Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Energoefektivitātes jomā pastāv iespēja zaudēt papildu ES fondu finansējumu 17,5 miljonu eiro apmērā

Energoefektivitātes jomā pastāv iespēja zaudēt papildu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu 17,5 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā norādīja, ka ES fondu līdzfinansētajās programmās katram prioritārajam virzienam ir noteikts finanšu un iznākuma rādītāju sasniedzamās vērtības līdz 2018.gada beigām jeb tā dēvētais "snieguma ietvars". Sasniedzot noteiktos iznākuma rādītājus, katrs prioritārais virziens saņem 6% rezerves finansējumu no šajā ES fondu plānošanas periodā no 2014.gada līdz 2020.gadam pieejamajiem 4,4 miljardiem eiro.

Tas Eiropas Komisijas (EK) regulējumā ir paredzēts kā papildu stimuls tiem prioritārajiem virzieniem, kuros investīciju sniegums ir pietiekami labs atbilstoši plānotajam, proti, sasniegti vismaz 75-85% no mērķa vērtības atkarībā no prioritārā virziena specifikas.

Gadījumā, ja kāds prioritārais virziens nesasniedz mērķa minimālo slieksni, šis 6% rezerves finansējums var tikt novirzīts citam sekmīgam prioritārajam virzienam.

FM informēja, ka par 2018.gada snieguma ietvara rezultātiem EK pieņems lēmumu līdz šā gada augusta beigām, pamatojoties uz Latvijas gada ziņojumu, kas EK iesniedzams līdz šā gada jūnija beigām. Pēc Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) operatīvā vērtējuma, apkopojot 2019.gada janvārī iesniegtos projektu maksājumu pieprasījumus, secināts, ka kopumā visos prioritārajos virzienos snieguma rādītājus varētu izdoties sasniegt.

Tomēr FM norādīja, ka vēl šā gada februārī projektu īstenotāji iesniedz maksājumu dokumentus un CFLA tos pārbauda. Ministrijā atzina, ka joprojām nav pilnīgas pārliecības par Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) energoefektivitātes jomas sniegumu un iespēju šim virzienam izmantot rezervi 17,5 miljonu eiro apmērā.

Tajā pašā laikā FM uzsvēra, ka 2018.gada laikā pieredzētās ES fondu investīciju dinamikas, kā arī projektu īstenotāju un ES fondu uzraugošo iestāžu mērķtiecīga darba rezultātā kopumā ir izdevies sekmīgi pārvarēt lielākos izaicinājumus.

Ministrijas apkopotā informācija liecina, ka 2018.gadā ES Kohēzijas politikas investīciju temps Latvijā ir pietiekami sabalansēts, lai saglabātu pilnu ES finansējuma "aploksni" 4,4 miljardu eiro apmērā projektu īstenošanai līdz 2023.gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas