Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija lūgusi ES 120 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas

Lai palielinātu slimnīcu kapacitāti ārstēt Covid-19 pacientus, kuru skaits atbilstoši prognozēm turpinās pieaugt, Latvija ir lūgusi Eiropas Savienības (ES) atbalstu un starptautisko palīdzību dažāda medicīnas aprīkojuma un ierīču nodrošināšanai.

Veselības ministrija (VM) ir izveidojusi sarakstu ar dažādām ierīcēm un aprīkojumu, kas šobrīd Latvijā ir nepieciešams. To vidū tiek lūgtas 120 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, 12 transporta mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas lietošanai Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) autotransportā vai pārvietojot pacientu, 363 pacienta vitālo parametru monitorus, kā arī 32 vitālo parametru monitora stacijas. Tāpat šajā sarakstā minētas 30 mehāniskās augšējo elpceļu atsūkšanas ierīces, kā arī desmit atsūkšanas ierīces lietošanai NMPD transportā.

Kā atzīmē ministrijā, esošā epidemioloģiskā situācija rada būtisku risku stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai. Neizvēršot papildu gultas, pēc VM paustā, nākotnē var pieaugt iepriekš novēršamo nāves gadījumu skaits. Tāpat ministrija norāda, - ja steidzami netiks izvērstas Covid-19 gultas, ar laiku var tikt ierobežota visu stacionāro un neatliekamo veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, kas kopumā veselības aprūpes pakalpojumu valstī padarīs nepieejamus un ietekmēs slimnīcu, jo īpaši uzņemšanas nodaļu noslodzi. Tādējādi potenciāli pieaugšot arī mirušo iedzīvotāju skaits.

Pēc 25.oktobra Nacionālā veselības dienesta datiem, stacionāros ārstējas 1444 pacienti -160 pacienti ar smagu slimības gaitu, 1284 - ar vidēju. Šobrīd visās valsts slimnīcās tiek nodrošināta Covid-19 pacientu aprūpe - Covid-19 pacientu aprūpei esot atvēlētas 1382 slimnīcu gultas. Covid-19 gultas, pēc ministrijā paustā, tiek izvērstas, pārplānojot terapijas gultas, tomēr arī terapijas gultu noslodze ir ļoti liela.

VM skaidro, ka ir veikti nepieciešamie ieguldījumi, lai slimnīcās izveidotu papildu kapacitāti, lai uzlabotu infrastruktūru pacientu plūsmu nodalīšanai, iegādātos Covid-19 diagnostikas iekārtas, plānotu skābekļa terapijas pieejamību, kā arī pārprofilētu un aprīkotu gultas ar Covid-19 pacientu ārstēšanai nepieciešamo aprīkojumu. Tā rezultātā veselības aprūpes pakalpojumus varētu saņemt aptuveni 1500 papildu Covid-19 pacientu. Tomēr VM prognozes liecina, ka līdz 31.oktobrim varētu hospitalizēt 130 līdz 200 Covid-19 pacientus dienā un aptuveni 2000 Covid-19 pacientiem būtu jāsaņem stacionārie veselības aprūpes pakalpojumi.

Jau ziņots, ka 19.oktobra valdības sēdē VM valsts sekretāre Indra Dreika izteica prognozi, ka pēc nedēļas, 26.oktobrī, Latvijai būs jālūdz starptautiska palīdzība Covid-19 pacientu ārstēšanai.

24.oktobrī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) TV3 raidījumā Nekā personīga atzina, ka ekstremālā gadījumā intensīvās terapijas pacientus varētu būt nepieciešams pārvietot uz ārzemēm.

Ministrs atteicās atklāt konkrētu stacionēto skaitu, pie kura būtu jāsāk sasirgušo cilvēku šķirošana. Pavļuts atgādināja, ka iepriekš "svītra" kritiskai situācijai vilkta pie apmēram 1500 stacionētajiem, savukārt tagad Covid-19 pacienti tiek ārstēti visur, kur vien var, atzina Pavļuts, piebilstot, ka pašlaik intensīvajā terapijā ir divreiz vairāk Covid-19 pacientu nekā ziemā.

Politiķis skaidroja, ka VM ik dienu strādā pie scenārijiem, ja stacionēto Covid-19 pacietu skaits pārsniegs 3000. Šajā situācijā būtu nepieciešams piesaistīt starptautisko palīdzību. Tas, vai Latvijas slimnīcu piepildījums sasniegs 3000, Pavļuta ieskatā, atkarīgs no tā, cik labi sabiedrība ievēros mājsēdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas