Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš: Jaunas VAS dibināšana ir drošākais veids, kā nodrošināt ostas nepārtrauktu darbību Ventspilī

Jaunas valsts akciju sabiedrības (VAS) dibināšana ir drošākais veids, kā nodrošināt ostas nepārtrauktu darbību Ventspilī, pirmdien pēc valdību veidojošo partiju koalīcijas sanāksmes žurnālistiem norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pauda, ka gadījumā, ja osta ir sankcionēto juridisko personu sarakstā, tad valsts var darīt visu, lai osta varētu izkļūt no minētā saraksta. "Tomēr ir aizdomas, kas tas varētu prasīt ilgāku laiku, bet mums nav tā laika, jo ekonomikai jānodrošina, ka osta var nepārtraukti turpināt darbību arī pēc 8.janvāra," teica premjers.

Kariņš pauda, ka osta sankciju sarakstā ir tādēļ, ka tai ir saistība ar sankcijām pakļautu personu. "Ja valdība izveido jaunu pārvaldi, tad tai nevar būt nekādu saistību ar sankcionēto personu, jo to apstiprina Saeima ar savu lēmumu. Mēs esam droši, ka jaunizveidotā VAS pat idejiski nevar būt saistīta ar sankcionēto personu," akcentēja politiķis.

Premjers uzsvēra, ir svarīgi nodrošināt, ka osta turpina darbību, neskatoties uz to, ka viens Latvijas pilsonis un vairākas juridiskas personas ir ASV sankciju sarakstā. "Izeja ir veidot jaunu juridisko personu, kas nekādā ziņā nav saistīta ar sankcionētajām personām. Tas ir jauns veidojums, kas "de facto" pārņem ostas darbību," teica Kariņš.

Kā ziņots, lai risinātu ārkārtas situāciju saistībā ar Ventspils brīvostas darbu, koalīcija šodien vienojusies veidot jaunu VAS, kas attiecīgi pārņemtu Ventspils brīvostas tiesības, pienākumus un funkcijas.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem pastāstīja, ka koalīcijas partijas vienojās izskatīšanai Ministru kabinetā virzīt rīkojumu par jaunas VAS dibināšanu, lai pārņemtu Ventspils brīvostas tiesības, pienākumus un funkcijas. Tāpat panākta vienošanās, ka izskatīšanai valdībā un Saeimā tiks virzīti grozījumi likumā "Par ostām" un Ventspils brīvostas likumā, kas juridiski nodotu funkcijas jaunajai valsts AS.

"Mūsu uzdevums ir pēc iespējas ātrāk izveidot jaunu struktūru, kas būtu tiesīga slēgt līgumus gan ar nomniekiem ostas teritorijā, gan ar kuģu aģentiem, nodrošinot kuģu ienākšanu ostā," teica ministrs.

Jaunizveidoto VAS varētu saukt Ventas osta, un tās padomē būtu pārstāvēti četru ministriju pārstāvji. Ministrijas deleģētu savus pārstāvjus jaunizveidojamās VAS padomē. Pašlaik paredzēts, ka padomes locekļi tiks iecelti uzreiz, proti, bez konkursa. Pagaidām gan neesot zināms, kas varētu ieņemt amatus valdē un padomē.

Plānots, ka lēmumu par jaunas VAS izveidošanu Ministru kabinets pieņemts rīt, kam sekos VAS reģistrācija Uzņēmumu reģistrā. Līdztekus notiks likumprojektu iesniegšana Saeimā, kuras kompetencē ir noteikt izskatīšanas laiku. Valdība lūgs parlamentam jautājumu izskatīt steidzamības kārtībā.

Tāpat ziņots, ar Kariņa rīkojumu izveidota darba grupa Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai, kuru vada Linkaits. Darba grupā strādā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

ASV Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) šogad 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij) un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. 

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

 

Top komentāri

Tu jau savu
T
biznesu nolaidi dibenā, tas pats gaida ostu!
Scorseze
S
kankariņ, tu esi valsts nodevējs! VAS dibināšana ir drošākais veids, kā nodrošināt ostu iztirgošanu "investoriem". Lembergs, varbūt, nav tas jaukākais personāžs, taču pat viņam, ar viņa alkatību, bija skaidrs, ka ostām jāpaliek Latvijas valsts īpašumā. Forma, kurā osta bija pašvaldību īpašums ir pasaulē izplatīta un racionāla. kankariņš ir asv specdienestu darbinieks, un aizstāv jeņķu intereses, tapēc domāju, ka ilgi nebūs jāgaida lai jūs visi redzētu ostu nonākšanu asv "investoru" rokās:) šobrīd varat bļaustīties cik gribat, taču jau nākamgad Latvijas valsts ostas būs zaudējusi.
Uldis
U
Domāts ASV mīslim Kariņam !!!! KLausies Tu utainā ASV cūka izstāsti kurā momentā Tu ASV Kalps nodosi Latvijas Valsts ostas ASV vajadzībām ???? Esmu pārliecināts ,ka Tev ir tāds plāns !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas