Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijas iedzīvotāju skaits šogad samazinājies par 23 000 cilvēku

Latvijas iedzīvotāju skaits šā gada laikā samazinājies par 23 tūkstošiem cilvēku, un iedzīvotāju skaita sarukums pēdējos gados aizvien palielinās, liecina provizoriskie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP ir apkopojusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datus iedzīvotāju reģistrētās migrācijas analīzei un no dzimtsarakstu iestādēm saņemtos civilstāvokļa aktu reģistrus par dzimušajiem, mirušajiem un noslēgtajām laulībām.

Pēc šā gada 10 mēnešu datiem un to novērtējuma par novembri un decembri, var secināt, ka Latvijas iedzīvotāju skaits gada laikā būs samazinājies par 23 tūkstošiem cilvēku. Salīdzinājumam ‒ 2010.gadā iedzīvotāju skaits samazinājās par 18,7 tūkstošiem.

Iedzīvotāju skaits gada laikā dabiskās kustības dēļ ‒ mirušo skaitam pārsniedzot jaundzimušo skaitu ‒ samazināsies par gandrīz 10 tūkstošiem, bet starptautiskās reģistrētās ilgtermiņa migrācijas dēļ – par 13 tūkstošiem.

Iedzīvotāju skaita samazinājumu ietekmē arī starpvalstu migrācija. Analizējot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datus, pārvalde secina, ka reģistrētās emigrācijas apmērs šogad būtiski palielinās. 2011.gada desmit mēnešos Iedzīvotāju reģistrā par savu aizbraukšanu paziņojuši 14,9 tūkstoši iedzīvotāju, un tas jau par 39,3% pārsniedz emigrantu skaitu visā 2010.gadā (10,7 tūkstoši).

"Iedzīvotāju skaita samazinājuma temps pēdējos gados aizvien palielinās," norāda CSP.

Pēdējos trīs gados Latvijā vērojama arī dzimstības samazināšanās.

Desmit mēnešos dzimušo skaits ‒ 15,7 tūkstoši ‒ ir par 500 jaundzimušajiem jeb 2,9% mazāks nekā 2010.gada desmit mēnešos. Salīdzinājumam ‒ 2010.gada desmit mēnešos jaundzimušo skaits bija par 12,7% mazāks nekā 2009.gada desmit mēnešos.

Provizoriskie dati liecina, ka 2011.gadā jaundzimušo skaits sasniegs 18,7 tūkstošus, kas ir par 2,6% mazāks nekā 2010.gadā.

Statistikas dati liecina, ka mirstība šajā gadā samazinās ‒ šogad desmit mēnešos miruši 23,8 tūkstoši cilvēku salīdzinājumā ar 25 tūkstošiem 2010.gada desmit mēnešos. 2011.gadā mirušo skaits būs aptuveni 28,6 tūkstoši jeb par 1,5 tūkstošiem mirušo (5%) mazāk nekā 2010.gadā.

Pozitīva tendence ir noslēgto laulību skaita pieaugums, jo šogad desmit mēnešos laulību skaits (9,4 tūkstoši) nedaudz pārsniedz noslēgto laulību skaitu visā 2010.gadā un gada laikā varētu sasniegt 10,5 tūkstošus. Laulību skaita pieaugums varētu būt veicinošs faktors dzimstības pieaugumam, klāsta CSP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas