auto veiks kratīšanu

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien plenārsēdē nobalsoja, ka piekrīt operatīvo dienestu veiktai kratīšanai deputāta Askolda Kļaviņa (ZZS) dzīvesvietā, automašīnā un tur paņemto mantu apskatei.

Par Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas slēgtajā sēdē apstiprināto lēmumprojektu noblasoja 61 deputāts.

Kļaviņš Saeimas plenārsēdē apliecināja, ka neiebilst pret šādiem notikumiem un izmeklētājiem sniegšot visu nepieciešamo informāciju. Kļaviņš pauda pārsteigumu par šo situāciju.

Šogad februārī izskanēja informācija, ka Kļaviņš īsi pēc kļūšanas par parlamentārieti ir mainījis savu deklarēto dzīvesvietu no galvaspilsētas uz Liepāju, kas ļāvis piecas līdz sešas reizes palielināt saņemto transporta izdevumu kompensāciju.

Pats Kļaviņš norādīja, ka jau kādu laiku esot klīdušas baumas saistībā ar to, ka viņš ir nomainījis savu deklarēto dzīvesvietu uz Liepāju. Deputāts uzsvēra, ka Liepājā viņam ir mājas, kur viņš arī uzturas, esot sastopams katru nedēļu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskata, ka Kļaviņš, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, radījis būtisku kaitējumu Saeimas budžetam.

KNAB paziņojumā presei, neminot deputāta vārdu, raksta, ka ceturtdien birojs lūdza Saeimai atļauju veikt kriminālprocesuālās darbības attiecībā pret Saeimas deputātu. Kriminālprocess sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Šogad 2. maijā sāktajā kriminālprocesā iegūti pietiekami pierādījumi tam, ka Saeimas deputāts, pildot deputāta pilnvaras, no 2016. gada 1. novembra līdz šā gada maijam ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, radot būtisku kaitējumu Saeimas budžetam, raksta KNAB.

Kriminālprocesā tiek veiktas nepieciešamās procesuālās darbības, tādēļ, lai netiktu apdraudēta tā gaita, šobrīd plašāka informācija netiks sniegta.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka deputātiem ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju, kuras apmērs atkarīgs no tā, vai parlamentārietis dzīvo Rīgā vai arī cik tālu no galvaspilsētas atrodas deputāta dzīvesvieta.

Kļaviņš par Saeimas deputātu kļuva 2016. gada jūnija vidū. No 2016. gada jūlija līdz oktobrim Kļaviņš transporta kompensācijā saņēma 115 eiro mēnesī, liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija.

Savukārt pēc pārdeklarēšanās uz Liepāju politiķa transporta kompensācija, sākot ar 2016.gada novembri, palielinājās - laika posmā līdz 2017.gada decembrim atkarībā no konkrētā mēneša tā bijusi no 560 līdz 736 eiro.

Kļaviņš aģentūrai LETA februārī noliedza, ka deklarēto adresi viņš būtu mainījis tikai tāpēc, lai saņemtu lielāku kompensāciju. Pēc viņa stāstītā, pirms desmit gadiem viņš nopircis māju Liepājā, uz kurieni braucis gan pirms kļūšanas par deputātu, gan turpināšot to darīt arī pēc parlamentārieša pilnvaru beigām. Politiķis apgalvoja, ka reizi līdz trīs nedēļā uz Liepāju braucot neatkarīgi no tā, vai par to tiek vai netiek maksāta kompensācija.

Parlamentārietis atzina, ka sākotnēji transporta kompensācijā saņēmis tādu naudas summu, kas atbilst nokļūšanai uz dzīves vietu Rīgā, bet vēlāk - tādu summu, kas piekritīga nokļūšanai uz dzīvesvietu Liepājā. Kļaviņš teicās, ka neatminas, kādu summu saņēmis, kad bijis deklarēts Rīgā, un kā summa mainījusies, pārdeklarējoties uz Liepāju.

Politiķis apgalvoja, ka transporta kompensācijā saņemtie līdzekļi tiek tērēti izdevumiem par degvielu. Deputāts akcentēja, ka kompensāciju saņem atbilstoši likuma nosacījumiem.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apliecināja, ka ir pārliecināts par Kļaviņa godaprātu un frakcija balsos par viņa izdošanu kratīšanai.

Firmas.lv dati liecina, ka Kļaviņš ir vienīgais tūrisma preču tirgotājas SIA Gandrs īpašnieks. Uzņēmuma apgrozījums 2016.gadā bija 4,025 miljoni eiro, bet peļņa 17 605 eiro.

Kļaviņš ir arī Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis. Viņš jau iepriekš paziņojis, ka 13. Saeimas vēlēšanās nekandidēs.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

mmm
m
Kā būtu, ja vienā reizē izkratītu visus 100?..
tik tiešām
t
Netīrs, nevīžīgs, neskuvies un pretīgs tips.
Kika
K
No ZZS varetu pakratit katru otro...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas