Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kučinskis: Uzņēmēji un valdība pēdējā laikā ir savstarpēji saliedējušies

Uzņēmēji un valdība pēdējā laikā ir savstarpēji saliedējušies, šodien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sapulcē sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis pauda prieku par pēdējā laika diskusijām un saliedēšanos valdība, kā arī uzņēmēju starpā attiecībā uz nodokļu reformām un atzina, ka šobrīd uzņēmēji un valdība kopīgā darbā ir konsolidējušies. Viņš pauda cerību, ka uzņēmēji arī turpmāk būs atbalstoši reformām. "Es ceru uz atbalstu mūsu reformām. Veselība un izglītība ir dienaskārtībā. Saku visiem paldies par atbalstu un aicinu piedalīties reformās turpmāk. Mēs nedrīkstam viens otru pazaudēt," sacīja Kučinskis.

Ministru prezidents piebilda, ka patlaban ir piemērots laiks reformām. "Gribētu, lai mūsu valdība iezīmētos un būtu reformu partija un ne tikai reformu partija, bet tie kas konsolidē ap sevi visus tos spēkus, kas vēlas veltīt sevi Latvijas attīstībai un izskaust visu to, kas mums līdz šim traucējis," sacīja Ministru prezidents.

Arī finanšu ministre Dana-Reizniece Ozola (ZZS) pateicās uzņēmējiem par ieguldīto darbu un enerģiju nodokļu stratēģijas izstrādē, paužot atzinību, ka, neraugoties uz uzņēmēju nereti pretrunīgajām interesēm, dažādām nozarēm izdodas atrast kopsaucēju.

Viņa sacīja, ka reformas veselības un izglītības jomā Latvijā ārkārtīgi svarīgas. Turpretī FM sevišķi aktīvi strādā pie nodokļu reformas. "Mūsu pašu uzdevums, protams, ir nodokļu reforma. Temps ir ļoti ambiciozs, mēs gribētu, lai aprīlī nodokļu politikas pamatnostādnes tiktu pieņemtas valdībā, jūnijā valdība varētu tās sagatavot likumprojekta paketē, ko nodot Saeimas rīcībā ar cerību, ka Saeima dūšīgi strādās vasarā un visus lēmumus pieņems septembrī vēl pirms budžeta pieņemšanas," teica Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre teica, ka FM izstrādātās nodokļu reformas paredz samazināt darbaspēka nodokļus, pārnesot nodokļu slogu uz kapitālu un patēriņu. Tostarp FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, lielāku algu saņēmējiem virs 45 000 eiro gadā, saglabājot esošo 23% IIN likmi. Tas ir viens no veidiem, kā samazināt nevienlīdzību strādājošo vidū. Iecerēts ieviest arī reinvestētās peļņas 0% likmi. Tādējādi mazos un vidējos uzņēmumus plānots padarīt spēcīgākus, kredītspējīgākus, investoriem pievilcīgākus un gatavākus pārvarēt krīzes. Plānota arī virkne citu izmaiņu.

Tāpat plānots strauji palielināt neapliekamo minimumu līdz 300 eiro. Arī IIN ieņēmumiem no kapitāla plānots noteikt likmi 20% apmērā, ka arī noteikt uzņēmēju ienākuma nodokli (UIN) 20% apmērā. Ja UIN 20% apmērā vienreiz tiks samaksāts, IIN 20% apmērā par dividendēm nebūs jāmaksā. Izņēmums ir gadījumi, ja saimnieciskā darbība tiek veikta ārpus valsts un UIN nodoklis Latvijā nav maksāts.

Viņa teica, ka FM piedāvā arī virkni citu risinājumu papildu uzņēmēju un Latvijas Bankas rosinājumiem, tostarp Mikrouzņēmumu nodokļa regulējumu, samazinot mikrouzņēmuma pieļaujamo apgrozījumu no līdzšinējiem 100 000 eiro līdz 40 000 eiro gadā. 40 000 būtu arī jaunais pievienotās vērtības nodokļa reģistrācijas slieksnis. Atsevišķi plānots risināt jautājumu ar patentmaksām, autoratlīdzību nodokļu maksātājiem, saimnieciskās darbības veicējiem, pašnodarbinātajiem, piemēram, nedaudz palielināt sociālo nodrošinājumu autoratlīdzību maksātājiem.

FM plāno paplašināt reverso pievienotā vērtības nodokļa maksāšanas kārtību nozarēs, kuras joprojām tiek izmantotas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) karuseļa shēmās. Tāpat plānots samazināt PVN reģistrācijas slieksni un samazināt PVN darījumu atšifrēšanas slieksni. Akcīzes nodokļu likmes plānots palielināt tā, lai saglabātu konkurētspējīgas likmes salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu. Būtiski reformas īstenot fiskāli atbildīgi, nenograujot valsts budžetu, uzsvēra Reizniece-Ozola.

Top komentāri

kalašnikovs
k
Beidz reiz muldēt!
Nevienlīdzība palielināsies
N
Ja valdības un uzņēmēju virzītā reforma tiks pieņemta paterizējā versijā, tad Latvijā vēl vairāk pieaugs nevienlīdzība starp ģimenēm ar un bez bērniem.
Juris
J
Ar Kučinski?????????????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas