Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvijas cietumos mūža ieslodzījumu izcieš 52 vīrieši

Ieslodzījuma vietās patlaban sodu izcieš 52 vīrieši, kuri notiesāti ar mūža ieslodzījumu. Divi no viņiem cietumā atrodas kopš 1993.gada, liecina Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) apkopotā informācija.

Četri notiesātie mūža ieslodzījumu sāka izciest 1994., 1995. un 1996.gadā. Visvairāk - deviņas personas - šo sodu sāka izciest - 2001.gadā.

Saskaņā ar Daugavgrīvas cietuma sniegto informāciju četras personas ir iesniegušas apžēlošanas lūgumu. No šiem vīriešiem vienam apžēlošanas lūgums noraidīts, otrs gaida apžēlošanas lūguma izskatīšanu, bet trešajai personai nav pagājis Apžēlošanas likumā noteiktais termiņš - 20 gadi.

Saskaņā ar Jelgavas cietuma sniegto informāciju neviens mūža ieslodzītais, kas izcieš sodu šajā cietumā, nav iesniedzis apžēlošanas lūgumu, jo nav pagājis Apžēlošanas likumā noteiktais termiņš.

Patlaban cietumos atrodas arī desmit vīrieši un viena sieviete, kuri notiesāti ar mūža ieslodzījumu, bet kuriem spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var rosināt, kad notiesātais izcietis 25 gadus no brīvības atņemšanas soda.

2.aprīlī Daugavgrīvas cietumā notiks seminārs par personu, kurām piespriests mūža ieslodzījums, uzturēšanas aktuālajām problēmām. IeVP priekšniece Ilona Spure uzskata, ka uz mūžu notiesātajiem dzīve cietumā jānodrošina pēc iespējas līdzvērtīgāka dzīvei brīvībā, saglabājot kontaktus ar ģimeni, jābūt piekļuvei masu informācijas līdzekļiem, lai nezustu saikne ar ārpasauli.

Rūpīgi jāvērtē arī riski, cik notiesātais ir bīstams sabiedrībai un citiem notiesātajiem.

Par uzturēšanas apstākļiem uz mūžu notiesātajiem savā pieredzē dalīsies Daugavgrīvas, Jelgavas un Iļģuciema cietumu priekšnieki. Savukārt par ilgstošas izolācijas ietekmi uz mūžu notiesāto personu fiziskā, psihiskā un psiholoģiskā stāvokļa izmaiņām seminārā runās Daugavgrīvas un Jelgavas cietumu psihologi.

Semināra laikā darbinieki tiks informēti, kā sevi pasargāt no profesionālās izdegšanas, tiks iepazītas stresa pārvarēšanas metodes un konfliktsituāciju savlaicīga novēršana. Savukārt diskusijās tiks skaidrotas šī brīža problēmas, ar kurām saskaras darbinieki, strādājot ar notiesātajiem, kuri izcieš mūža ieslodzījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas