Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lietuviešu uzpircēji par pienu maksā par 7,3% vairāk nekā vietējie

Latvijas piena ražotāji, pārdodot svaigpienu pārstrādei uz Lietuvu, joprojām saņem augstāku iepirkuma cenu nekā vidēji Latvijā un arī Lietuvā. Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ turpinās piena eksports uz Lietuvu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Savukārt otrs iemesls varētu būt tas, ka Latvijā piensaimniecības nozarē ir vērojama tendence govju izslaukuma pieaugumam, un līdz ar to palielinās arī kopējā saražotā piena apjoms.

Kā ziņots, iepriekš zemkopības ministre Laimdota Straujuma "Nozare.lv" informēja, ka 23% no Latvijā saražotā piena tiek izvests, tomēr pieaugošo tendenci ietekmēt nav iespējams, jo zemnieki ir tiesīgi pārdot pienu par izdevīgāko cenu. "Pagājušajā gadā uz Lietuvu izvests par 9% vairāk piena nekā gadu iepriekš. Procesu nevaram ietekmēt. Protams, ka zemnieks pārdos pienu tam, kurš vairāk maksā," sacīja Straujuma.

Saskaņā ar ZM apkopotajiem jaunākajiem datiem šā gada februārī piena iepirkuma cena Latvijā bija 204,46 lati par vienu tonnu, bet Lietuvā pienu no vietējiem zemniekiem iepirka par 4% dārgāk, maksājot 212, 95 latus par tonnu.

Tikmēr no Latvijas uz Lietuvu eksportētā svaigpiena vidējā cena bijusi 219,41 lats par tonnu, kas savukārt ir par 7,3% vairāk nekā vidējā iepirkuma cena Latvijā un - par 3% vairāk nekā vidējā iepirkuma cena Lietuvā. Kā norāda ZM, ievērojamā cenas starpība ir galvenais iemesls piena eksportam uz kaimiņvalsti.

Patlaban katru dienu no Latvijas izved 632 tonnas piena, kamēr 2012.gadā uz Lietuvu vidēji dienā izvestas 576 tonnas, bet 2010.gadā - 400 tonnas. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šogad pirmajos divos mēnešos no Latvijas uz Lietuvu eksportētas 31 488 tonnas svaigpiena, kas ir par 0,03% vairāk nekā attiecīgā laika posmā 2012.gadā. Savukārt 2012.gadā kopā no Latvijas uz Lietuvu tika eksportētas 258 754 tonnas svaigpiena, kas ir par 23,1% vairāk nekā 2011.gadā.

"Izvērtējot 2011.gadā un 2012.gadā uz Lietuvu izvestos svaigpiena apmērus, kopumā var secināt, ka svaigpiena eksports uz Lietuvu turpina pieaugt, tomēr par 2013.gada kopējo tendenci patlaban vēl nevar objektīvi spriest, ņemot vērā, ka pieejama informācija tikai par pirmajiem diviem gada mēnešiem," norāda ministrijā.

Gan ZM, gan piensaimniecības kooperatīvu pārstāvji atturas komentēt, kuri ražotāji vai kooperatīvi izved lielākos piena daudzumus. Tomēr jau iepriekš Latvijas piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks "Nozare.lv" atzina, ka tendence skaidrojama arī ar aso konkurenci un pieaugošajām Lietuvas pārstrādātāju jaudām.

"Lietuva ieinteresēta maksāt augstāku cenu, jo grib novājināt mūsu pārstrādes uzņēmumus, iegūt tirgu un pārstrādi. Normāli būtu, ja Lietuvā būtu zemākā piena iepirkuma cena vietējiem zemniekiem, nedaudz augstāka būtu cena nepieciešamā piena iegādei Latvijā, bet mūsu pārstrāde piedāvātu visaugstāko cenu. Tomēr zemniekiem ar lietuviešiem ir noslēgti ilgtermiņa līgumi. Tāpat arī pārstrādes jaudas Lietuvā pieaug, tur trīs kombināti vien spēj pārstrādāt vismaz 75% piena," atzina Šolks.

Kā ziņots, pieaugot vidējam izslaukumam no vienas slaucamās govs par 186 kilogramiem jeb 3,7%, Latvijā 2012.gadā tika iegūts par 28 600 tonnu jeb 3,4% vairāk piena nekā 2011.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pagājušajā gadā palielinājās piena savākšanas un pārstrādes uzņēmumu iepirktā piena apjoms - iepirka 718 400 tonnas piena jeb par 8,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pārdotā piena īpatsvars kopējā saražotā piena apjomā pieaudzis no 78,6% 2011.gadā līdz 82,5% 2012.gadā.

Tikmēr piena vidējā iepirkuma cena pērn gada griezumā samazinājās par 7,9% - no 207 latiem par tonnu 2011.gadā līdz 191 latam par tonnu 2012.gadā, augustā sasniedzot zemāko iepirkuma cenu - 174 latus par tonnu.

Saskaņā ar Latvijas Piensaimnieku savienības datiem augstākā piena iepirkuma cena bijusi 2011.gada aprīlī - 216,13 lati par tonnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas